Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Oplatí sa vybrať do kina? Prichádza úspešný animák aj dráma o prežitie

Posledné preteky

Snímka Posledné preteky predstaví skutočný príbeh lyžiarov, ktorý propaganda v minulosti pozmenila – vynechala z neho človeka, ktorého význam bol kľúčový.

Dej filmu je zasadený na začiatok 20. storočia a rozpráva skutočný príbeh lyžiarov, ktorí stáli pri zrode lyžiarskeho športu na území Českého kráľovstva. Bohumil Hanč (Kryštof Hádek) bol najznámejším českým lyžiarom, Emerich Rath (Marek Adamczyk) bol zase jediným Nemcom, ktorý sa pravidelne zúčastňoval na českých pretekoch. Ostatní Nemci z Krkonôš ich z národnostných dôvodov bojkotovali.

Václav Vrbata (Vladimír Pokorný) bol najlepším priateľom Bohumila Hanča, ktorého prišiel povzbudiť aj na pretekoch v behu na lyžiach na 50 km v roku 1913. Športové podujatie v Krkonošiach sa navždy zapísalo do histórie. Počasie sa náhle zhoršilo a už nešlo o výhru v pretekoch, ale o život. Emerich Rath podnikol spolu s Vrbatom záchrannú akciu, aby pomohli Hančovi. Ratha však komunistický režim z príbehu vynechal, aby zabránil glorifikácii Nemecka.

Zábery z filmu Posledné preteky Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Záber z filmu Posledné preteky.

Film režiséra Tomáš Hodan (Prezident Blaník, Čertovské pero) je survival drámou, ktorá bola náročná aj pre štáb aj hercov. Vo filme si zahrala aj Judit Bárdos, ktorá stvárnila manželku Bohumila Hanča, ako aj českí herci Oldřich Kaiser, Vladimír Javorský, Jan Hájek, Jaroslav Plesl a ďalší. Režisérom a autorom scenára snímky Posledné preteky je Tomáš Hodan (Prezident Blaník, Čertovské pero).

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry