Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Komédia môže byť vtipná aj bez nechutností, hovorí režisér filmu Láska hory prenáša

Tatry, nevesta a stratený ženích, kopec nedorozumení a ohrozená svadba. Snímka, ktorá je odkazom na kultovú komédiu Štyri izby, prišla do kín.

07.05.2022 07:00
Laska hory prenasa Foto:
Záber z filmu Láska hory prenáša.
debata

Jakub Machala je mladý český filmár, ktorý má ako scenárista a režisér za sebou napríklad seriály Láska v čase korony (ČT) či Stylista (Mall.tv), ale aj mnohé reklamné projekty, za svoje videoklipy získal dve ceny Anděl. V marci 2021 natočil v jednom z tatranských hotelov svoj debutový film, slovensko-českú romantickú komédiu Láska hory prenáša. Nakrúcal ho ekologicky a so svojou budúcou manželkou.

Váš debutový film je komédia, ale nie je to vyslovene romantická komédia. Ako by ste ju opísali alebo zaradili?

Ako nezaraditeľnú. Odohráva sa v hoteli, čo je pre mňa magické miesto, kvôli práci často cestujem a bývam po hoteloch. Predobrazom tohto filmu bola komédia Štyri izby, ktorú mám veľmi rád. Špecifický alebo originálny je podľa mňa tým, že má tri línie, ktorými sa k rovnakým udalostiam vraciame v čase prostredníctvom troch postáv. Neviem si pomôcť, ale fascinuje ma zachytenie momentu, ktorý potom vidíte inak a premýšľate, ako by to v živote mohlo byť, keby sa to stalo inak. Od prvého námetu sme mali vymyslené, že sa postupne bude skladať mozaika toho filmu.

Režisér filmu Láska hory prenáša Jakub Machala... Foto: Bright Sight Pictures
Laska hory prenasa Jakub Machala Režisér filmu Láska hory prenáša Jakub Machala (vpravo) s hercom Markom Lamborom.

VO filme hrajú slovenskí aj českí herci, zo slovenských je to napríklad Natália Germáni, Noël Czuczor, Csongor Kassai či Richard Stanke, z českých hercov vo filme účinkuje Anna Fialová, Marek Lambora či Lenka Krobotová. Ako ste hľadali hercov do filmu?

Tým, že som bol súčasťou scenáristického tímu, mal som to tak trochu pod kontrolou už počas písania – hoci tam panovala demokratická atmosféra. Mali sme od začiatku jasné, kto bude kto, ani sme nerobili kasting, ale priamo sme oslovovali hercov. Mali sme veľké šťastie – a môžem to hrdo povedať – že nás nikto neodmietol. Takže máme kasting, aký sme si predstavovali.

Dont Worry Darling, Harry Styles, Florence Pugh Čítajte aj Tento psychologický triler má byť poctou Matrixu. Pozrite si trailer!

O čom je film Láska hory prenáša

Alexin svadobný deň sa jej rúca priamo pred očami. Jej neurotická matka kontroluje každý jej krok, paranoidný otčim odhaľuje záhadný zločin a jej biologický otec, bohémsky majiteľ tatranského hotela, v ktorom sa svadba odohráva, je zodpovedný za nezvestného ženícha. Chaos využíva sympatický inštruktor lyžovania Petr, ktorý sa za pomoci hotelovej hostky Kláry púšťa do dobrodružnej prípravy toho najkrajšieho rande.

Nakrúcali ste počas pandémie a v tatranskom hoteli mohli odizolovať na jednom mieste, čo bola výhoda v tejto situácii. Aké ale boli nevýhody?

Mohli sme „na výnimku“ nakrúcať iba v hoteli, kde sme boli izolovaní od okolitého sveta. No nevýhoda bola napríklad v tom, že sme nemohli točiť v exteriéri na zjazdovkách a museli sme to nakrútiť dodatočne o trištvrte roka neskôr.

Snažili ste sa nejsť klasickou cestou, ale boli ste inovatívni pri snímaní a potom pri strihu. Na čo ste najviac pyšný?

Asi celkovo som pyšný na spoluprácu s výborným kameramanom Nickom Kollárom. Dali sme si záležať na tom, aby to bolo dostatočne premyslené a zábavné. Chceli sme, aby to snímanie podtrhlo náladu filmu. Kameraman je, rovnako ako ja, veľmi hravý človek, takže to bola veľmi príjemná spolupráca.

Zábery z filmu Láska hory prenáša Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Záber z filmu Láska hory prenáša. Česká herečka...

Pri nakrúcaní ste mimoriadne dbali na ekológiu, ušetrili ste viac ako tonu oxidu uhličitého v porovnaní so štandardným nakrúcaním tohto rozsahu. Čo to reálne znamenalo v praxi?

Zbytočne sa nepoužíval plast, na začiatku sme dostali svoje fľašky, ktoré sme používali opakovane, vždy sme si ich naplnili. Nič také, že by sme si urobili štyrikrát kávu a mali z toho štyri plastové poháriky. Veľmi sa mi to páčilo. Tento ekologický aspekt sa do nášho projektu dostal najmä vďaka producentkám z Bright Side Pictures, Radke Babincovej a Simone Bago Mócikovej. Sú ambasádorky green screenu, taká mladá krv medzi producentami tu na Slovensku. Je dobré, že naša generácia myslí na ekológiu, bol som tou myšlienkou nadšený hneď od začiatku. Dodržiaval som všetko, ako sa malo a myslím, že sa nám to všetkým prenieslo aj do reálneho života.

