Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Petra Polnišová natočila nový film. Z komédie o Slovákoch na Balkáne ide leto a život, tvrdí

Snímka Vitaj doma, brate! bude mať premiéru v kinách 18. augusta.

13.08.2022 06:00
Vitaj doma, brate! Foto:
Petra Polnišová sa na filme podieľala ako kreatívna producentka a aj ako herečka.
debata

Marína prichádza zo Slovenska k rodičom do Báčskeho Petrovca v Srbsku, aby im predstavila svojho snúbenca, slávneho spisovateľa Zoliho. Zoli, Slovák maďarského pôvodu, zarytý abstinent a vegetarián to najskôr nemá v dedine preslávenej klobásou a pálenkou vôbec ľahké. No len dovtedy, kým všetci uveria, že o nich Zoli napíše knihu a konečne sa preslávia po celom svete.

Vitaj doma, brate! Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Juraj Jakab ako Zoli, Slovák maďarského pôvodu,...

Letnú komédiu natočil režisér Peter Serge Butko ako svoj filmový debut a prvý celovečerný hraný film. V Báčskom Petrovci sa rozhodol točiť preto, lebo ho považuje za fenomén. „Väčšina Slovákov, ktorí odišli do zahraničia, sa tam asimilovali, zatiaľ čo vojvodinskí dolnozemšťania si udržali kultúrnu a národnostnú identitu. A mám pocit, že aj veľa dobrých slovenských vlastností, na ktoré dnešní Slováci možno už trochu rezignovali. Zasiahla ma atmosféra ich spolužitia, neskutočná vzájomná slušnosť a pozitívny záujem o veci, pokrok a spoluprácu,“ hovorí režisér, ktorý sa narodil v Prievidzi, žije v Prahe a pracuje v mnohých krajinách sveta.

V Báčskom Petrovci však našiel svoj druhý domov. „Zamiloval som sa do tejto dediny i do miestnych ľudí. Bolo to, ako keby som sa v čase vrátil do detstva, keď som chodil k babke na prázdniny,“ dodáva.

Black Adam, Čítajte aj Zabudnite na Supermana! Toto rozhodne nie je hrdina, chce sa najmä pomstiť

Producentom filmu je spoločnosť Angry Tiger, ktorú vlastnia Petra Polnišová a Juraj Brocko. „Vitaj doma, brate! mal pre nás veľký filmový potenciál, išlo z neho niečo, čo v našich končinách považujeme za exotické,“ hovorí Juraj o tom, prečo sa producentsky rozhodli film podporiť.

„Myslím, že z nášho filmu ide leto, smiech, život, ľubozvučná slovenčina stará 300 rokov a dovolím si tvrdiť… akási pravdivosť,“ dodáva Petra, ktorá sa na filme podieľala aj ako kreatívna producentka a aj ako herečka. Vo filme nebudú chýbať preslávené petrovské klobásy, pálenka a ani Petrovský ležiak. Táto pivná značka v skutočnosti neexistuje, vymysleli a vyrobili ju len pre potreby filmu.

seriál Duch Čítajte aj Hviezda z Harryho Pottera si zahrala v českom krimiseriáli. Nakrútil ho slovenský režisér Bebjak

Hlavnú mužskú úlohu Zoliho stvárňuje Juraj Jakab, jeho vyvolenou je Marína Dýrová, herečka a režisérka Divadla VHV Petrovec pre ktorú to bola prvá filmová skúsenosť. V ďalších rolách sa predstavia okrem miestnych hercov aj Anna Šišková, Vlado Černý či Martin Hofmann ako slovenský premiér.

Báčsky Petrovec sa nachádza 24 km od Nového Sadu v srbskej Vojvodine a je historickým a kultúrnym centrom vojvodinských Slovákov, ktorí tvoria aj väčšinu obyvateľov. Špecifická je aj archaická slovenčina, ktorú si petroveckí Slováci zachovali už takmer 300 rokov.

Melón sa povie „gerega“, keď vás idú „vymaľuvať“, tak vás chcú vyfotiť. Keď padnete z „lojtra“ a začnete „krváriť“, tak ste spadli z rebríka a krvácate. A keď ste uprostred rieky na „čámci“, tak sa plavíte v člne. A keď vás ide „popízdiť“, tak vás ide poraziť, lebo vám odplávalo veslo.

„O vojvodinských Slovákoch vie u nás na Slovensku málokto a myslím, že ľudia budú príjemne prekvapení,“ uzatvára Petra Polnišová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #Petra Polnišová