Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Lov na sexuálneho predátora Weinsteina prichádza do kín. Opisuje unikátny príbeh dvoch novinárok

Pozrite si prvý zverejnený trailer filmovej drámy Keď prehovorila.

26.10.2022 06:00
Keď prehovorila (She said) Foto:
Novinárky Megan Twohey (Carey Mulligan) a Jodi Kantor (Zoe Kazan) v dráme Keď prehovorila.
debata
sex v meste, and just like that, Čítajte aj Konečne sa znova nakrúca! Pokračovanie Sexu v meste sa znova hlási o slovo

Prípad Harveyho Weinsteina prichádza na plátna kín vo filmovej dráme Keď prehovorila (She said). Predlohou je rovnomenná kniha novinárok Jodi Kantor a Megan Twohey z denníka The New York Times, ktoré odhalili a zverejnili prípady zneužívania a sexuálneho obťažovania žien vplyvným filmovým producentom. Príbeh dokumentuje snahu obidvoch novinárok nájsť a primäť prehovoriť aspoň jednu z obetí, bez toto, aby tušili, akú lavínu tým spustia a aký unikátny príbeh im rastie pod rukami.

Lov na zvrhnutie Harveyho Weinsteina sa odohráva už v prvej upútavke na film. Novinárky znovu rozprúdia hnutie #MeToo svojou prezentáciou o hollywoodskom filmovom producentovi, ktorá zahŕňala prvú vlnu obvinení zo sexuálneho obťažovania a zneužívania. Spoločne tak prelomili jeden z najdôležitejších príbehov našej generácie, ktorý stál pri zrode hnutia #MeToo. Prerušili desaťročia mlčania o téme sexuálneho násilia v Hollywoode a navždy zmenili americkú kultúru.

Hywel Madden (Wesley Holloway), Laura Madden... Foto: Universal Pictures
Keď prehovorila (She said) Hywel Madden (Wesley Holloway), Laura Madden (Jennifer Ehle) and Iris Madden (Justine Colan) v dráme Keď prehovorila.

Reportérky denníka The New York Times stvárňujú dvojnásobná nominantka na Oscara Carey Mulligan a nominantka na Emmy Zoe Kazan. Drámu režíruje Maria Schrader, ktorá je podpísaná pod filmom Miluj svojho robota alebo štvordielnou sériou Netflixu Neortodoxná (Unorthodox). Scenáristka Rebecca Lenkiewicz má na konte filmy Colette: Príbeh Vášne alebo oscarovú Idu, podieľala sa aj na scenári drámy Služobníci o dvoch študentoch bohosloveckej fakulty v totalitnom Československu. Film produkovali držitelia Oscara Dede Gardner a Jeremy Kleiner, výkonnými producentmi sú Brad Pitt, Lila Yacoub, Megan Ellison a Sue Naegle.

Snímka Keď prehovorila bude mať v slovenských kinách premiéru 1. decembra. Pozrite si prvý trailer:

Prípad Weinsteina opäť pred súdom

Prípad bývalého filmového producenta Harveyho Weinsteina, ktorý si vo väzení odpykáva dlhoročný trest za sexuálne napadnutie a znásilnenie, sa tento týždeň znovu dostal pred súd. V Los Angeles sa v pondelok začala úvodnými rečami hlavná časť procesu, kde niekdajší mocný muž Hollywoodu čelí obžalobe zo znásilnenia a sexuálnych útokov na päť žien v rokoch 2004 až 2013. V prípade odsúdenia mu hrozí trest až 140 rokov väzenia.

Sex bol v Hollywoode tovarom

Pred súdom svedčí osem žien, ktorých svedectvo má nezákonné správanie bývalého filmového producenta dokázať. Obhajoba tvrdí, že ženy mali sex s Weinsteinom dobrovoľne, pretože od neho očakávali nejakú protislužbu. Obvinenia odmieta s tým, že pohlavné styky fungovali v Hollywoode ako tovar vo výmennom obchode. „Bola to skúška gaučom. Každý to robil… pretože každý chcel niečo od niekoho,“ uviedol obhajca.

firefly lane, Čítajte aj Musíte si zvyknúť na nový trend! Ďalší seriál Netflixu bude rozdelený na dve polovice

Pre Weinsteina, ktorého zo sexuálneho zneužitia či útokov obvinilo zhruba 90 žien, ide o druhý podobný proces. Súd v New Yorku ho v roku 2020 odsúdil na 23 rokov väzenia za sexuálne napadnutie asistentky produkcie Mimi Haleyi z roku 2006 a znásilnenie herečky Jessicy Mann v roku 2013. Weinstein vinu odmietal a podal proti verdiktu odvolanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #Harvey Weinstein