Ešte sa vrátim ku komédiám. Čo je pre vás najzábavnejšie pri sledovaní komédií?

Vo všeobecnosti mám rád tie, v ktorých je nejaký prvok ľudskosti. Nemám rád komédie ukričané a vulgárne, ale keď je v nich trocha citu, porozumenia. Snažil som sa režírovať film tak, aby emócie boli ako skutočné, ako ich cítite. Nechcel som, aby to bolo vtipné za každú cenu tým, že niekto spadne alebo sa povracia. Považujem tento film za názor nás autorov, že takto sa človek môže zabávať, nemusí herec povedať dvadsať nadávok alebo urobiť niečo neprimerane nechutné.

senior year, Rebel Wilson Čítajte aj Májová ponuka filmov na Netflixe: Zábavný úlet s Rebel Wilsonovou aj Omar Sy ako policajt

Hľadali ste inšpiráciu aj v česko-slovenských kultových komédiách zo 70. či 80. rokov?

Áno, veľmi obdivujem napríklad Jiřího Menzela, páči sa mi tá poetika a dôraz na postavy. Páčilo sa mi, že v jeho filmoch som sa bavil na postavách napriek tomu, že v tom filme už nebolo veľa vecí navyše. Má pocit, že teraz už filmy nemajú kam ísť, preto ešte viac zatlačia a ponúkajú nechutnosti. Film Láska hory prenáša sme preto natočili tak, ako sme to nakrútili a verím, že sa bude páčiť. Podľa mňa príde renesancia našich českých a slovenských filmov, že sa od veľkých výbuchov a od obrovských science fiction scén vrátime späť k tomu, že aj tie naše filmy môžu byť atraktívne.

Práve teraz sme sa v kinách stretávali s komédiami, ktoré mali podobné prvky ako má Láska hory prenáša. Odohrávali sa v horách, išlo tam o svadbu… Čím to je, že sa to takto nakumulovalo?

To neviem, ale nechcel som robiť film o niečom, čo nepoznám. Je tam kopec vecí, ktoré sú mi blízke alebo sa niekomu z môjho okolia stali. Kamarát naozaj kedysi dávno poslal z baru svojej manželke sms s textom „Nemôžem hovoriť, som v kine“, keď ho zháňala, lebo už mal byť dávno doma. Celkovo je tam veľa takých drobností z môjho života. Figuruje v tom aj moja budúca plánovaná svadba. Robili sme to ako rodinný film, producentka filmu Radka Babincová si ma, dúfam, o dva mesiace vezme. Film aj končí tým, že jej ho venujem, pretože bez nej by ani nevznikol. Nielenže je jeho producentkou, ale je aj dôležitým človekom v mojom živote.

Asi to vyznie ako klišé, ale trocha humoru sa v dnešnej dobe asi zíde…

To áno. Som z toho celkom nešťastný, keď sme mali premiéru, tak som to nevydržal a vyjadril som sa k aktuálnemu dianiu. Som rád, že sa môžeme slobodne stretnúť a v pokoji si užiť film. Veľmi sa ma to dotýka. Myslím si totiž, že s takýmto niečím sa nemáme zmierovať, treba o tom hovoriť. Aj pri premiérach takých ľahkých komédií, ako je tá naša. Budem rád, ak niekoho náš film aspoň na chvíľu vytrhne z tejto ťaživej situácie.

Ekologické nakrúcanie filmu Láska hory prenáša

Pre zodpovedný prístup k životnému prostrediu sa rozhodli pri nakrúcaní romantickej komédie Láska hory prenáša, ktorá je v kinách od 5. mája. Počas filmovania sa podarilo výrazne zredukovať odpady, ale aj znížiť emisie CO2 o viac ako tonu v porovnaní so štandardne vznikajúcim filmom. Ako do dosiahli:

  • V hoteli v Gerlachove, kde sa dej filmu odohráva, celý štáb zároveň aj býval. Znížili tak emisie vyprodukované dennou dopravou medzi jednotlivými lokáciami a ubytovaním, ale aj emisie, ktoré so sebou prináša donáška stravy na pľac.
  • Vďaka strave v hotelovej reštaurácii sa podarilo takmer úplne eliminovať jednorazové obaly na jedlo, ktoré sú pri bežnom filmovom nakrúcaní obrovským problémom.
  • Členovia štábu pili zo znovupoužiteľných fliaš a ušetrili 5 000 jednorazových plastových fliaš oproti štandardnému filmovému nakrúcaniu podobných parametrov.
  • Na udržateľnosť mysleli filmári a filmárky aj pri výbere kostýmov – väčšina z nich bola zakúpená alebo zapožičaná v second-hand obchodoch.
Pesničku Mám ťa rád od Karola Duchoňa naspieval pre film Láska hory prenáša český spevák David Kraus, ktorý si vo filme zahral sám seba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #Jakub Machala