Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tipy na filmy o Nežnej revolúcii: O atmosfére tej doby povedia viac ako tisíc slov

Pripomeňte si udalosti 17. novembra 1989 a čo všetko sa odohralo pred 33 rokmi v Československu.

17.11.2022 06:00
amnestie foto Foto:
Amnestie (2019).
debata (1)

Od Nežnej revolúcie uplynulo už 33 rokov. Či ste november 1989 zažili alebo nie, atmosféru spoločnosti a dianie v tej dobe vám priblížia tieto filmy. Pripomenú, čo všetko sa odohralo pred a po 17. novembri v bývalom Československu, kedy sa rozpadol totalitný režim a zásadným spôsobom sa menila naša budúcnosť.

najhoršie vianočné filmy Čítajte aj Najhoršie z najhorších vianočných filmov, ktoré aj tak milujeme

Kolja

Oscarová dráma s láskavým humorom o mužovi, ktorý sa domnieval, že už nemôže byť horšie a netušil, že práve prežíva najkrajšie chvíle svojho života. Františkovi už prešediveli vlasy, Kolja ešte nedorástol do školského veku a stretli sa vďaka tragikomickej životnej situácii. Starého mládenca a chlapca, ktorí si navzájom nerozumejú v žiadnom smere, čaká dlhá a zložitá cesta za úsmevom a láskou. Režisérom snímky je Jan Svěrák, scenár napísal jeho otec Zdeněk Svěrák, ktorý stvárnil aj hlavnú úlohu.

Amnestie

Film sa okrem príbehu troch rodín zasiahnutých komunistickou perzekúciou venuje aj vzbure väzňov v Leopoldove, ktorá si vyžiadala vojenský zákrok. Vzbure predchádzali široké amnestie Václava Havla, ktoré udelil v januári 1990, len pár dní po svojom zvolení za československého prezidenta. V réžii Jonáša Karáska sa v hlavných predstavili Juraj Bača, Natalia Germani, Marek Vašut, Aňa Geislerová, Marek Majeský, Ján Jackuliak alebo Jana Oľhová.
november, filmové premiéry Čítajte viac 8 kinotipov na november: Nová marvelovka, disneyovka, romantika aj erotika

Havel

Životopisný film o jednej z najvýraznejších postáv česko-slovenskej histórie z disidentského obdobia sa odohráva medzi rokmi 1968 a 1989, keď Václav Havel ešte nebol slávnou osobnosťou. Dej sa sústredí na Havlov búrlivý osobný život, ktorému dominuje boj za pravdu a správnu vec, prenasledovanie, väzenie, ale aj milostné aféry a humor. V centre všetkého však stojí atypický, no silný vzťah s manželkou Oľgou. „Portrét štátnika nečakajte,“ hovorí režisér Slávek Horák. Hlávné úlohy stvárnili Viktor Dvořák, Aňa Geislerová, Martin Hofmann, Stanislav Majer, Barbora Seidlová a Jiří Bartoška.

Učiteľka

Oceňovaná snímka režiséra Jana Hřebejka a scenáristu Petra Jarchovského o na pohľad empatickej a sympatickej, no v skutočnosti manipulatívnej učiteľke v podaní skvelej Zuzany Mauréry. Dej sa odohráva v 80. tych rokoch a vrcholí tesne po revolúcii v roku 1989. Inšpirovaný je skutočnými udalosťami, opisuje skorumpovanosť, malosť a vypočítavosť, ktoré ani revolúcia nedokázala poraziť .

Rukojemník

Pod riekou Moravou vraj vedie tunel, ktorým sa dá utiecť do Rakúska. Len ho treba nájsť. Vo filme režiséra Juraja Nvotu žije hlavný hrdina filmu v československo-rakúskom pohraničí v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Vyrastá u prarodičov (Milan Lasica, Libuše Šafránková), pretože jeho rodičia emigrovali do Viedne a od tej doby sa ho prostredníctvom úradov márne snažia získať. Aj preto Peter vymýšľa najrôznejšie spôsoby ako sa cez čiaru dostať.
Tri oriešky pre Popolušku Čítajte aj Nórsku Popolušku uvedie na Vianoce Jojka: Nové spracovanie prinieslo aj bozk dvoch mužov

Vycestovacia doložka pre Dubčeka

Dokumentárny film o sledovaní Alexandra Dubčeka Štátnou bezpečnosťou v rokoch 1970 až 1989. Zaoberá sa udalosťami spojenými s udelením doktorátu honoris causa univerzitou v Bologni v roku 1988 a Dubčekovou cestou do Talianska, aby si ocenenie mohol osobne prevziať. Uhol pohľadu je zameraný na mašinériu vtedajších mocenských orgánov, ktoré o povolení vycestovať na Západ rozhodovali.

Rivers of Babylon

Film bol natočený v roku 1998 podľa rovnomenného knižného bestselleru Petra Pišťanka. Satirickým spôsobom zobrazuje bratislavské podsvetie a drastický boj o moc po revolúcii. Režisér Vlado Balco do hlavnej úlohy obsadil Andyho Hryca, ďalších úloh sa zhostili Diana Mórová, Ady Hajdu, Barbora Kodetová, Miroslav Noga, Peter Bzdúch, Stano Dančiak, Zuzana Martínková a Ivo Gogál.
Andy Hryc vo filme Rivers of Babylon (1998). Foto: ALEF Film
Rivers of Babylon Andy Hryc vo filme Rivers of Babylon (1998).

Bez vedomia

Píše sa rok 1989. Huslistka Marie (Táňa Pauhofová) jej manžel, prenasledovaný disident Viktor (Martin Myšička), sa po 12 rokov vracajú do Československa, z ktorého pred 12 rokmi utiekli do Británie. Po uvoľnení železnej opony by Marie rada konečne navštívila svoju rodinu, lenže po návrate do Prahy sa ukazuje, že to bola osudová chyba. Skvelá šesťdielna miniséria režiséra Ivana Zachariáša vznikla v produkcii HBO Europe.

Fetiše Nežnej revolúcie

Dokumentárny cyklus RTVS sa v piatich častiach venuje atmosfére protestov na vysokých školách, v divadlách a na námestiach. V piatich častiach približuje, aké boli symboly revolúcie, aké plagáty zaplavili ulice, kde sa revolúcia pripravovala, ako sa šírili informácie bez mobilov, internetu a médií, ale aj to, ako revolúcia zmenila módu v uliciach.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #November '89