Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Film Slúžka zverejnil prvý trailer. Historická dráma s hviezdnym obsadením príde čoskoro do kín

Novinka režisérky Mariany Čengel Solčanskej bude mať premiéru 2. februára.

06.12.2022 14:45
sluz  z  z  z  z  Foto:
Slúžka príde do našich kín začiatkom februára.
debata

Mariana Čengel Solčanská je divácky najúspešnejšou slovenskou filmovou režisérkou, jej filmy Únos a Sviňa videli v kinách státisíce divákov a diváčok. Vo svojom najnovšom filme nazrie hlbšie do minulosti a prinesie príbeh zo začiatku minulého storočia.

Dráma Slúžka vyrozpráva príbeh Anky, ktorá v turbulentných dobách odchádza z Banskej Štiavnice pracovať ako slúžka do pražskej vily vysokopostavenej rakúsko-uhorskej rodiny.

Slúžka je historická dráma o romantickom vzťahu... Foto: Tina Botková
Slu z ka 02 foto Tinka Botkova Slúžka je historická dráma o romantickom vzťahu dvoch žien.

Ako naznačuje čerstvo zverejnený trailer filmu, pätnásťročná Anka bude na plátnach kín spoznávať pravidlá nového sveta, triedne rozdiely aj komplikované povahy svojich zamestnávateľov. Získa si spriaznené duše v radoch služobníctva, no jej úhlavnou nepriateľkou sa stane jej rovesníčka Resi, dcéra panskej rodiny. Počiatočná nevraživosť medzi mladými ženami sa postupne premení na sympatie a silné puto, ktoré musia tajiť okoliu, pomôže obom hrdinkám prežiť aj príkoria v časoch prvej svetovej vojny.

Postavu Anky stvárňuje Dana Droppová, ktorá už s režisérkou spolupracovala pri filme Sviňa. Ako Resi sa predstaví česká herečka Radka Caldová, známa zo seriálov Pán profesor či Pozadí událostí.

Zuzana Mauréry a Karel Dobrý sa vo filme zhostia úloh Resiiných aristokratických rodičov. V úlohách služobníctva sa v traileri objavujú Vica Kerekes, Aňa Geislerová, Peter Nádasdi či Lukáš Pelč.

Dana Droppová a Aňa Geislerová vo filme Slúžka. Foto: Igor Stančík
slúžka Dana Droppová a Aňa Geislerová vo filme Slúžka.

Marko Igonda, Solčanskej dvorný herec a dlhoročný spolupracovník, zohrá v úvode filmu kľúčovú úlohu nevlastného otca hlavnej hrdinky, kvôli ktorému je nútená opustiť domov a vydať sa do Prahy.

„Keď spoznám nejakého herca, s ktorým sa mi dobre pracuje a ten herec je vnímavý, je príjemný, má disciplínu a talent, tak mám tendencie s ním spolupracovať aj v ďalších projektoch,“ vysvetľuje výber svoj prístup k obsadzovaniu úloh režisérka, ktorá si vo filme aj zahrala.

Záber z filmu Slúžka, na ktorom vidno aj... Foto: Igor Stančík
Sluzka 03 foto Igor Stancik Záber z filmu Slúžka, na ktorom vidno aj režisérku Marianu Čengel Solčanskú spolu s Markom Igondom.

Solčanskej novinka je inšpirovaná rovnomennou literárnou predlohou spisovateľky Hany Lasicovej a trailer naznačuje, že v nej nebude núdza o silné emócie, ale ani o úsmevné momenty. Film začal svetovou premiérou na festivale v estónskom Talline svoju cestu po medzinárodných festivaloch a do slovenských kín príde 2. februára 2023.

Film má aj svoju titulnú skladbu. Ide o ukrajinskú ľudovú pieseň Verba, ktorú naspieval Štefan Štec a nahral ju s formáciou Fallgrapp.

Producentmi snímky Slúžka sú slovenská spoločnosť Bright Sight Pictures a česká spoločnosť CINEART TV Prague, koproducentom filmu je Česká televízia, RTVS, Studio 727 a Trigon Production. Novinku do slovenských kín uvedie distribučná spoločnosť Continental film.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #Mariana Čengel Solčanská #Slúžka