Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Dostal ho na vrchol a potom ho zničil. Príbeh Elvisa, ako ste ho ešte nikdy nevideli

Kto je plukovník Tom Parker?

Luhrmann spolu s tímom scenáristov nemohol, pochopiteľne, prepísať životný príbeh Elvisa. Mohol ale zmeniť optiku. Elvisov životný príbeh je vyrozprávaný z pohľadu jeho manažéra, plukovníka Toma Parkera. Pozoruhodné na tom je, že ide o pohľad, ktorý nie je objektívny a rozprávajúca osoba nie je v tomto príbehu pozitívna ani omylom, hoci sa tak sama rada prezentuje.

zväčšiť Tom Hanks ako Elvisov manažér, záhadný... Foto: Continental Film
elvis, tom hanks Tom Hanks ako Elvisov manažér, záhadný plukovník Tom Parker vo filme Elvis.

Plukovníka stvárnil na nespoznanie zmenený Tom Hanks, ktorý bol na túto postavu ako stvorený. Hoci je to záporák, nie je to tá jednoznačná figúrka, ktorá už na prvý pohľad vyznieva negatívne. Tom Hanks je rodená kladná postava, dobrák od kosti, nech hrá kohokoľvek. A to je práve pre túto postavu ideálne. Je to taký ten slizký biznismen, ktorý má výborne vyvinutý čuch na to, kde sa dajú zarobiť peniaze. A v Elvisovi uvidel hneď po prvom jeho vystúpení nekonečný potenciál. Vedel, že keď túto „dojnú kravu“ do svojej ohrady urýchlene nenaženie on, urobí to niekto iný.

JURASSIC WORLD DOMINION, Čítajte aj Toto rozhodne nie je dinosaurie šialenstvo! Jurský svet sa, našťastie, končí...

Falošný plukovník putovával s kolotočiarskymi šou a dokonale poznal, čo na publikum funguje a kedy ho vystúpenie nechá chladným. Vo svojom živote číhal na výnimočného performera, ktorý v ľuďoch dokáže vyvolať netušené emócie. Elvis to dokázal. Svojím hudobným a pohybovým prejavom vyvolával už ako devätnásťročný chlapec šialenstvo. „Bol to aj génius, aj darebák. Bol to veľmi disciplinovaný, prefíkaný a bystrý biznismen a zároveň držgroš, ale aj priekopník veľkého šoubiznisu, ktorý do čias Elvisa Presleyho neexistoval,“ povedal o svojej postave Tom Hanks.

Tom Parker Elvisa stvoril a zároveň zapríčinil jeho tragický koniec. Ako to vidíme vo filme, robil to ukrytý pod maskou dobrodinca, ktorý Elvisovi sľúbil pomoc na celý život po tom, čo zomrela hudobníkova zbožňovaná matka. Zároveň mu zarobil ohromný balík peňazí, začal ako prvý vo veľkom s predajom reklamných predmetov súvisiacich s Elvisom, tzv. merchandising. Čo mu zarobil, šikovne od Elvisa aj odčerpal.

zväčšiť Austin Butler ako Elvis Presley a Olivie... Foto: Continental film
Elvis, Austin Butler, Olivie DeJonge Austin Butler ako Elvis Presley a Olivie DeJonge ako Priscilla vo filme Elvis.

Plukovník si bral škandalóznych 50 % z Elvisových príjmov, hoci štandard v tých časoch bol 15 až 20%. Následne peniaze rozhajdákal v kasínach. Bola to jedna veľká pijavica, ktorá bola k Elvisovi prisatá podobne ako mnoho ďalších ľudí okolo hudobníka. To Elvisovi hovorila aj jeho manželka Priscilla Presley, ktorú výborne stvárnila Olivia DeJongeová. Pre Elvisa bola partnerkou a bezpečným prístavom, kam sa vracal. Odišla od neho v čase, keď bola ich dcéra Lisa Marie ešte malá, pretože Elvis už v tom čase vystúpenia zvládal už len vďaka silným dávkam liekov. Tým sa mu výrazne zmenila jeho osobnosť a nebolo bezpečné žiť s malým dieťaťom v jeho blízkosti.

markíza krimi, Čítajte aj Uspela Markíza s novou stanicou Krimi? Aká je sledovanosť? Toto sa najviac sleduje

Až do smrti však bola jeho blízkou osobou, hoci žili oddelene. Ich posledná spoločná scéna v závere filmu, kedy sa snaží Elvisa prehovoriť, aby odišiel a išiel sa liečiť, patrí medzi najemotívnejšie momenty filmu.

Luhrmann podáva plukovníka trochu ako magickú postavu, lebo šoubiznis je o mágii a ten, kto ho tvorí, musí ovládať kúzla na očarenie publika. Publikum musí mať pocit, že zažilo niečo unikátne, nevšedné, zázračné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Elvis Presley #Tom Hanks #Baz Luhrmann #Austin Butler #Elvis