Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Interrupcie na Slovensku: Nový dokument prináša silné príbehy neželaného tehotenstva

Ku kontroverzne vnímanej téme sa vyjadrujú lekári, poslanci, cirkvi aj aktivisti.

19.11.2022 06:00
debata
Foto: Voyo
Interrupcie na Slovensku - logo

Streamovacia služba Voyo uviedla nový dokument mapujúci skutočný stav problematiky interrupcií na Slovensku. Snímka s názvom „Interrupcie na Slovensku“ prináša komplexný a objektívny pohľad na kontroverzne vnímanú tému, ktorá rozdeľuje spoločnosť.

star trek, discovery, Čítajte aj Prvé zábery napovedajú skvelú sériu! Dočkajú sa fanúšikovia poriadneho sci-fi reparátu?

Neželané tehotenstvo z pohľadu žien

Novinka z dielne redakcie publicistiky televízie Markíza vôbec prvýkrát ukazuje, aký je súčasný stav v rámci problematiky interrupcií v našej krajine, ako je táto téma vnímaná spoločnosťou a rozpovie silné príbehy dotknutých žien.

Neželané tehotenstvo stavia ženy do ťažkej životnej situácie. „Tento výnimočný dokument počúva príbehy žien, ktoré interrupciu podstúpili. Tiež počúva lekárov, ktorí chcú využívať najmodernejšie technológie, ale aj tých, ktorí to odmietajú. A ukazuje činy a argumenty protipotratových hnutí a vnáša pohľad do súčasnej politickej diskusie,“ približuje Henrich Krejča, riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky TV Markíza, ktorý bol supervízorom pri celom procese tvorby dokumentu.

Tri oriešky pre Popolušku Čítajte aj Nórsku Popolušku uvedie na Vianoce Jojka: Nové spracovanie prinieslo aj bozk dvoch mužov

„Téma interrupcií ešte na Slovensku nebola takto komplexne a zároveň objektívne spracovaná. Dlhodobo názorovo rozdeľuje ľudí, vyvoláva vášne ako u laikov, tak aj u odborníkov a pravidelne sa vracia do parlamentu v podobe nových návrhov zákonov na úpravu tohto legálneho zdravotného úkonu. Dokument „Interrupcie na Slovensku“ komplexne ukazuje, kde sa momentálne táto téma nachádza, ako ju vníma spoločnosť a čo pri nej cítia dotknuté ženy,“ dodáva Zuzana Štelbaská, šéfredaktorka publicistiky TV Markíza, ktorá mala na starosti dramaturgiu projektu.

Názory lekárov, cirkví, poslancov, aktivistov

Autorky dokumentu, režisérka Lenka Stanková a redaktorka Barbora Mareková, oslovili množstvo odborníkov, ktorí sa na Slovensku téme interrupcií venujú. „Od začiatku sme si povedali, že chceme priniesť komplexný film, ktorý by divákovi ponúkol názorovú pestrosť, silné výpovede, nové informácie o ktorých doposiaľ nevedel, ale dotkli sme sa aj historického pozadia témy, ešte pred vznikom samotného interrupčného zákona. Našou ambíciou bolo vytvoriť ucelenú mozaiku, ktorá môže divákovi pomôcť ľahšie sa zorientovať v tejto zložitej téme,“ hovorí Lenka Stanková.

sexuálny život vysokoškoláčok, Čítajte aj Konečne poriadny dôvod sa zasmiať: Hit od HBO sa po roku vracia s novou sériou

Počas tvorby dokumentu jeho autorky vycestovali aj na zahraničnú kliniku, aby poukázali na najmodernejšie postupy, ktoré na Slovensku nie sú dostupné, pretože stoja mimo naše zákony. „Vypočuli sme si príbehy žien, ktoré majú s interrupciou priamu skúsenosť. Skúmali sme, čo chcú dosiahnuť poslanci a mimovládne organizácie a rozprávali sme sa aj s predstaviteľmi rímskokatolíckej cirkvi a aktivistami, ktorí sa na Slovensku pokúšajú o zákaz interrupcií. A navštívili sme aj nemocnicu, kde pre výhradu vo svedomí neposkytujú interrupcie na žiadosť ženy vôbec, “ uzavrela Barbora Mareková.

Pozrite si upútavku nového dokumentu „Interrupcie na Slovensku“:

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #interrupcie #Voyo