Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bez cenzúry! Posledné preteky ukážu skutočný príbeh lyžiarov, ktorý propaganda zmenila

Herci museli pred nakrúcaním survival drámy absolvovať kurz otužovania, aby zvládli náročné horské podmienky.

04.04.2022 08:00
Posledne preteky, Krystof Hadek Foto:
Záber z filmu Posledné preteky, hlavný hrdina Kryštof Hádek v strede.
debata

V extrémnych podmienkach v severočeskom pohorí Krkonoše nakrútil filmový štáb film inšpirovaný skutočnými udalosťami zo začiatku 20. storočia. Herci spolu s ďalšími členmi štábu stáli neraz aj dvanásť hodín v silnom mraze, aby nakrútili dramatickú a akčnú snímku o dávnych lyžiarskych pretekoch, ktoré sa zmenili na boj o život.

Snímku Posledné preteky nakrútil režisér Tomáš Hodan podľa vlastného scenára, ktorý vystaval na základe štúdia historických materiálov. Do slovenských kín príde 109 rokov po tom, čo sa uskutočnili v Krkonošiach spomínané preteky.

Pacho hybsky zbojnik NEPOUZIVAT OPAKOVANE Čítajte aj Medzi novinkami na Netflixe sú slovenské divácke hity! Tešiť sa môžete na klasiku

Bol 24. marec 1913 a v Krkonošiach sa stretli zdatní lyžiari na bežkárskych pretekoch. Na štarte nechýbal Bohumil Hanč, najznámejší český lyžiar svojich čias, ktorý vyhrával preteky doma aj v zahraničí. Jeho rivalom bol všestranný športovec Emerich Rath, ktorý bol jediným Nemcom pravidelne sa zúčastňujúcim na českých pretekoch.

Krkonoše boli pred prvou svetovou vojnou chudobným regiónom, v ktorom sa stretával český živel s nemeckým a Nemci z Krkonôš podobné podujatia z národnostných dôvodov bojkotovali.

Zábery z filmu Posledné preteky Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Záber z filmu Posledné preteky.

Po prvom kole pretekov sa počasie rýchlo zhoršilo a pre snehovú búrku sa všetci súperi postupne vzdali. Na trati zostal iba Hanč a jeho boj o prvé miesto sa čoskoro zmenil na boj o holý život.

Václav Vrbata, ktorý bol jediným divákom na trati sa spolu s nemeckým lyžiarom Emerichom Rathom vydáva na pomoc poslednému pretekárovi Hančovi. Všetci traja začínajú v neľudskom mraze a nepreniknuteľnej víchrici písať príbeh o hrdinstve, odvahe, nezlomnej vôli a priateľstve.

Význam nemeckého lyžiara, ktorý podnikol záchrannú akciu spolu s Vrbatom, bol za komunistov potlačený, aby po mníchovských udalostiach a porážke Nemecka v 2. svetovej vojne nedošlo ku glorifikácii Nemca.

Postava Emericha Ratha bola zo známeho dramatického príbehu takmer vymazaná. Tvorcovia snímky Posledné preteky však vďaka štúdiu dobových materiálov dokázali verne zrekonštruovať osudné športové podujatie zo začiatku 20. storočia a vyrozprávať príbeh troch lyžiarov tak, ako sa naozaj stal.

Pozrite si slovenskú upútavku na film, v ktorom hrá manželku Bohumila Hanča slovenská herečka Judit Bárdos. Snímka Posledné preteky príde do slovenských kín 28. apríla 2022.

Video

Ďalšie postavy v snímke stvárnili Marek Adamczyk, Oldřich Kaiser, Vladimír Pokorný, Vladimír Javorský, Jan Hájek či Jaroslav Plesl.

„Film Posledné preteky je pre mňa srdcovou záležitosťou. Príbeh Bohumila Hanča ma zaujímal už od detstva. Teraz som tak mohol na vlastnej koži zažiť všetky momenty z jeho života. A to priamo na konkrétnych miestach, kde sa osudné preteky skutočne odohrali. A tých niekoľko týždňov natáčania v mraze, hmle a závejoch v krkonošských horách, to bola už len čerešnička na torte,“ povedal hlavný protagonista Kryštof Hádek.

Severan, Nicole Kidman Čítajte aj Milujete seriály o vikingských bojovníkoch? Tento film potom nakrútili priamo pre vás

„Od začiatku sme s režisérom Tomášom Hodanom chceli nakrúcať na skutočných miestach, kde sa príbeh odohral, v tých najdrsnejších podmienkach. Podarilo sa to a výsledkom je naozaj autentická filmová dráma. Teším sa, že pri nej bude divákom zima,“ hovorí producent Ondřej Beránek.

Film sa natáčal od konca februára do konca apríla minulého roka v Krkonošiach. Pred náročným zimným nakrúcaním museli herci podstúpiť kurz otužovania.

„Na to, ako sme niekedy aj 12 hodín stáli vo víchrici pri teplote –10 °C, budem spomínať do konca života,“ dodáva režisér Tomáš Hodan.

Snímka sa stretla v susednej Českej republike s pochvalnými recenziami od kritikov a výborným hodnotením divákov.

Posledné preteky prichádzajú do slovenských kín 28. apríla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Judit Bárdos #Kryštof Hádek #Posledné preteky