Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zabudnite na Bollywood! Filmové megahity v poslednej dobe produkuje Tollywood

Bollywood upadá, o niekdajší lesk ho pripravili streamovacie služby aj konkurenti z juhu Indie.

18.10.2022 06:00
Bhool Bhulaiyaa 2 Foto:
Film Bhool Bhulaiyaa 2 bol jedným z najziskovejších filmov v roku 2022.
debata
crown, koruna, diana, Čítajte aj Seriál o Alžbete II. sa čoskoro vráti! Nová séria bude mať premiéru už...

Bombajský filmový priemysel Bollywood, ktorý je dlhé roky súčasťou kultúrnej identity Indie, čelí svojej zatiaľ najväčšej kríze. O niekdajší lesk ho pripravili streamovacie služby a tiež snímky, ktoré sa v Indii točia v iných jazykoch ako hindčine.

Najviac filmov na svete

India za rok vyprodukuje okolo 1600 filmov, čo je najviac na svete. K tým najnavštevovanejším vždy patrili snímky natočené v centre miestnej filmovej tvorby Bollywoodu, ktorý je indickou obdobou amerického Hollywoodu. Bollywoodske filmové hviezdy boli uctievané ako bohovia a na premiéry prichádzali do indických kín davy ľudí.

Ani filmy s najväčšími superhviezdami nedokážu... Foto: Yash Raj
Bollywood Ani filmy s najväčšími superhviezdami nedokážu prilákať divákov do kín.

Kiná sú prázdne, nezabral ani indický Forrest Gump

Teraz ale kiná zívajú prázdnotou, a to dokonca aj v sídle Bollywoodu Bombaju. „Je to najväčšia kríza, akej sme kedy čelili,“ povedal majiteľ jedného z bombajských kín. Niektoré premietania boli podľa neho zrušené, pretože sa v sále neobjavil žiadny divák.

Tri filmy s bollywoodskym hercom Akshayom Kumarom, ktorý býval zárukou vysokých ziskov, skončili ako prepadák. Ďalší populárny herec Aamir Khan, ktorý bol tvárou niekoľkých megaúspešných indických filmov, nedokázal pritiahnuť divákov na indický remake snímky Forrest Gump.

Bollywoodu konkuruje Tollywood

Z viac ako 50 bollywoodskych filmov uvedených v minulom roku len pätina splnila alebo prekonala ciele týkajúce sa tržieb, uviedol mediálny analytik Karan Taurani. Pred pandémiou covidu-19 to bolo 50 percent.

Naopak, niekoľko filmov v telugčine, ktoré vyprodukoval súper Bollywoodu z juhu Indie Tollywood, zaznamenalo výrazné úspechy. O zhruba polovicu tržieb filmov premietaných v hindčine od januára 2021 do augusta tohto roka sa postarali snímky z juhu Indie dabované do hindčiny, napísal v nedávnej správe ekonomický poradca Saumya Kanti Goswami.

Krízu spustila pandémia

Bollywood, podobne ako ostatný filmový priemysel, bol poznačený vzostupom streamovacích služieb, ktorý začal už pred pandémiou covidu a zosilnel, keď boli milióny Indov kvôli koronavírusovým obmedzeniam nútení zostať zatvorené doma.

Prístup k internetu má okolo polovice indickej populácie a streamovacie služby, vrátane tých medzinárodných, ako je Netflix, Amazon Prime či Disney+ Hotstar, má v Indii 96 miliónov predplatiteľov, uvádzajú odhady indickej vlády. Vzhľadom na mesačné predplatné za streamovacie služby, ktoré je nižšie alebo porovnateľné s cenou jednej vstupenky do kina, prestalo mnoho divákov kinosály navštevovať, uviedli analytici.

netflix, Čítajte aj Netflix zavádza lacnejšie predplatné s reklamou, ponuka filmov a seriálov ale bude obmedzená

Domáca produkcia láka čoraz viac divákov

Predplatitelia streamovacích kanálov medzičasom získali prístup k podstatne širšej ponuke filmov, medzi ktorými boli aj diela natočené v menšinových jazykoch, ako je telugčina, tamilčina, malajálamčina či kannadčina.

„Regionálna kinematografia predtým necestovala ďaleko. Teraz sa ale zrazu každý mohol pozerať na tieto filmy a ľudia si uvedomili, že ich filmoví tvorcovia rozprávajú zaujímavejšie príbehy,“ povedal filmový kritik Raja Sen. „Predpokladané trháky s hereckými hviezdami sú oproti tomu často len variantom na príbeh, ktorý počuli miliónkrát, a tak už ich neohromuje,“ dodal.

dead to me, Čítajte aj Posledná séria plná nadávok je už za rohom! Ako sa rozlúči trpký seriál od Netflixu?

Herecké hviezdy vs. obyčajní ľudia

Filmoví kritici tiež poukázali na to, že Bollywood produkuje elitárske filmy, ktoré neoslovujú širšie publikum v krajine, kde 70 percent obyvateľstva žije mimo veľkých miest.

Tollywoodske filmové megahity z poslednej doby vyzdvihujú hrdinstvo obyčajných ľudí, pričom príbeh sprevádzajú veľkolepými vizuálnymi scénami a chytľavými piesňami a tancami, čo bolo predtým jednou z hlavných devíz Bollywoodu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bollywood #Tollywood