Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Poriadna dávka napätia! Keď zazvoní čierny telefón, budú sa diať veci...

Mrazivý horor s prekvapivým zvratom, v ktorom si zloducha zahral Ethan Hawke, mieri do kín.

14.07.2022 06:00
Čierny telefón Foto:
Čierny telefón prichádza na plátna kín 14. júla a únoscu detí Grabbera v ňom hrá Ethan Hawke.
debata

Hororové štúdio Blumhouse pripravilo do letnej ponuky kín mrazivú novinku z dielne režiséra Scotta Derricksona.

Trinásťročný Finney Shaw vie, že sa nesmie baviť s cudzími ľuďmi. Zvlášť teraz, keď v okolí bez stopy zmizlo niekoľko rovnako starých chlapcov. Lenže nešikovný amatérsky kúzelník, ktorému sa okolo jeho čiernej dodávky rozsypali rekvizity, určite potrebuje jeho pomoc.

Že to bola lesť, Finneymu dôjde, až keď sa prebudí vo zvukotesnej pivničnej miestnosti. Sem za ním chodí únosca ukrytý pod diabolskou maskou a nosí mu jedlo. Na stene visí odpojený čierny telefón. V deň, keď sa Finney rozhodne rezignovať, nečakane a nevysvetliteľne zazvoní. Chlapec zdvihne slúchadlo a v ňom začuje hlasy predchádzajúcich obetí vraha. Tie sa snažia Finneymu poradiť, ako z pivnice uniknúť. Sú skutočné, alebo je to len ďalšia únoscova sadistická hra?

Pozrite si trailer k filmu Čierny telefón:

Video
Pozrite si trailer k filmu Čierny telefón.

Scenár hororového trileru je vznikol na základe poviedky Joea Hilla a do filmovej podoby ho adaptovali Scott Derrickson a C. Robert Cargill. Spolupracovali na prvom filme o Doktorovi Strangeovi z roku 2016, ktorý Derricson aj režíroval. Spolu sú podpísaní aj pod hororom Sinister, ktorý je považovaný za jeden z najdesivejších filmov 21. storočia. Aj v ňom hral hlavnú úlohu Ethan Hawke.

Spolupráca sa im pri projekte Sinister osvedčila a rozhodli sa na ňu nadviazať. Vtedy prišiel rad na poviedku, ktorej bol autor publikujúci pod menom Joe Hill, vlastným menom Joseph Hillstrom King. Spisovateľ, ktorého otcom nie je nik iný, ako majster napínavých príbehov Stephen King.

Zábery z filmu Čierny telefón Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Mason Thames a Madeleine McGraw vo filme Čierny...

Poviedka Čierny telefón bola súčasťou najpredávanejšej zbierky poviedok J. Hilla z roku 2005, ktorá vyšla pod názvom Duchovia 20. storočia (20th Century Ghosts). „Náhodou som na ňu narazil v kníhkupectve v čase, keď kniha vyšla,“ hovorí spoluautor scenára Scott Derrickson. „V tom čase som nevedel, kto je Joe, nieto ešte, že je to syn Stephena Kinga. Stál som v kníhkupectve a čítal som túto poviedku a pomyslel som si: ‚Páni, ten chlap je skvelý.‘ Malo to len asi 20 strán, ale myslel som si, že ten koncept je fantastický a taký dobrý nápad na film. Nikdy som na to nezabudol,“ hovorí Derrickson.

avatar 2, james-cameron Čítajte aj Avatar 2 prekvapí svojou dĺžkou. Režisér James Cameron má pre hejterov jasný odkaz

Jeho senáristický partner Cargill bol rovnako zamilovaný do Hillovej poviedky. „Scott mi hodil Čierny telefón a tak sa mi to páčilo, že som si knihu okamžite kúpil a prelistoval,“ hovorí Cargill. „Bolo v ňom zo všetkého trochu a to je presne to, čo chcete, keď si sadnete k hororovému príbehu.“

SVETLONOC, Natalia Germani Čítajte aj Tereze Nvotovej sa podarila veľká vec! Svoj nový film predstaví na prestížnom festivale

Dvadsaťstranovú poviedku pretvorili na kompletný scenár, ktorý sa im za pomoci štúdia Blumhouse podarilo previesť na filmové plátna.

Na Slovensku má film premiéru 14. júla a podľa doterajších recenzií kritikov aj divákov ide o vydarený hororový kúsok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ethan Hawke #filmová premiéra #Čierny telefón #Black phone