Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Máte radi historické detektívky? Napínavý príbeh z obdobia prvej republiky budú nakrúcať aj u nás

Čistá príroda Tatier, neďaleko komíny modernej fabriky, kde nájdu telo... Pozrite si prvé fotografie z filmu!

15.05.2022 07:00
Usvit, Eliska Krenkova Foto:
Herečka Eliška Křenková na zábere z filmu Úsvit.
debata

Hoci televíznemu a filmovému svetu koncom jari a počas leta začína pomaly vládnuť uhorková sezóna, ide iba o zdanie. Len nedávno napríklad padla prvá klapka nového filmu Úsvit a česko-slovenský štáb v týchto dňoch naplno nakrúca. Detektívnu drámu z čias prvej republiky režíruje držiteľ Českého leva Matej Chlupáček (získal ho za seriál Zrádci), ktorého prácu sme nedávno mohli spoznať aj vďaka dokumentárnemu seriálu Spolu a hladoví na HBO Max, v minulosti a podieľal aj na seriáli Terapie.

Úsvit rozohráva na pozadí baťovského sveta prvej republiky napínavý detektívny príbeh. Čistá príroda Vysokých Tatier, pod nimi komíny novej, modernej fabriky na umelý hodváb. Je rok 1937 a česká podnikateľská elita prináša pokrok do tohto zabudnutého kraja. Svoje šťastie v utopickom svete sa snaží nájsť aj Helena (Eliška Křenková), tehotná manželka vedúceho fabriky.

Hustle, Adam Sandler Čítajte aj Kráľ amerických komédií Adam Sandler sa predstaví v úlohe, v akej ho často nevidieť

Uprostred fabriky sa však jedného dňa nájde mŕtve telo novorodenca. A kým prvorepubliková kontrarozviedka hľadá sabotérov, Helena začína svoje vlastné pátranie. Čo keď to dieťa zabili oni? A čo ak to všetko, čo budujú, je klamstvo? Silná a inteligentná žena urobí všetko preto, aby našla odpovede na svoje otázky.

Prvá klapka filmu Úsvit padla koncom apríla v Lysej nad Labem. Snímku nakrúca ho produkčná spoločnosť Barletta CZ v koprodukcii s DNA Production.

Zábery z nakrúcania filmu Úsvit Fotogaléria - 4 fotky Všetky fotky
Zaber z nakrúcania filmu Úsvit.

V hlavných úlohách sa predstaví Eliška Křenková (seriál Boží mlýny, rozprávka Princezná zakliata v čase, filmy Päťdesiatka či Prebudím sa včera), ako aj slovenskí herci Milan Ondrík a Marián Mitaš.

"Česko-slovenská spolupráca na filme z obdobia prvej republiky ponúka nesmierne zaujímavé prepojenie vnímania tohto obdobia našich dejín, ale aj jeho jednotlivých aktérov. Som rád, že sme sa stali súčasťou tohto projektu, pretože nejde o klasický historický príbeh, ale napriek tomu, že je zasadený do konca 30-tych rokov 20. storočia, má človek pocit, že by sa pokojne mohol odohrávať aj dnes,“ hovorí o projekte producent Rasťo Šesták z DNA Production.

avatar 2, james-cameron Čítajte aj Prvé zábery z pokračovania najväčšieho kinohitu všetkých čias sú tu! Pozrite si ich

Doteraz sa nakrúcalo napríklad v zaujímavých priestoroch prvorepublikovej vily v Prahe, v zozname filmových lokácií je ďalej Zlín a viacero miest na Slovensku, nebudú chýbať Tatry a okolie Martina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Mitaš #film Úsvit #DNA Production