Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najväčšia filmová dilema okolo Titanicu je vyriešená! Mohol prežiť hlavný hrdina?

Len máloktorý film zostáva tak dlho živý ako Titanic. Aj po 25 rokoch od nakrútenia kultového filmu neutíchajú hlasy ľudí, ktorí tvrdia, že Jack mohol prežiť.

09.02.2023 06:00
titanic, Foto:
Záber z filmu Titanic,
debata
markíza, tv markíza, logo, Čítajte aj Markíza uštedrila Jojke tvrdú ranu: Získala pre seba jej najvychytenejšiu hviezdu súčasnosti

Práve pri príležitosti 25. výročia nakrútenia Titanicu sa jeho režisér – James Cameron – rozhodol spraviť ráznu bodku za dohadmi o tom, či tragický záver filmu mohol vyzerať inak. Dodnes na internete kolujú vtipné koláže divákov s návodom, ako sa obaja hlavní hrdinovia mohli zmestiť na plávajúce dvere. Cameron nakrútil záver, keď sa Jack obetoval a nechal svoju lásku Rose, aby mala väčšie šance prežiť, pričom mu bolo jasné, že on nemá šancu a po pár minútach v ľadovej vode zamrzne.

Vincent Štofaník Čítajte aj Programový riaditeľ RTVS: Pripravujeme už Pečie celé Slovensko aj nový historický seriál

Legendárny Titanic sa vracia na limitovaný čas do kín, v novej 4K remastrovanej verzii, navyše ho diváci uvidia aj v 3D. Film premietajú od 9. februára aj na Slovensku.

Režisér spravil svoju filmu dokonalú reklamu a spravil experiment, ktorý bude súčasťou ďalšieho dokumentu o Titanicu. Mohol Jack prežiť?

Netflix, Spatial Audio Čítajte aj Nová funkcia Netflixu: Priestorový zvuk pre ešte väčší zážitok. Kde je dostupný?

Cameron spolu s vedcami nasimuloval rovnakú situáciu ako z filmu. Komparzisti, ktorí predstavovali Jacka a Rose, mali rovnaké oblečenie, rovnakú váhu, mali rovnaké podmienky.

Prvý test mal odrážať to, čo sa deje vo filme. Rose a Jack sú umiestnení do rovnakých pozícií, aké sú vo filme, a nikoho neprekvapuje, že Jackova telesná teplota prudko klesá, čo vedie Camerona a jeho tím k záveru, že film mal prinajmenšom pravdu, že zomrel by vo vode.

Režisér Titanicu James Cameron vykonal... Foto: NATIONAL GEOGRAPHIC
titanic, Režisér Titanicu James Cameron vykonal experiment, v ktorom napodobnil podmienky z filmu.
markíza, tv markíza, logo, Čítajte aj Markíza odtajnila ďalšiu seriálovú novinku: Diváci uvidia adaptáciu svetového hitu

Ďalšie testy napodobňovali situácie, ktoré sú dobre známe z internetu.

Nakoniec tím zistil, že najlepším scenárom by bolo, aby sa Rose a Jack zmestili na dvere a udržali rovnováhu tak, aby ich horná časť tela zostala úplne mimo vody. Ale to, že sa k sebe tlačili na dverách, im neprinieslo žiadnu výhodu, pretože to spôsobilo ich nerovnováhu a menej sa chveli. Zistili, že to prudké trasenie umožnilo Jackovi lepšie šetriť teplo. Pokiaľ sa títo dvaja triasli, hrudníky nad vodou, Jack by to podľa Camerona mohol vydržať „dosť dlho, ako hodiny“.

„Naozaj som sa tu naučil niečo zaujímavé, a to, že keď sa trasiete a trasiete sa tak pod vodou, veľmi rýchlo to odvádza teplo, ale keď to robíte vo vzduchu nad vodou, v skutočnosti to funguje,“ pripúšťa.

sex/life, Čítajte aj Najpikantnejší, ale o to viac hlúpejší seriál Netflix sa vracia: Nové časti sú za rohom!

Zatiaľ čo vedci dospeli k záveru, že Jack mohol podľa tohto posledného scenára „vydržať, kým by sa tam nedostal záchranný čln“, Cameron poukazuje na to, že Jack a Rose vo filme nemali ten luxus, aby vedeli veľa o podchladení a o tom, ako jej predchádzať.

„Konečný verdikt: Jack možno žil, ale je tu veľa premenných: Ako dlho trvá záchrannému člnu, kým sa tam dostane,“ hovorí Cameron. „V experimente v testovacom bazéne nemôžeme simulovať teror, adrenalín, všetky veci, ktoré proti nim pôsobili. Nemohol predvídať to, čo dnes vieme o podchladení.“

Režisér svoj koniec ďalej obhajuje poukazom na to, že išlo o výber postavy. „Jackovo prežitie mohlo prísť za cenu jej života a existuje kódex rytierstva, ktorý muži v tých časoch mali. Pridajte k tomu jeho individuálny charakter – je do nej zamilovaný, veľká epická láska, ktorá je obetavá. – Myslím, že jeho myšlienkový pochod bol: 'Neurobím jednu vec, ktorá ju ohrozí,“ uzavrel Cameron.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #James Cameron #Titanic