Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Harrison Ford sa opäť vráti ako Indiana Jones. Filmári ho na plátne digitálne omladia

Piaty Indiana Jones bude rozlúčkou s touto filmovou sériou.

24.11.2022 06:00
Indiana Jones 5 Foto:
Piaty a posledný film zo série Indiana Jones bude mať v kinách premiéru v lete roku 2023.
debata

Budúci rok v lete dorazí do kín už piaty film zo série o archeológovi a dobrodruhovi Indiana Jonesovi. Predstaviteľ hlavnej úlohy Harrison Ford mal v čase nakrúcania 80 rokov. V časti filmu, ktorá hovorí o starších udalostiach, bola preto jeho postava počítačovo omladená.

Harrison Ford počas nakrúcania nového filmu o... Foto: Lucasfilm / Amblin Entertainment
Indiana Jones 5 Harrison Ford počas nakrúcania nového filmu o Indiana Jonesovi v roku 2021 na Sicílii.

Režisér James Mangold ((Le Mans '66, Logan: Wolverine) nedávno vysvetlil, že v novom filme chce divákom „dopriať adrenalínový zážitok ako za starých čias“, a zároveň vzdať hold režisérovi predchádzajúcich štyroch dielov Stevenovi Spielbergovi. „Stalo sa pre mňa naozaj dôležité prísť na to, ako z toho urobiť film o hrdinovi pri západe slnka,“ hovorí s tým, že ho nasmeroval práve týmto smerom.

Avatar: Cesta vody Čítajte aj Už sa to blíži! Nový Avatar bude dychberúci, uchváti novými vizuálnymi efektmi

Snímka sa vracia k dejovej linke z filmov, ktoré vznikali v 80. rokoch minulého storočia a Indiana Jones v nich čelí svojim odvekým nepriateľom. V úvodnej sekvencii sa digitálne omladený herec vráti do roku 1944, kde bude pobehovať vo svojom ikonickom saku a klobúku v hrade plnom nacistov.

Zvyšok filmu sa potom odohráva v roku 1969 a Jones v ňom bude už tretíkrát v sérii čeliť zvyšku nacistických síl, pred ktorých nekalými zámermi bude opäť treba zachrániť svet. Režisér sľubuje, že film bude mať atmosféru pôvodnej trilógie.

V novom filme o Indiana Jonesovi bude v... Foto: Lucasfilm / Amblin Entertainment
Indiana Jones 5 V novom filme o Indiana Jonesovi bude v niektorých scénach Harrison Ford digitálne omladený.

Na vytvorenie Fordovho mladšieho ja experti na filmové triky použili kombináciu viacerých metód, od špecializovaných softvérov po vyhľadanie konkrétnych starých záberov a replík rekvizít. Výsledok prekvapil aj Forda.

„Je to trochu strašidelné. Myslím, že ani nechcem vedieť, ako to funguje, ale funguje to,“ povedal a dodal, že je rád za vek, ktorého sa dožil, a byť znovu mladý by nechcel. Lebo nejde o roky, ale o najazdené kilometre, ako sa raz vyjadrila jeho postava dobrodružného archeológa.

V hlavnej ženskej role sa predstaví britská... Foto: Lucasfilm / Amblin Entertainment
Indiana Jones 5 V hlavnej ženskej role sa predstaví britská herečka Phoebe Waller-Bridge.

K natočeniu pokračovania ho podľa jeho slov prinútil dobrý scenár a chuť rozvinúť postavu a priviesť ju na koniec cesty. V hlavnej ženskej role sa predstaví britská herečka Phoebe Waller-Bridge (Potvora), ďalej dánsky herec Mads Mikkelsen (Chľast) alebo Antonio Banderas.

Nový Indiana Jones príde do kín po 15-ročnej pauze. Posledným dielom v roku 2008 bol Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky, ktorý fanúšikov príliš neoslovil. Filmovú sériu otvorili v roku 1981 Dobyvatelia stratenej archy, o tri roky mal premiéru Chrám skazy a v roku 1989 nasledovala Posledná krížová výprava.

Piaty Indiana Jones však nebude rozlúčkou s touto filmovou sériou len pre herca Harrisona Forda, ale aj pre legendárneho hudobného skladateľa Johna Williamsa, ktorý sa nechal počuť, že hudobný aranžmán pre tento film bude jeho posledným dielom pred odchodom do penzie.

Po Indiana Jonesovi siahol aj Disney

Hoci piate a posledné dobrodružstvo Indiana Jonesa ešte ani nemá oficiálny názov, plagát či teaser, v spoločnosti Disney sa už rodia plány, kam sa budú dobrodružstvá Indiana Jonesa uberať po veľkolepom ukončení filmovej série.

addams family, addamsovci, wednesday, Čítajte aj Toto bude riadne psycho a dráma! Takto ste temnú rodinu doteraz ešte nevideli

V divízii Lucasfilm chcú podľa zákulisných informácii pokračovať v príbehoch dobrodružného archeológa v seriálovej podobe na streamovacej službe Disney+. V súčasnosti je projekt zatiaľ len vo fáze hľadania vhodných scenáristov, ktorí by vytvorili koncept.

Nie je to však prvýkrát, čo by sa svet Indiana Jonese dostal na televízne obrazovky. Na začiatku 90. rokov priniesla televízia ABC dve série seriálu Mladý Indiana Jones v nasledujúcich rokoch ešte niekoľko televíznych špeciálov.

Vyzerá to tak, že ani po zakončení filmovej série nezostane ikonický klobúk s bičom dlho visieť na vešiaku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Harrison Ford #Indiana Jones 5 #James Mangold