Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Maverick vás pohltí a na konci filmu vypľuje. Tom Cruise si vydupal poctivý akčný film bez skratiek

Nešťastie na úvod

Toma Cruisa prehovárali roky, aby nakrútil pokračovanie, no on to dlho odmietal. Keď mal pocit, že dozrel čas, film postretlo nešťastie. Tony Scott, režisér pôvodného Top Gunu, ktorý mal už vraj rozpracované pokračovanie, v roku 2012 spáchal samovraždu…

Réžiu snímky Top Gun: Maverick neskôr zverili amerického filmárovi Josephovi Kosinskému (Tron: Dedičstvo, Oblivion: Nevedomí). Vôbec to nebola zlá voľba.

zväčšiť Tom Cruise na zábere z filmu Top Gun: Maverick... Foto: Paramount Pictures
Top Gun Maverick5 Tom Cruise na zábere z filmu Top Gun: Maverick (2022).

Top Gun: Maverick priamo nadväzuje na akčno-romantický film z roku 1986 Top Gun. Filmu o mladých elitných letcoch sa vtedy s pomerne nízkym rozpočtom 15 miliónov dolárov podarilo priniesť naspäť takmer 357 miliónov dolárov. Relatívne priemerný film bol bezpochyby politickou agitkou a mal dokázať svetu vojenskú prevahu USA, no pre mnohých mal svoje čaro. Stal sa jedným z najviac citovaných filmov a má aj vlastnú parodovanú verziu, Horúce strely s Charliem Sheenom v hlavnej úlohe.

Na pozeranie filmu Top Gun: Mavrick netreba vidieť pôvodný Top Gun, všetko je vysvetlené, nechýbajú flashbacky z pôvodného filmu. Ale ak pôvodný Top Gun poznáte, lepšie si užijete rôzne referencie.

Nový film uctieva ten pôvodný, v mnohom ho kopíruje, nielen na úrovni scenára, ale aj vizuálne. Tom Cruise sa vracia ako Pete Mitchell alias Maverick, no je to zrelý päťdesiatnik.
Tom Cruise vo filme Top Gun: Maverick Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Tom Cruise na zábere z filmu Top Gun: Maverick...

Povolajú ho do elitnej leteckej akadémie Top Gun, ktorú kedysi absolvoval, aby pripravil partiu mladých elitných pilotov na zvládnutie extrémne náročnej bojovej úlohy.

Sám je prekvapený, že ho zavolali učiť mladých letcov. Nie je tam vítaný a dajú mu to najavo. Je však najlepší a jediný, ktoré je schopný pripraviť v takom krátkom čase pilotov na takú nesmierne riskantnú operáciu. Zariadil to ale jeho vplyvný priateľ – admirál Tom Kazansky alias Iceman (Val Kilmer). Jeho niekdajší rival si váži Mavericka a verí jeho schopnostiam. Je sympatické, že tvorcovia zaangažovali Vala Kilmera do príbehu, hoci po liečbe rakoviny hrtana prišiel o hlas. Jeho aktuálny zdravotný stav zakomponovali do deja a ako admirál vo filme bojuje s ťažkou chorobou, ktorá ho vyčerpáva natoľko, že nemôže hovoriť a komunikuje prostredníctvom počítača. Stretnutie niekdajších súperov, u ktorých rokmi rivalita vyprchala a nahradila ju úcta a priateľstvo, patrí k najdojímavejším pasážam vo filme.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tom Cruise #Top Gun: Maverick