Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Toto rozhodne nie je dinosaurie šialenstvo! Jurský svet sa, našťastie, končí...

Ochrancovia a manipulátori

zväčšiť Chris Pratt na zábere z filmu Jurský svet:... Foto: Universal Pictures
chris pratt, jursky svet nadvlada Chris Pratt na zábere z filmu Jurský svet: Nadvláda (r. Collin Trevorrow, 2022).

Mierumilovný prístup k dinosaurom má aj Owen Grady (Chris Pratt) a jeho partnerka Claire (Bryce Dallas Howardová), ktorých poznáme už z predchádzajúcich dvoch filmov. Ich postavy prešli vývojom a teraz sa z oboch stali ochrancovia prehistorických tvorov, ktorí sa zároveň starajú o dospievajúce dievča. Ukrývajú ho pred svetom, pretože jej existencia je pre genetických inžinierov obzvlášť zaujímavá a chcú ju za každú cenu získať.

V druhej dejovej línii sa divák dostane do sídla spoločnosti Biosyn, kam sú pozvaní starí známi paleontológovia z pôvodného Jurského parku – Alan Grant (Sam Neill) a Ellie Sattlerová (Laura Dernová). V Biosyne, ktorý disponuje rezerváciou pre dinosaurie tvory, sa stretávajú so svojím niekdajším kolegom Ianom Malcolmom (Jeff Goldblum). Pre pochybnú genetickú firmu sídliacu v Kalifornii pracuje. Dve dejové línie sa postupne prepájajú a všetci sa snažia zachrániť nielen vlastnú kožu v priamych stretoch s dianosaurími nepriateľmi, ale aj zabojovať o osud ľudstva.

zväčšiť Tri hviezdy z niekdajšieho Jurského parku sa... Foto: Universal Pictures
Jursky svet2 Tri hviezdy z niekdajšieho Jurského parku sa vracajú do hry - vo filme Jurský svet: Navláda. Zľava: Jeff Goldblum, Sam Neill a Laura Dernová.

Prepojení s pôvodným filmom je tu omnoho viac a bez toho, aby sme prezrádzali detaily deja, spomeňme napríklad postavu BD Wonga, ktorý v príbehoch točiacich sa okolo Jurského parku a sveta vystupuje už od roku 1993. Majiteľom genetickej firmy Biosyn je Lewis Dodgson (Campbell Scott). Ten sa objavil v úplne prvom filme ako epizódna postava – ako podvodník v klobúku, ktorý naviedol počítačového experta riadiaceho systém celého Jurského parku, aby ukradol embryo dinosaura a dal mu plechovicu, v ktorom ho má transportovať.

Takisto tínedžerka Maisie Lockwoodová, ktorá žije spolu so svojimi opatrovníkmi zavretá v bohom zabudnutej časti Ameriky, má napojenie na pôvodný Jurský park.

zväčšiť Giganotosaurus (vľavo) a T-Rex vo filme Jurský... Foto: Universal Pictures
JURASSIC WORLD DOMINION, Giganotosaurus (vľavo) a T-Rex vo filme Jurský svet: Nadvláda (r. Colin Trevorrow, 2022).

Okrem prepojení vo forme postáv, ktoré v teoretickej rovine dávajú celkom zmysel, v novom filme uvidíte aj mnoho už známych dinosaurích bytostí. Tvorcovia ich museli updatovať v závislosti od nových vedeckých poznatkov a všetky museli vytvoriť nanovo. V snímke Jurský park: Nadvláda uvidíte špičkovú prácu animatronikov (tvorcov mechanických bábok ovládaných elektronicky), ktorí pre film vytvorili 27 rozličných dinosaurov. Desať z nich sa doteraz neobjavilo v žiadnom z filmov z jurskej série a fanúšikovia prehistorických bytostí sa bezpochyby potešia. Dinosaury a ich nová podoba je jeden z dôvodov, prečo sa film oplatí vidieť.

zväčšiť Naháňačka na Malte. Chris Pratt na zábere z... Foto: Universal Pictures
chris pratt, jursky svet nadvlada2 Naháňačka na Malte. Chris Pratt na zábere z filmu Jurský svet: Nadvláda (r. Collin Trevorrow, 2022).

To platí aj o akčných scénach odohrávajúcich sa na Malte, kde zmanipulované dinosaury naháňajú hlavných hrdinov. Patria k najlepším vo filme a pripomínajú klasické naháňačky z bondoviek, akurát teda s prehistorickými tvormi. Rovnako scény z močarísk, v ktorých účinkuje Bryce Dallas Howardová, sú vizuálne podmanivé a patria ku svetlým momentom filmu. Počítačové triky sú na bežne vysokej úrovni, ale to už dnes je pri hollywoodskych trhákoch štandard.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Pratt #Steven Spielberg #Colin Trevorrow #Jurský svet: Nadvláda