Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Maverick vás pohltí a na konci filmu vypľuje. Tom Cruise si vydupal poctivý akčný film bez skratiek

Raz rebelant, navždy rebelant

Filmový Maverick ale zostáva rebelantom a stále sa búri proti predpisom a nariadeniam, s ktorými nesúhlasí. Sám si tým pod sebou píli konár. To sa nezmenilo ani po 30 rokoch služby v námornom letectve a to je dôvod, prečo nepostupuje v kariérnom rebríčku a je stále kapitánom. Svojhlavosť dokazuje hneď v úvode, keď bez povolenia sadá do lietadla, aby prekonal úroveň preťaženia 10G a tým zachránil financovanie svojho leteckého programu. Inak by jeho nadriadený presadil financovanie dronov. Maverick dokazuje, že on sám a ani ľuďmi ovládané letectvo ešte nepatria do zberných surovín.

zväčšiť Tom Cruise na zábere z filmu Top Gun: Maverick... Foto: Paramount Pictures
Top Gun Tom Cruise Tom Cruise na zábere z filmu Top Gun: Maverick (2022).

Misia, na ktorú mladých pilotov pripravuje v Top Gune, je tiež na hranici ľudských aj technických možností. Dostať sa k ťažko dostupnému a dobre stráženému cieľu bez zamerania radarov, je nad ľudské sily. Nie je bližšie špecifikované, kto je nepriateľ a ani na akom území sídli, ale ide o misiu na ochranu bezpečnosti NATO. Letci musia prekonať osobné aj technické limity, pripraviť sa vo veľmi krátkom čase a napokon vyraziť s vedomím, že sa možno nevrátia.

Tom Cruise Čítajte aj Šialené! Z týchto záberov zo zákulisia nakrúcania s Tomom Cruisom vás až zamrazí

Výzva je to o to väčšia, že v Maverickovom tíme je syn jeho najlepšieho priateľa Goosea, ktorého sa mu v prvom filme nepodarilo zachrániť. Mladý Rooster (Miles Teller) je na svojho učiteľa nahnevaný nielen pre smrť otca, ale aj preto, lebo mu pred pár rokmi prekazil plány stať sa letcom. Rooster sa ním stal aj napriek tomu a musí dokázať, že sa nenechá zastaviť.

zväčšiť Miles Teller ako Rooster vo filme Top Gun:... Foto: Scott Garfield/CINEMART
Top Gun: Maverick Miles Teller ako Rooster vo filme Top Gun: Maverick.

Mladí letci popri tvrdej príprave stíhajú aj zábavu a práve v týchto scénach sa najviac nový film približuje tomu pôvodnému. Nechýba roztopašné hranie mladých letcov rugby na pláži, vzájomné rivalizovanie v bare či romantika s majiteľkou plážového baru.

Z pochopiteľných dôvodov to už nie je pôvodná barmanka z 36 rokov starého filmu, ktorou bola dnes 64-ročná Kelly McGillisová. Táto zrelá herečka, ktorá je inak o päť rokov staršia od Toma Cruisa, na túto úlohu ani nebola oslovená. Pre médiá sa vyjadrila, že je to v poriadku, ona je so svojím vekom spokojná.

zväčšiť Herečka Jennifer Connelly a herec Tom Cruise na... Foto: SITA/AP, Scott Garfield/Paramount Pictures via AP
Jennifer Connelly a herec Tom Cruise Herečka Jennifer Connelly a herec Tom Cruise na zábere z filmu Top Gun: Maverick.

Namiesto toho ju veľmi dôstojne nahradila Jennifer Connellyová, ktorej postava Penny Benjaminovej odkazuje na pôvodný film. Film sa vďaka posúva zo vzdušného priestoru aj do vody, keďže je náruživá jachtárka a berie Mavericka na palubu menšej jachty. Tu si úlohy vymenia a on sa učí, zatiaľ čo ona velí. Na záver ju zase on pozve do kokpitu svojho lietadla, aby ju v ňom previezol. Ide o vlastné lietadlo Toma Cruisea, ktoré už roky pilotuje. V jednom z rozhovorov sa herečka priznala, že mala panický strach z lietania a pred nakrúcaním filmu o letcoch o tom nikomu nepovedala, jej úloha totiž s lietaním nesúvisela. Napokon ale musela sadnúť do lietadla a prekonať svoj vlastný strach.

zväčšiť Herečka Jennifer Connelly stvárnila v novinke... Foto: SITA/AP, Scott Garfield
Jennifer Connelly Herečka Jennifer Connelly stvárnila v novinke Top Gun: Maverick hlavnú ženskú hrdinku.

Hoci vo filme sa mihne zopár veľkých mien, ako Ed Harris, Val Kilmer alebo Jon Hamm (Šialenci z Manhattanu), Tomovi Cruisovi tu nikto výrazne nekonkuruje. Je to film v prvom rade o ňom, o prekonávaní osobných hraníc. Spolu s režisérom Kosinským sa im podarilo nakrútiť film, ktorý nerobí ústupky a skratky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tom Cruise #Top Gun: Maverick