Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Je to už päť rokov. Do kín prichádza dokument o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Sprostredkuje aj doteraz nezverejnené svedecké výpovede, dôkazy, exkluzívne informácie a materiály.

08.01.2023 06:00
Kuciak: Vražda novinára Foto:
Ján Kuciak a Martina Kušnírová.
debata (13)
Evil Dead: Vzostup zla Čítajte aj Toto je poriadne krvavý trailer! V horore Evil Dead: Vzostup zla sa rozpúta nefalšované peklo

Jednu chladnú februárovú noc roku 2018 polícia vstúpila do domu vo Veľkej Mači na juhozápade Slovenska a našla tam krvavé miesto činu. Zastreleného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Mladý pár mal len niekoľko mesiacov pred svadbou.

Udalosť, ktorá navždy zmenila Slovensko

Dokumentárny film Kuciak: Vražda novinára podrobne skúma nielen vraždu novinára a jeho snúbenice, ale aj dôsledky tejto dramatickej udalosti, ktorá na Slovensku vyvolala najväčšie protesty od pádu komunizmu požadujúce odstúpenie vtedajšieho premiéra Roberta Fica. Tlak spoločnosti napokon donúti premiéra a policajného prezidenta, ktorý dohliadal na vyšetrovanie dvojnásobnej vraždy, odstúpiť zo svojich funkcií.

Dánsky koprodukčný dokument režiséra Matta Sarneckiho rozpletá chápadlá slovenskej mafie z cenného zahraničného pohľadu a s potrebným odstupom. „Film divákom sprostredkuje aj doteraz nezverejnené svedecké výpovede, dôkazy, exkluzívne informácie a materiály,“ avizujú tvorcovia.

Zábery z dokumentu Kuciak: Vražda novinára Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Novinárka Pavla Holcová, ktorá spolupracovala s...

Svedectvo o sile žurnalistiky

Príbeh oligarchov, skorumpovaných sudcov, ziskuchtivých podnikateľov, prehnitej polície a bezohľadných politikov pripomína zápletku sofistikovaného trileru, no ide o neprikrášlenú realitu. „Je to nikdy predtým nevidený plán fungovania korupcie a svedectvo o sile žurnalistiky. To je tá najdôležitejšia časť príbehu a zároveň Jánov odkaz – niečo, na čo nechcem, aby svet zabudol,“ hovorí režisér.

sociálne siete Čítajte aj Politická realita na sociálnych sieťach: Neprekonateľná Čaputová, najväčší dosah majú konšpirátori

Kľúčovou postavou dokumentu je novinárka Pavla Holcová, ktorá spolupracovala s Kuciakom krátko pred jeho smrťou. Jedným zo zlomových momentov filmu je, keď získa od nemenovaného zdroja tajný vyšetrovací spis k prípadu. Patria sem aj zabavené počítače a zašifrovaná komunikácia údajného objednávateľa vraždy Mariána Kočnera. „Náš dokument je naliehavou pripomienkou rizík, ktorým čelia novinári, a tiež toho, že slobodná tlač funguje ako ochrana demokracie,“ dodáva režisér.

Film Kuciak: Vražda novinára mal svetovú premiéru na najväčšom festivale dokumentárnych filmov Hot Docs v Toronte a európsku premiéru na filmovom festivale v Karlových Varoch, kde vyvolal mimoriadny divácky ohlas. Do slovenských kín príde 23. februára 2023, dva dni po 5. výročí vraždy Jána a Martiny.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #Ján Kuciak a Martina Kušnírová