Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nečakajte smútok, dojatiu sa ale nevyhnete. Oceňovaný animák privedie malú myš do neba

Snímka Myši patria do neba získala ceny vo svete aj v Česku, mieri na veľké plátna. Film bol aj slovenskou koprodukciou.

15.03.2022 12:39
Mysi patria do neba Foto:
Myš Šupito z animovaného filmu Myši patria do neba.
debata

Nový animovaný film, ktorý ide od 17. marca do kín, je podľa divákov, kritikov aj festivalových porotcov veľkým zážitkom. Stihol získať cenu za najlepší animovaný film v Šanghaji, nomináciu na európskych Oscarov a prednedávnom sošku Českého leva v kategórii najlepší animovaný film.

V tomto príbehu sa stretnú dvaja nepravdepodobní kamaráti – myš Šupito a lišiak Bielobuško. Niekdajší nepriatelia sa stretnú vo zvieracom nebi, kde spolu zažívajú rôzne dobrodružstvá a musia spolu zdolať všemožné prekážky. Zo súperov sa stanú blízki priatelia, ktorí neváhajú jeden pre druhého riskovať život. Veselý a zábavný, no zároveň silný aj dojímavý príbeh vznikol na základe knižnej predlohy českej spisovateľky Ivy Procházkovej a scenár k nemu napísala česká scenáristka a režisérka Alice Nellis a Richard Malatinský.

Tereza Kostková Čítajte aj Najúspešnejší slovenský film od začiatku pandémie? Komédia o partii štyridsiatnikov

Tvorcovia – režisérska dvojica Denisa Grimmová a Ján Bubeníček, ktorí sú zároveň výtvarníci a animátori hovoria, že snímka Myši patria do neba je predovšetkým o pokore, láske a nádeji. „Snažíme sa povedať, že každá bolesť prebolí a za každým ďalším rohom čaká niečo nové, nový priateľ či dobrodružstvo. Chceme ukázať, že nemá zmysel sa vzdávať. Ale aj, že svoju silu a bojovnosť máme nasmerovať tam, kde to má zmysel,“ vraví pár Denisa Grimmová a Jan Bubeníček.

Pozrite si trailer k filmu:

Video

Vo filme vystupuje až 80 rôznych rozpohybovaných zvieracích bábok v 11 rôznych samostatných scénach. Ako hovorí producent Vladimír Lhoták, nakrúcanie filmu takéhoto rozsahu nebolo možné zrealizovať v žiadnom z existujúcich animačných štúdií a tak na Barrandove museli vytvoriť úplne nový priestor pre vlastné potreby. Na animáciách technikou stopmotion pracoval tím ľudí viac ako jeden celý rok, okrem ôsmich animátorov asi dvadsiatka ďalších členov štábu. Celkovo na animovanom filme pracovali ľudia zo štyroch krajín, snímka je koprodukciou Českej republiky, Slovenska, Francúzska a Poľska.

Viac o príbehu filmu Myši patria do neba

Myška Šupito rada všetkých presviedča o tom, že je najodvážnejšou myškou na celom svete a že sa vôbec ničoho nebojí. Ale opak je pravdou, v skutočnosti ju vystraší všetko, čo sa okolo nej šuchne. Jej vytúženým prianím je byť rovnako statočná ako jej otecko. Šupito chce všetkým dokázať, že odvaha je dedičná.

Snaží sa zopakovať jeho legendárne kúsky napr. vytrhnúť zopár chlpov z líščieho kožuchu. Za cieľ si vyberie spiaceho mladého lišiaka Bielobruška. Všetko sa nakoniec zomelie trochu inak, než si malá myška predstavovala. Lišiak sa nečakane prebudí a naháňačka končí nešťastne pre oboch. Šupito aj Bielobruško sa dostanú do zvieracieho neba.

zväčšiť Myš Šupito a lišiak Bielobruško z animovaného... Foto: CinemArt
Myši patria do neba Myš Šupito a lišiak Bielobruško z animovaného filmu Myši patria do neba.

Pri pokuse vyhnúť sa vstupnému očistnému kúpeľu v nebeských kúpeľoch na sebe myška aj lišiak opäť narazia a vďaka spoločnej nechuti k umývaniu sú prinútení pokračovať v ceste spoločne. Putujú po nebeských atrakciách aj po magických zákutiach, zažívajú najrôznejšie dobrodružstvá a nečakané stretnutia a navzájom sa spoznávajú.

svadba na prvý pohľad, Čítajte aj Čo prinesie Svadba na prvý pohľad: Nevesta má vysnívaný ideál vzťah. Nájde ho?

Šupito je na lišiaka najskôr poriadne naštvaná, ale postupne si uvedomuje, že je iný než ostatné toľko nenávidené líšky. Na ceste nebom musia obaja spoločne prekonať rôzne nástrahy, splniť úlohy a prekonať prekážky. Vznikne medzi nimi podivuhodné priateľstvo a na konci ich putovania na nich čaká veľké prekvapenie.

Hlavní hrdinovia:

zväčšiť Myš Šupito a lišiak Bielobruško z animovaného... Foto: CinemArt
mysi patria Myš Šupito a lišiak Bielobruško z animovaného filmu Myši patria do neba.

Šupito je malé myšacie dievčatko. Celý život sa snaží vyrovnať svojmu oteckovi, ktorý sa za cenu vlastného života postavil zlému lišiakovi. Vyrastá s mamičkou a tromi staršími bratmi, ktorí si z nej radi uťahujú. Neustále sa všetkým snaží dokázať, že je tá najstatočnejšia myš na celom svete. Veľmi jej to ale nejde. Je ustráchaná, vlastne ako každá myš. Svoj strach ale nakoniec dokáže prekonať vďaka neobyčajnému priateľstvu s lišiakom Bielobruškom. Hlas myške prepožičala Zuzana Šebová.

Bielobruško je dosť netypický lišiak. Je mierumilovný a dobrý, chýba mu sebavedomie. Nemá rodičov a odjakživa bol ostatným líškam na smiech. Kvôli svojej povahe, kvôli tomu, že kokce aj kvôli tomu, že nechce jesť mäso. V mnohých ohľadoch je to úplný opak Šupito. Veľa premýšľa, je zmierlivý a veľmi obetavý. To hlavné majú ale obaja spoločné – túžbu po láske, veľké srdce a obrovskú skrytú vnútornú silu. Bielobruško hovorí hlasom Dana Fischera.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #animovaný film #Myši patria do neba