Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Toto rozhodne nie je dinosaurie šialenstvo! Jurský svet sa, našťastie, končí...

Zoznam negatív…

Tu nám výpočet pozitív končí. Dve dejové línie – nová generácia postáv s tou pôvodnou – sú síce prepojené tak, že to dáva zmysel, ale to nestačí. Nezapadá to do seba emocionálne, zbytočne sa tým príbeh komplikuje a prináša veľa nových postáv a bočných dejových línií. Spomeňte si na prvý Jurský park a na prvý Jurský svet. Ich hlavnou devízou bolo, že išlo o jednoduchý, ale mimoriadne funkčný príbeh. Čo robí blockbuster takým úspešným je, že príbeh je priamočiary, na prvú dobrú pre masového diváka, bez zbytočných odbočiek.

zväčšiť Dr. Ellie Sattlerová (Laura Dernová) a Dr. Alan... Foto: Universal Pictures
Jursky svet Nadvlada, Laura Dern, Sam Neill Dr. Ellie Sattlerová (Laura Dernová) a Dr. Alan Grant (Sam Neill) na zábere z filmu Jurský svet: Nadvláda (r. Colin Trevorrow, 2022).

Tu sa tvorcovia ale prepočítali a celý systém ako taký nefunguje. Navyše ide o recykláciu nápadov z predchádzajúcich častí, nech už sú dinosaury nové, staré, na tom potom prestáva záležať.

Ďalšia naša výčitka spočíva v tom, že film o dinosauroch a ľuďoch má byť o dinosauroch a ľuďoch. O ich náročnom spolužití a vzájomnom zbližovaní/oh­rozovaní sa. Nie o kobylkách! Áno, sú to fascinujúce tvory, ktoré sú hrozbou pre ľudstvo, ale ide o absolútne zbytočné odvrátenie sa od témy.

Okrem niekoľkých akčných scén, pri ktorých sa ponoríte do situácie a o ktorých sme písali v predchádzajúcich odstavcoch, film postupne stráca dych. Poslednú pol hodinu už pozeráte na hodinky, ako dlho ešte toto celé bude trvať a kedy ten rev z plátna ustane…

Škoda, že koniec jednej éry dopadol takto. Nevyužil svoj potenciál a nenaplnil očakávania. Nespojil dostatočne dejové línie a priniesol zbytočné odklony od témy.

Nostalgická emócia z filmu v každom prípade vyžaruje, takže kto si zamiloval dinosaury a ich svet, určite nemá čo stratiť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Pratt #Steven Spielberg #Colin Trevorrow #Jurský svet: Nadvláda