Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: 14 kinotipov na február: Na dvere klope Ant-Man, Magic Mike, Slúžka i Kuciak

lets dance 2022, lets dance, Čítajte aj Jarná ťažisková šou Markízy mieri do vysielania! Poznáme presný dátum štartu Let's Dance

Tár

Životopisná dráma Tár je pôsobivou štúdiou človeka, ktorý zistí, že dirigovať obrovský orchester môže byť paradoxne oveľa jednoduchšie ako dirigovať vlastný život. V úlohe Lydie Tár, jednej z najslávnejších dirigentiek na svete, zažiari oscarová herečka Cate Blanchett.

Zatiaľ čo s dirigentskou paličkou v ruke si Lydia stojí za každým svojím rozhodnutím, keď opustí orchestrálne pódium, často stráca pevnú pôdu pod nohami. Niekedy len mierne, inokedy úplne fatálne. „Tár je vlastne veľmi záhadná postava. O to ťažšie bolo pre mňa nájsť s ňou momenty, ktoré by divákom umožnili napojiť sa na ňu a s porozumením nahliadnuť do jej videnia sveta. Ako ju majú spoznať, keď ona sama seba nepozná,” hovorí Cate Blanchett.

Duchovia Inisherinu

Dej filmu sa odohráva na odľahlom ostrove pri západnom pobreží Írska. Sleduje celoživotných priateľov Pádraica (Colin Farrell) a Colma (Brendan Gleeson), ktorí sa ocitnú v slepej uličke. Keď Colm nečakane ukončí ich priateľstvo, ohromený Pádraic sa s pomocou svojej sestry Siobhán (Kerry Condon) a problémového mladého ostrovana Dominica (Barry Keoghan) snaží napraviť vzťah a odmieta prijať „nie“ ako odpoveď.

Jeho opakované snahy však len posilňujú odhodlanie bývalého priateľa. Po Colmovom zúfalom ultimáte sa udalosti rýchlo vyhrotia a majú šokujúce následky. Film režíroval Martin McDonagh, ktorý má na konte úspešné filmy ako Tri billboardy kúsok za Ebbingom alebo V Bruggách.

Spravodlivosť pre Emmetta Tilla

Skutočný príbeh, ktorý v roku 1955 otriasol Amerikou a upriamil pozornosť celého sveta na silnejúce hnutie za občianske práva. V jeho centre stojí Mamie Till Mobley, matka 14-ročného Emmetta, ktorý sa teší na prázdniny u bratrancov v Mississippi. Mamie posadí syna v Chicagu na vlak a nikdy ho už živého neuvidí. Po obvinení, že zapískal na bielu ženu v obchode, ho unesú a brutálne zavraždia dvaja miestni muži.

Na Emmettovom pohrebe Mamie trvala na tom, že rakva s jeho telom musí zostať otvorená, aby „svet videl, čo urobili jej dieťaťu“. Bol to bezprecedentný akt vzdoru proti útlaku a nenávisti, ktorý vyslal jasný signál o tom, že spravodlivosť nebola určená pre všetkých obyvateľov Spojených štátov. Mamie svoj smútok dokázala premeniť na činy, ktoré inšpirovali ďalších bojovníkov za občianske práva.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry