Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vražda v divadle s veľkým hereckým obsadením. Vtipne paroduje záhady z pera Agathy Christie

Vďaka pandémii mohli tvorcovia nakrúcať v zatvorených londýnskych divadlách. Výsledkom je krimikomédia z 50. rokov zo zákulisia hry Agathy Christie.

29.09.2022 06:00
Vražda v divadle Foto:
Vražda v divadle
debata
príbeh služobníčky, Čítajte aj Je rozhodnuté! Nemilosrdne krutý svetový seriálový hit má pred sebou posledné série

V londýnskom West Ende 50. rokov sa plány na filmovú verziu divadelného hitu náhle zastavia po tom, čo je hollywoodsky režisér filmu zavraždený. Keď sa prípadu ujmú cynický inšpektor Stoppard (Sam Rockwell) a horlivá strážmajsterka Stalkerová (Saoirse Ronan), ocitnú sa v očarujúco špinavom divadelnom podzemí a záhadnú vraždu vyšetrujú na vlastné riziko.

Sam Rockwell a Saoirse Ronan vo filme Vražda v... Foto: Searchlight Pictures
Vrazda v divadle Sam Rockwell a Saoirse Ronan vo filme Vražda v divadle.

Spoločnosť Searchlight Pictures uvádza Vraždu v divadle, celovečerný režijný debut Toma Georgea, ktorý získal úspech so súčasným komediálnym televíznym seriálom Táto krajina. Vo filme účinkuje hviezdne herecké obsadenie – držiteľ Oscara Sam Rockwell (Jojo Rabbit, Tri billboardy kúsok za Ebbingom, Missouri), na Oscara nominovaná Saoirse Ronan (Francúzska výprava, Malé ženy), držiteľ Oscara Adrien Brody (Pianista, Francúzska výprava), Ruth Wilson (His Dark Materials, The Affair) alebo Harris Dickinson (The King’s Man).

Pozrite si trailer:

Natáčanie v slávnom West Ende

V londýnskom West Ende je divadelná hra Pasca na myši od Agathy Christie dlhoročným hitom a Hollywood klope na dvere divadla. Arogantný americký režisér Leo Köpernick (Adrien Brody), v USA zaradený na čiernu listinu, dostane za úlohu adaptovať záhadnú vraždu na filmové plátno podľa scenára Mervyna Cockera-Norrisa (David Oyelowo).

Vražda v divadle Foto: CinemArt
Vražda v divadle Vražda v divadle

Producenti však nemôžu hru sfilmovať skôr ako šesť mesiacov po skončení jej divadelného predstavenia. Keď sa v zákulisí začnú hromadiť skutočné mŕtvoly, detektív Scotland Yardu Stoppard a strážmajsterka Stalkerová musia na ceste k identifikácii vraha zladiť svoje osobné rozdiely.

„Je to dosť bláznivá zápletka s dojemnými momentami,“ hovorí Sam Rockwell. Svoju postavu Stopparda opisuje ako „opitého, sexistického inšpektora, ktorý má posttraumatický stres z vojny a opustila ho manželka“. Postava strážmajsterky je podľa Ronan „veľmi, veľmi neskúsená a dychtivá“. Zároveň ju neuveriteľne vzrušuje fakt, že je v divadelnom svete a obklopená filmovými a divadelnými hviezdami. Je to pre ňu ako splnený sen.

Vražda v divadle Foto: CinemArt
Vražda v divadle Vražda v divadle

Satirický pohľad na žáner mysterióznych vrážd

Práva na film získal v tom čase veľmi úspešný oscarový producent John Woolf, ktorý produkoval filmy Africká kráľovná alebo Deň šakala. „V zmluve bola jedna klauzula, ktorá hovorila, že film môžete nakrútiť šesť mesiacov po skončení hry, a tá, samozrejme, nikdy neskončila. Potom sme najali Marka Chappella, nášho úžasného scenáristu, a urobili sme z toho niečo, čo ďaleko presahovalo moje predstavy a čo bolo veľmi, veľmi výnimočné,“ vysvetľuje.

Výsledkom je satirická a láskyplná paródia na divadelné klebety, povojnový Londýn a záhadné mysteriózne vraždy z pera Agathy Christie. „Chappell kedysi hrával stand-up komédiu a má úžasné vklady alebo poznámky. Dialógy vo filme sú fantastické a scenár je nádherne napísaný,“ dodáva Adrien Brody.

mandalorian, Čítajte aj Tento rok nové časti nečakajte! Obľúbené sci-fi konečne pozná dátum návratu

Kriminálnu komédiu Vražda v divadle prináša do slovenských kín distribučná spoločnosť CinemArt SK už 29. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry