Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Nová marvelovka je zbesilá jazda: Thor srší humorom, iróniou. Stačí to na pobavenie?

Verdikt

Film je koncipovaný veľmi priamočiaro, aby divák nemal šancu stratiť, čo i len na sekundu pozornosť. K dobru hovorí aj rozsah, dve hodiny vesmírneho dobrodružstva absolútne stačilo na vyrozprávanie celého príbehu o záchrane vesmíru a porazení nepriateľa. Neexistuje ani sekunda hluchého miesta, respektíve nestihne si ho nikto všimnúť, keďže všetko prehlušujú návaly vtipoch, ironických narážok.

Scenár je v tomto smere koncipovaný na jednotku. Jednoducho prinúti každého v pravidelných intervaloch smiať sa na rôznych vyhrotených situáciách, množstve čudných postavičiek, ktoré sú súčasťou celej snímky. Samostatnou kapitolou sú vreštiace obrie kozy, ktoré sú neprehliadnuteľné a nezabudnuteľné.

Negatívum najnovšieho Thora je nevyužitý potenciál viacerých postáv. Je na škodu, že tvorcovia sa zbavili Strážcov galaxie na začiatku filmu a nemali žiaden vplyv na dej celého filmu. To isté platí aj o hlavnom záporákovi. Gorr je koncipovaný ako strašidelný, neľútostný kat božských stvorení. Scény s ním sú fantastické, Bale sa do svojej roly absolútne všetko. No tento charakter mohol predviesť väčšie zlo, aby sa dostal do protipólu s komediálnou zložkou. Nehovoriac o rozuzlení jeho zápletky, ktorá – tradične – bola jedno veľké klišé. Ako taký charakterový progres si zažil hlavný hrdina so svojou osudovou láskou, ostatné postavy boli kulisa, ktorá hádzala jeden vtip za druhým.

Thor: Láska a hrom je klasický letný blockbuster, čo primárne vôbec nie je zlé. Táto šablóna filmov hovorí jasne – divák má v kine totálne vypnúť, zabaviť sa, dostať príbeh, ktorý jasne má stanovenú pointu – začiatok, ale aj koniec. Všetko je doplnené fantastickým vizuálnymi efektami, podfarbené údernou hudbou. Pozornosť publika je natoľko zaneprázdnená absorbovaním všetkých týchto elementov a vnemov, že nerieši fakt, že film neposúva vpred ani postavy, ani celú mytológiu, čo Marvel buduje.

Na tomto sa filme sa naozaj zabaví každý, naprieč vekovým spektrom. Chris Hemsworth si očividne užíval komickú polohu svojej postavy, cítiť z jeho prejavu ľahkosť a radosť. Nechýba ani temnejší tón, respektíve veľmi smutná zápletka s Jane (Natalie Portman). No pokusy o vážnosť sú vždy prehlušené nekončiacim množstvom vtipov a irónie, čo v prípade témy rakoviny a umierania pôsobilo celkom nevhodne. Humor by nemal mať hranice, avšak sem-tam aj pri komédiách by mal obrúsiť hrany.

Ako to už býva zvykom, Marvel nadhodil udičku s ďalším možným pokračovaním. Je teda jasné, že Thor rozhodne nepovedal posledné slovo na striebornom plátne a to je dobre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Hemsworth #Thor #Natalie Portman #Disney #Marvel