Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Herecké hviezdy v zlatej ére Hollywoodu: Sex, drogy a rokenrol, ako to ešte nikto vo filme neukázal

Do kín prichádza snímka Babylon z obdobia bezuzdnej dekadencie a skazenosti v začiatkoch Hollywoodu.

19.01.2023 06:00
Brad Pitt Foto: ,
Margot Robbie a Brad Pitt na premiére novinky Babylon v Londýne.
debata
nemocnica, Čítajte aj Spraví Jojka rázny krok? Hviezda Nemocnice mieri do Let's Dance. Bude to jej koniec?

Babylon režiséra a scenáristu Damiena Chazella sa odohráva v 20-tych rokoch minulého storočia v Los Angeles. Sleduje vzostup a pád viacerých postáv v ére bezuzdnej dekadencie a skazenosti v začiatkoch Hollywoodu. V príbehu prehnaných ambícií a neslýchaných výstredností stvárnili hlavné postavy Margot Robbie, Diego Calva a Brad Pitt.

Zábery z filmu Babylon Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Diego Calva a Brad Pitt ako Manny Torres a Jack...

Veľký americký epos o začiatkoch Hollywoodu

„V 20-tych rokoch prešiel Hollywood rýchlymi a na pohľad katastrofickými zmenami, niektorí ich prežili, ale mnohí nie. Táto premena má svoju temnú stránku, ktorú som predtým nevnímal. S príchodom zvuku sa nekonvenčná, neregulovaná komunita pretavila do svetového produkčného priemyslu, ako ho poznáme dnes. Los Angeles sa zmenilo z prevažne púštneho vidieckeho mestečka na jedno z najvýznamnejších veľkomiest na konci desaťročia. Napáchali sa pritom značné škody a zničili životy,“ hovorí Chazelle.

Búrlivé dvadsiate roky vyzerali úplne inak, než sa bežne zobrazujú. Hollywood bol divokejší, výstrednejší, rozmanitejší a nekonvenčnejší, než si uvedomujeme. „Vlastne je to veľmi americký príbeh,“ hovorí režisér. „Skupina outsiderov, podvodníkov a rojkov, ktorí unikali pred patentovým úradom, utekali z rodných miest, postavili si stan a vybudovali z ničoho uprostred púšte celý priemysel, z ktorého sa stal celosvetový gigant. A k tomu patrí sláva, ale aj tragédie.“

Gran Turismo Čítajte aj Prvá ochutnávka z filmu Gran Turismo: Budete mať pocit, že ste priamo na trati
Zábery z natáčania filmu Babylon. Foto: Paramount Pictures
Babylon Zábery z natáčania filmu Babylon.

Hviezde obsadenie amerického šoubiznisu

Babylon divákov vezme na cestu z výšin hollywoodskej dekadencie do prepadlísk jeho skazenosti. Podľa režiséra nič nevystihuje zhýralú dekadenciu tak, ako prvá scéna večierku v sídle hollywoodskeho producenta Dona Wallacha. „Chceli sme zachytiť vtedajší sex, drogy a rokenrol, ako to ešte nikto vo filme neukázal,“ hovorí Chazelle.

Neznámu herečku Nellie LaRoy, ktorá sa chce presadiť v šoubiznise, stvárňuje Margot Robbie. V úvodnej scéne narazí autom do sochy pred domom filmového magnáta Wallacha (Jeff Garlin), aby sa bez pozvánky dostala na večierok. „Scéna na večierku ukazuje, ako aj najmenšia maličkosť môže v Hollywoode viesť k niečomu veľkému,“ hovorí herečka, ktorej dravá túžba po pozornosti bola sčasti inšpirovaná mladou Joan Crawford.

Margot Robbie a Diego Calva ako Nellie LaRoy a... Foto: Paramount Pictures
Babylon Margot Robbie a Diego Calva ako Nellie LaRoy a Manny Torres v snímke Babylon.

V postave mladého rojka Mannyho Torresa, ktorý sa snaží spolu s Nellie presadiť vo filmovej branži, sa predstaví Diego Calva. Diváci sa s ním stretávajú uprostred púšte, keď sa snaží dopraviť slona na Wallachov večierok. Postava bola tiež inšpirovaná viacerými skutočnými ľuďmi. Jedným z nich je Rene Carona, kubánsky prisťahovalec, ktorý v 20-tych rokoch v Hollywoode postúpil až na najmladšieho vedúceho štúdia v meste a neskôr bol dôležitou postavou zlatého veku mexického filmu.

Hviezdu nemého filmu na vrchole kariéry, Jacka Conrada, obsadil Brad Pitt. „Pozeral som veľa filmov s Gilbertom, Fairbanksom a Valentinom. Ich výkony majú skutočný šarm,“ hovorí Pitt. „V nemom filme sa nedalo spoliehať na dialógy, len občasný titulok, takže ich výkony mali iný štýl, než na aký sme zvyknutí dnes.“

Brad Pitt stvárňuje v snímke Babylon Jacka... Foto: Paramount Pictures
Babylon, Brad Pitt Brad Pitt stvárňuje v snímke Babylon Jacka Conrada.

Divoká hudba ocenená Zlatým glóbusom

Snímka získala Zlatý glóbus za najlepšiu hudbu, ktorú napísal Justin Hurwitz. „Chceli sme dať Babylonu jeho vlastný hudobný svet, zvuk, ktorý by nebol priveľmi zastaraný, ale zároveň by sa odpútal od svojrázneho džezu tých čias,“ hovorí Hurwitz. „Je oveľa divokejší a agresívnejší. Nesmieme zabúdať, čo dochované nahrávky z 20-tych rokov sú len zlomkom hudby, ktorá sa vtedy skutočne hrala v L. A. Chceli sme hudbu, aká sa podľa nás doteraz vo filme nezobrazila,“ hovorí skladateľ a dodáva: „Dúfam, že keď si ľudia vypočujú výsledok, povedia si – to znie ako Babylon.“

Snímka Babylon má v slovenských kinách premiéru vo štvrtok 19. januára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brad Pitt #Babylon #Margot Robbie #filmové premiéry