Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vlnu rasizmu a xenofóbie odštartovalo hlúpe detské klamstvo. Hovorí o tom nový film Obeť

Slovenskú filmovú novinku uvedie filmový festival v Benátkach, v kinách bude mať premiéru v septembri.

06.08.2022 06:00
Obeť Foto:
Ukrajinská herečka Vita Smachelyuk ako Irina v slovenskom filme Obeť.
debata
sandman, Čítajte aj Letná seriálová udalosť Netflixu je tu! Prichádza temná novinka, ktorú budete chcieť vidieť

Irina je slobodná matka pôvodom z Ukrajiny, ktorá žije so svojím 14-ročným synom Igorom v malom českom meste. Platí mu tréningy gymnastiky, pomáha mu zo školou a už roky sa snaží pre oboch získať české občianstvo.

Keď odcestuje na niekoľko dní na Ukrajinu, aby si nechala predĺžiť víza, Igor zostáva v Česku sám. Na Ukrajine ju zastihne nečakaná správa, že jej syna niekto surovo zbil, leží v umelom spánku a čaká na operáciu.

zväčšiť Hlavná hrdinka filmu Obeť na cestách. Stvárňuje... Foto: nutprodukcia
Obeť Hlavná hrdinka filmu Obeť na cestách. Stvárňuje ju ukrajinská herečka Vita Smachelyuk.

„Obeť je príbehom o dôvere matky a syna žijúcich v cudzom štáte, kde sú v podstate odkázaní sami na seba. Mojím cieľom bolo prostredníctvom Irininho emočného portrétu obnažiť podstatu stredoeurópskej spoločnosti, pre ktorú je situácia hlavnej hrdinky príležitosťou ukázať svoju nenávisť a legitimizovať ju,“ hovorí režisér Michal Blaško.

Hlavným podozrivým zo zdanlivo bezdôvodného útoku sú miestni Rómovia, čo Igor po prebudení z umelého spánku potvrdí. Irina sa rozhodne bojovať za spravodlivosť a jej odhodlanie zmobilizuje celú spoločnosť. Malé mestečko sa solidárne postaví na jej stranu a odsúdi rómskych páchateľov. Pod vplyvom osobností médií či politiky však príbeh naberá rozmanitú optiku.

Až s rastúcou nenávisťou a útokmi voči Rómom sa Igor rozhodne mame povedať, čo sa v osudnú noc naozaj stalo. A Irina napokon musí v záujme ochrany rodiny a hľadania pravdy spraviť osudové rozhodnutie.

zväčšiť Ukrajinská herečka Vita Smachelyuk s hlavným... Foto: nutprodukcia
Obeť Ukrajinská herečka Vita Smachelyuk s hlavným kameramanom Adamom Machom pri nakrúcaní filmu Obeť.

V rozdelenej spoločnosti sa stáva obeťou každý a vinní sú všetci

„Prostredníctvom príbehu by som rád ukázal spoločnosť, pre ktorú sa Irina stala dočasným maskotom a v konečnom dôsledku aj jej karikatúrou. Pre spôsob nášho rozprávania sú charakteristické autenticita a civilnosť. S kameramanom Adamom Machom sme sa rozhodli pre čo najautentickejšiu, dynamickú a zároveň esteticky príťažlivú formu, ktorá divákom umožní napojiť sa na Irinu, aby spoločne s ňou mohli poznávať jej syna,“ dodáva režisér.

Pre režiséra Michala Blaška je Obeť prvým celovečerným filmom. Na konte má ocenené študentské filmy aj skúsenosti s režírovaním televíznych seriálov ako Slovania, Za sklom alebo Profesor T, ktorý bol nominovaný na Českého leva, či minisériou Podezření, ktorá mala premiéru na Berlinale.

Neboj sa, zlatko Čítajte aj V dokonalom svete nie je všetko také, ako sa zdá. Vo filme Neboj sa, zlatko sa zmení na nočnú moru

Medzinárodné herecké obsadenie

V hlavných úlohách matky Iriny sa predstaví ukrajinská herečka Vita Smachelyuk známa najmä z televíznych seriálov, ktorá momentálne pôsobí v nemeckom Hamburgu. Úlohu jej syna Igora stvárňuje ukrajinský herec študujúci v Prahe Gleb Kuchuk. Tak ako pre režiséra, aj pre oboch hercov je obsadenie v celovečernom filme debutom.

Vedľajšiu úlohu si vo filme zahrá aj držiteľka Českého Leva za film Domácí péče Alena Mihulová či Viktor Zavadil, ktorý bol na Českého Leva nominovaný za hlavnú postavu vo filme Jan Palach. V epizódnej postave sa objaví aj česká herečka Elizaveta Maximova.

Nie, nie (Nope) Čítajte aj Prekvapí, šokuje a vydesí. Majster hororových prekvapení natočil ďalší film

„Je to už šesť rokov od momentu, kedy sme s Michalom (Blaškom) začali uvažovať o jeho celovečernom debute. Je pre nás všetkých veľkou cťou, že ho budeme môcť uviesť na svetovej premiére v rámci najstaršieho filmového festivalu na svete,“ hovorí Jakub Viktorín, producent filmu zo spoločnosti nutprodukcia.

Snímka Obeť s rozpočtom 1,4 milióna eur vznikla v slovensko – česko – nemeckej koprodukcii. Produkujú ju filmové spoločnosti nutprodukcia a nuprodukce, koproducentmi sú RTVS, Česká televize a Electric Sheep, distribútorom je Continental film. V slovenských kinách bude mať premiéru 15. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenský film #filmové premiéry