Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Filmová akadémia začala konanie voči Willovi Smithovi. Vezmú mu Oscara?

Akadémia tvrdí, že počas udeľovania Oscarov ho vyzvali na odchod, no on odmietol.

31.03.2022 09:49
94th Academy Awards, Oscar 2022, Chris Rock,... Foto: ,
Komik Chris Rock (vľavo) na pódiu v Dolby Theathe v Los Angeles počas udeľovania 94. ročníka cien Oscar reaguje na facku, ktorú mu prišiel streliť herec Will Smith za jeho poznámku o holej hlave jeho manželky.
debata (7)

Akadémia filmových umení a vied, ktorej členovia rozhodujú o víťazoch Oscarov, začala disciplinárne konanie voči Willovi Smithovi.

Týka sa jeho nedeľňajšieho incidentu na slávnostnom odovzdávaní Oscarov, počas ktorého vyšiel na pódium a dal facku komikovi Chrisovi Rockovi za jeho vtipkovanie na účet oholenú hlavu jeho manželky. Vedenie akadémie to oznámilo v stredu po svojom rokovaní.

Na svojom najbližšom stretnutí bude akadémia hlasovať, ako herca potrestajú. Sankcie môžu byť rôzne, hrozí mu „pozastavenie, vyhostenie alebo iné povolené sankcie,“ píše vo svojom stanovisku akadémia.

Oscar 2022, Will Smith Čítajte aj Najväčšia noc v histórii televízie? Facka Willa Smitha na Oscaroch 2022, ktorá obletela svet

Akadémia tiež zverejnila informáciu, že Will Smith bol ešte počas galavečera vyzvaný, aby opustil sálu Dolby Theatre v Los Angeles, herec ale odmietol odísť. Krátko nato si bol prebrať ocenenie za herecký výkon vo filme King Richard a vo svojej rečí sa ospravedlnil akadémii aj nominovaným kolegom, komika Chrisa Rocka však vynechal. Tomu sa ospravedlnil na druhý deň prostredníctvo sociálnych médií.

Mnohí stand up komici, vrátane moderátoriek večera Amy Schumerovej či Wandy Sykesovej, reakciu známeho herca odsudzujú a nevedia sa spamätať z celej situácie. Akadémia vo svojom vyhlásení ospravedlnila aj hosťujúcemu komikovi Chrisovi Rockovi. „Činy pána Smitha na 94. odovzdávaní Oscarov boli hlboko šokujúcou, traumatizujúcou udalosťou, ktorú bolo možné vidieť osobne aj v televízii. Pán Rock, ospravedlňujeme sa Vám za to, čo ste na našom pódiu zažili a ďakujeme za Vašu odolnosť v tej chvíli. Ospravedlňujeme sa tiež našim nominovaným, hosťom a divákom za to, čo sa stalo počas toho, čo malo byť slávnostným podujatím.“

Video

Will Smith v najbližších dňoch dostane od akadémie oznámenie o hlasovaní, ktoré sa bude týkať porušenia stanov akadémie a následných sankcií. Herec bude môcť svoje stanovisko k incidentu podať písomnou formou. O sankciách bude vedenie akadémie hlasovať na najbližšom stretnutí 18. apríla.

Prečo Willa Smitha nechali v sále?

Jedným z otáznikov, ktorý nad touto neštandardnou situáciou visí, je, prečo ho ochranka po incidente nevyviedla preč. Akadémia vo vyhlásení tvrdí, že „veci sa vyvíjali nepredvítateľným spôsobom“. zdôvodňuje takto: „Uvedomujeme si tiež, že sme situáciu mohli riešiť inak.“

Akadémia sa počas 94 ročnej histórie s takýmto incidentom zatiaľ nestretla. Riešili sa sexuálne škandály – v roku 2017 bol z akadémie vylúčený Harvey Weinsten za dlhoročné sexuálne nevhodné správanie. Romana Polanskeho, ktorý bol v roku 1978 odsúdený za znásilnenie 13-ročného dievčaťa, utiekol do Európy a v roku 2002 získal Oscara za réžiu filmu Pianista, vylúčili z akadémie až v roku 2019, pripomína magazín Variety.

Oscar, CODA Čítajte aj Najlepší film je CODA, Will Smith má Oscara a vylepil aj jednu facku

K tomu, že by Willovi Smithovi odňali Oscara, ktorého v nedeľu večer získal za hlavnú úlohu vo filme King Richard, sa zatiaľ akadémia nevyjadrila. Členka Rady guvernérov (vedenie akadémie) Whoopi Goldbergová sa v relácii The View vyjadrila: „Toho Oscara mu nezoberieme. Som si istá, že to bude mať následky, ale nemyslím si, že to urobia“.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Will Smith #facka #Chris Rock #Oscar 2022