Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Úsmev je horor, po ktorom sa usmievať nebudete

Keď sa niekto smeje od ucha k uchu, určite vás nenapadne, že by sa už o pár sekúnd mohol priamo pred vašimi očami zabiť.

27.09.2022 06:00
Úsmev, Sosie Bacon Foto:
Horor Úsmev sľubuje desivý zážitok pre všetkých milovníkov tohto žánru.
debata

Psychiatrička Rose vyšetruje mladú pacientku na pokraji nervového zrútenia. Žena trpí halucináciami, prenasledujú ju veľmi znepokojujúce vízie, avšak nie je to nič, čo by skúsená terapeutka nezvládla. Až do momentu, keď sa pacientka počas vyšetrenia začne veľmi zvláštne usmievať a s bohorovným kľudom si črepinou z rozbitej vázy prereže krčnú tepnu.

Nový americký film Úsmev má síce veľmi hrejivý názov, jeho obsah je však skôr desivý. Dokazuje, že aj jedna z najkrajších ľudských emócií môže byť vražedná.

Neboj sa, zlatko Čítajte aj V dokonalom svete nie je všetko také, ako sa zdá. Vo filme Neboj sa, zlatko sa zmení na nočnú moru

Scenárista a režisér Parker Finn to vo svojej hororovej prvotine zobral „zhurta“ a diváka vtiahne hneď od prvých sekúnd snímky. „Chcel som nakrútiť film, ktorý by bol od začiatku až po koniec trvalým záchvatom paniky,“ povedal režisér, ktorý za svoje predošlé krátkometrážne filmy získal viacero ocenení.

Príbeh sa rozhodol postaviť práve na psychiatričke Rose, ktorú udalosť s pacientkou, samozrejme, rozhodila. „Najdesivejšie filmy sú tie, ktoré fungujú predovšetkým ako dramatické príbehy. Takže mojím cieľom bolo vytvoriť skvelú hlavnú postavu, pretože ak do nej investujete, investujete do jej osudu,“ vysvetlil režisér svoje myšlienkové pochody. „Následne môžete začať vrstviť šokujúce momenty, ktoré sa začnú v jej živote i okolo nej diať,“ dodal.

Nový americký film Úsmev má síce veľmi hrejivý... Foto: CinemArt
Úsmev, Sosie Bacon Nový americký film Úsmev má síce veľmi hrejivý názov, jeho obsah je však skôr desivý.

Rose sa po incidente vracajú psychické problémy z mladosti a detstva, napriek tomu, že ju všetci upokojujú, že samovražde nemohla zabrániť. Prenasledujú ju znepokojujúce vízie, pod vplyvom ktorých sa čoraz častejšie správa nepríčetne. Aspoň jej blízki to tak vnímajú.

Rose si navyše v hlave prehráva posledné slová mŕtvej pacientky a uvedomuje si, že to, čo pred smrťou prežívala ona, jej práve klope na dvere. Zistenie, že mŕtva bola zatiaľ posledným článkom v podivnom reťazci samovrážd „usmievavých ľudí“, jej tiež na pokoji nepridá.

Je to iracionálne, nevysvetliteľné a šialené, ale Rose dôjde k záveru, že pokiaľ sa jej nepodarí nájsť začiatok reťazca a zlo zastaviť, je ďalšou na rade. Žiaľ, s touto teóriou nenájde u nikoho pochopenie. Lenže zúfalej Rose ide o život a zúfalí ľudia robia zúfalé veci. Desivé činy.

Režisér Parker Finn je vďaka svojim krátkometrážnym hororom považovaný za jedného z najväčších hororových talentov súčasnosti. Snímka Úsmev, ktorú natočil podľa vlastného scenára, je podľa prvých divákov natoľko desivá, že sa pri nej a dlho po nej usmievať nebudete.

„Nič vás nemôže pripraviť na to, čo sa udeje v Úsmeve,“ povedal. „Šokuje vás, vydesí vás, budete si chcieť zakryť oči. V snímke je množstvo desivých momentov, ale aj jemnejších momentov plíživého nepokoja, ktorý sa vám pomaly zarýva pod kožu. V podstate je to horská dráha, o ktorej sa budete chcieť rozprávať s kamarátmi ihneď po jej ukončení.“ V hlavných úlohách sa predstavia Sosie Bacon, Jessie T. Usher a Kyle Gallner.

Foto: CinemArt
Úsmev

Horor Úsmev bude mať v slovenských kinách premiéru 29. septembra, prináša ho distribučná spoločnosť CinemArt SK.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry