Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tušili ste to? Desať zaujímavostí z nového slovenského filmu Stand up s Norisovou a Kovaľom

Do kín prišla nová dramedy snímka, ktorá bola inšpirovaná životom známeho slovenského komika.

26.06.2022 13:48
Stand up Zuzana Norisova Ondrej Koval  1 Foto:
Zuzana Norisová s Ondrejom Kovaľom vo filme Stand up.
debata

Do kín prišiel vo štvrtok slovenský film Stand up, v ktorej si hlavné úlohy zahrali Ondrej Kovaľ a Zuzana Norisová.

V snímke sa hlavný hrdina Mišo (Ondrej Kovaľ) rozhodne stať profesionálnym stand-up komikom a vydá sa na svoje prvé turné po Slovensku. Napriek tomu, že jeho partnerka Táňa Zuzana Norisová) má o spoločnom živote iné predstavy, podporuje ho. A svojím spôsobom je mu oporou aj neter Julia (Caitlin Witty), ktorá ho prekvapí nečakaným príchodom z Ameriky a na turné sa vydáva spoločne s ním.

Spolu putujú a spoznávajú Slovensko aj cez kluby a kulturáky, stretávajú sa aj s ďalšími stand up komikmi.

elvis, austin butler Čítajte aj Dostal ho na vrchol a potom ho zničil. Príbeh Elvisa, ako ste ho ešte nikdy nevideli

Snímku nakrútil režisér Juraj Bohuš ako svoj celovečerný debut.

Prinášame vám desať zaujímavostí z filmu, tu sú:

  1. Herci Ondrej Kovaľ a Zuzana Norisová tvoria pár nielen na plátne, ale aj v súkromí? 
„S Ondríkom si vždy veľmi radi zahráme čokoľvek – sme na to zvyknutí od štrnástich z konzervatória a hrať spolu nás veľmi baví. Vieme odstrihnúť nás dvoch a vžiť sa do postáv,“ povedala o spolupráci Norisová, známa z filmov Rebelové či Šťastný nový rok.
  2. Pre mladú americkú herečku Caitlin Witty je Stand up prvým celovečerným filmom, dokonca sa vďaka nakrúcaniu prvýkrát dostala do Európy a veľmi sa jej na Slovensku páčilo. Úlohu získala vďaka castingu, ktorí tvorcovia usporiadali v USA.
  3. Režisér Juraj Bohuš je pôvodom Slovák, rodák z Bratislavy, ktorý študoval na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení. Vyše 20 rokov však žije v USA a učí o filme na Webster University v St. Louis.
  4. Okrem viacerých slovenských hercov a herečiek sa vo filme v epizódnych úlohách objavia aj populárni stand-up komici Michael Szatmary, Ján Gordulič, Matej Adámy, Tomáš Hudák, Jakub Gulík a komička Simona Salátová.
  5. Príbeh je inšpirovaný životom Michaela Szatmaryho, tvorcovia ho však dotvorili do filmovej podoby. Obľúbený komik, ktorý si v snímke zahral kolegu hlavného hrdinu, oceňuje vysokú mieru autenticity, ale aj kreatívny vklad filmárov: „Film skutočne odráža svet komikov. Aj keď trošička prifabulovaný a priromantizovaný.“
doctor-stange-in-the-multiverse-of-madness-header Čítajte aj Slováci pozor! Filmový megahit od Marvelu prichádza na Disney+

6. Režisér sa v rámci prípravy na nakrúcanie vybral s komikmi zo zoskupenia Silné reči na turné, čo označil za mimoriadne inšpiratívne a podľa neho to výrazne ovplyvnilo výslednú podobu filmu.

7. Ondrej Kovaľ si v rámci prípravy na hlavnú rolu na vlastnej koži odskúšal, aké náročné je povolanie stand-up komika. V bratislavskom bare sa inkognito prihlásil do otvorenej výzvy a vystúpil pred nič netušiacim publikom. Viac sa už na to neodhodlal a má obrovský rešpekt voči tejto profesii.

8. Film spadá do dvoch filmových žánrov, ktoré nemajú oficiálne slovenské označenie. Jedným z nich je „dramedy“, teda dramatický príbeh s komediálnymi prvkami, druhým „road movie“, keďže postavy trávia značnú časť príbehu na ceste, ktorá zmení ich životy.

9. Nakrúcanie prebiehalo najmä v Bratislave a vo Zvolene, ale aj v nádherných exteriéroch v Hriňovej či na Pustom hrade.

10. Snímka bola nakrúcaná podľa ekologických pravidiel. Štáb dodržiaval vlastné „Zelené desatoro“, ktoré zahŕňalo napríklad separáciu odpadu, stravovanie v reštauráciách namiesto donášok v jednorazových plastových obaloch, využívanie vlastných fliaš namiesto jednorazových pohárov, uprednostňovanie vlakovej, autobusovej a bicyklovej dopravy, alebo úplnú absenciu filmárskych lámp s vysokou energetickou náročnosťou či naftového agregátu.

Trailer k filmu Stand up.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Norisová #Ondrej Kovaľ #Standup