Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Netflix to zas domrvil: Rekordný rozpočet filmu, jagavé hviezdy! A výsledok? Škoda reči

Netflix konečne vypustil do sveta svoj najdrahší film v histórii. Je to zrejme posledný závan rozšafnosti streamovacieho gigantu. Posledné mesiace rieši rapídny odliv predplatiteľov, akcionári takisto vytriezveli po veľkom boome a prichádza kruté vytriezvenie. Prehodnocujú sa realizácie projektov, viaceré dostali stopku, osekávajú sa rozpočty. Časy, keď dostane zelenú jeden film s rozpočtom niekoľko stoviek miliónov dolárov, sú, s najväčšou pravdepodobnosťou, preč.

25.07.2022 06:00
the gray man, Foto:
Od filmu, ktorý trhol rekordy na produkciu sa čakalo oveľa viac.
debata
house of the dragon, rod draka, hra o tróny, Čítajte aj Bude to opäť epické: Ohnivá Hra o tróny sa naplno ukázala... draky, vraždy, boj o moc

Avšak aktuálna filmová novinka The Gray Man ako spomínaný posledný závan hojnosti o to viac púta na seba pozornosť. Netflix bol mimoriadne štedrý, nalákal do tohto projektu najväčšie hviezdy pred kameru, ale aj za ňu. Akčný film je adaptáciou rovnomennej knižnej novely Marca Greaneyho. Vizuálnu podobu mu dali bratia Russovci, duo tých najlepších showrunnerov súčasnosti, ktorí vytvorili pre Marvel záver veľkolepej ságy o Avengeroch. Vďaka tomu bolo jasné, že vedia vytvoriť obrovské dielo, ak majú štedrý rozpočet.

Lenže po zhliadnutí celého filmu prichádza ľadová sprcha. Toto asi len málokto čakal, že uvidí. Filmoví diváci jednoducho milujú klasické akčné série. Dôkazom sú ságy ako James Bond alebo Mission Impossible. Je evidentné, že tvorcovia sa rozhodli spraviť plnohodnotný akčný film so všetkým, čo k tomu patrí. Najmä s klišé, nad ktorými sa krúti hlavou.

príbeh služobníčky, Čítajte aj Toto bude poriadne mrazivá séria! Príbeh služobníčky šokoval prvými zábermi

Zápletka je, ako inak, banálna, totálne klasická. Máme tu polepšeného delikventa (Ryan Gosling), ktorý sa stane agentom CIA s krycím menom Šestka. Výmenou za dlhoročné väzenie je súčasťou operácií, z ktorých sa veľmi ťažko vracia živý. Hviezdny agent sa stáva vyvrheľom, keďže sa dostáva k informáciám o svojom nadriadenom (Regé-Jean Page), ktorý prešiel na druhú stranu barikády. Razom musí agent Šesť zomrieť aj s dôkazmi, objednáva si lovca (Chris Evans), ktorý má splniť banálnu úlohu a priniesť agentovu hlavu.

Lenže hlavný hrdina je symbolom tradičného akčného hrdinu – teda nesmrteľný, nezničiteľný, predvídavý, sebavedomý so syndrómom MacGyvera, jednoducho dokáže vykorčuľovať z každej situácie. K zabehnutej šablóne sa pridáva boj o záchranu chorého dieťaťa, neustály útek naprieč európskymi krajinami.

pán prsteňov, Čítajte aj Jednoducho úchvatné! Najdrahší seriál sveta ukázal kopec nových záberov

Tento film neprináša žiaden moment prekvapenia. Netflix minul neuveriteľných 200 miliónov dolárov. Je evidentné, že drvivú väčšinu rozpočtu zhltli honoráre jagavých hereckých hviezd a vizuálne efekty a malé omrvinky zostali na vypracovanie originálneho námetu. A to je vidno od prvej sekundy filmu. Dejové linky majú evidentné diery. Divák na začiatku dostane jasne stanovené mantinely. Vie, kto je dobrý a kto zlý. Lenže postupom času si postavy pýtajú viac. Nikto netuší, aké majú vnútorné motivácie, lenže žiadne rozvetvenie neprichádza. Tým pádom sú neuveriteľné ploché. Všetko zachraňoval Chris Evans ako jeden z hlavných záporákov.

Bolo zaujímavé sledovať jeho herecký prejav, pretože publikum je zvyknuté, že on je Kapitán Amerika. Superhrdina od Marvelu, ktorý každého zachráni. Zjavne si svoju postavu užíval, i tak mala vratké základy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #The Gray Man