Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Netflix chystá bizarný pohľad na Jánošíka. Poliaci z neho spravia ženu

Poľskí tvorcovia v novom filme prinášajú svojský pohľad na „vlastnú“ legendu.

13.12.2022 06:00
Jánošík Netflix Foto:
Poľskí tvorcovia pripravujú pre Netflix film Lady Jánošík. Na fotografii je socha Juraja Jánošíka v Terchovej, kde sa legendárny zbojník narodil.
debata (1)
emily in paris, Čítajte aj December na Netflixe: Tomu sa hovorí nádielka! Zaklínač, ale aj návrat do Paríža

Streamovacia služba Netflix nakrúti nový film o slovenskom národnom hrdinovi Jurajovi Jánošíkovi. Poľskí tvorcovia však prinášajú svojský pohľad na legendárneho zbojníka. Režisérka Kalina Alabrudzińska, ktorá má na konte seriál Sexify pre mladých dospelých, a scenárista Bartosz Sztybor ho v novom dobrodružnom filme s názvom Lady Jánošík predstavujú ako mladú impulzívnu tínedžerku, ktorá sa stretne s partiou horalov.

Podľa poľských tvorcov dostáva legendárna historická osobnosť moderný výklad zasadený do miestneho folklóru. Hoci je Juraj Jánošík považovaný na Slovensku za jednu z najznámejších historických postáv, legendou je aj v susednom Poľsku, kde sa známym zbojníkom inšpirujú mnohé diela. Nové poľské spracovanie však prináša originalitu aj vo svojom zasadení do súčasnej doby namiesto do histórie.

lovci pokladov, Čítajte aj December na Disney+: Kopec premiérového obsahu ešte pred Vianocami! Čo si pozrieť skôr?

Jánošíkom sa napríklad inšpiroval aj 13-dielny seriál Jánošík, ktorý v roku 1973 nakrútil režisér Jerzy Passendorfer. Poľského Jánošíka, ktorý dostal meno po slovenskom zbojníkovi, stvárnil urastený kulturista Marek Perepeczko. O rok neskôr bol seriál zostrihaný a uvedený aj ako celovečerný film.

Z novších diel je najznámejšou historická dráma Jánošík – Pravdivá história, ktorá vznikla v poľsko-slovensko-českej koprodukcii. Natočili ho v roku 2009 režisérky Kasia Adamik a Agnieszka Holland podľa scenára Evy Borušovičovej, hlavnú postavu stvárnil český herec Václav Jiráček.

Avatar: Cesta vody Čítajte aj Dlhoočakávaný Avatar: Cesta vody je konečne tu! Pozrite si unikátne zábery z nakrúcania

Spoločnosť Netflix v roku 2022 otvorila vo Varšave novú regionálnu kanceláriu v strednej a východnej Európe. „Sme nadšení, že môžeme pokračovať v investíciách v Poľsku a ešte užšie spolupracovať s poľskou kreatívnou komunitou na skvelých seriáloch a filmoch, ktoré vznikajú v Poľsku a pozerajú sa po celom svete,“ uviedol Reed Hastings z Netflixu pri predstavení štyroch nových projektov, medzi ktorými sa nachádza aj spomenutá snímka Lady Jánošík.

Spoločnosť Netflix v roku 2022 otvorila vo... Foto: Netflix
Netflix Poľsko Spoločnosť Netflix v roku 2022 otvorila vo Varšave novú regionálnu kanceláriu v strednej a východnej Európe.

Slovenský zbojník Juraj Jánošík sa narodil v roku 1688 v Terchovej a ako 25-ročný bol v roku 1713 popravený v Liptovskom Mikuláši. Zromantizovaná verzia jeho života sa šírila prostredníctvom ľudovej slovesnosti. V očiach ľudí boli zbojníci hrdinovia, ktorí bili pánov a pomstili krivdy na bezbrannom ľude. Ľudia ich milovali, rozprávali si o nich príbehy, z ktorých vznikali povesti. V ankete Najväčší Slovák, ktorú uviedla RTVS v roku 2019, sa Jánošík umiestnil v top desiatke osobností.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jánošík #netflix