Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie úspešného kinohitu Šťastný nový rok prinesie Dagmar Havlovú aj talianske hviezdy

Letná komédia sa nakrúcala počas chladnej jari, na pľaci boli občas herci piatich rôznych národností.

12.03.2022 06:00
Šťastný nový rok 2 Foto:
Hlavné ženské predstaviteľky filmu Šťastný nový rok 2.
debata

Romantická komédia Šťastný nový rok 2: Dobro došli, ktorá je pokračovaním úspešného slovenského filmového hitu z roku 2019, sa po viacerých odkladoch dostane do kín 17. marca. Nakrúcanie divácky úspešnej komédie prebiehalo počas pandémie, no vďaka tomu mala silná herecká zostava dostatok času na filmovanie v Chorvátsku.

Už pri nakrúcaní „jednotky“ začali tvorcovia v mrazivej tatranskej zime uvažovať o letnej verzii pri mori. „Bolo pre nás prirodzené posunúť hrdinov do letnej atmosféry a nechať túto zohratú hereckú partiu zažívať letné dovolenkové dobrodružstvá,“ spomína režisér Jakub Kroner.

Zábery z filmu Šťastný nový rok 2: Dobro došli Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Jiří Bartoška a Emília Vášáryová vo filme...

Scenáristka a producentka Adriana Kronerová hovorí: „Vtedy sme ešte netušili, že zimu budeme zažívať aj tam, pretože sme nakrúcali na jar, ktorá nebola úplne najteplejšia.“

V Chorvátsku nakrúcali na miestach, kde sa rok predtým podľa domácich obyvateľov točili scény do amerického filmu Zabijakov osobný strážca 2 so Salmou Hayekovou a Samuelom L. Jacksonom.

Betlehemske svetlo, Sverak Čítajte aj Nič lepšieho než humor proti smútku nemáme, hovorí Zdeněk Svěrák o novej komédii Betlehemské svetlo

Voda v Chorvátsku však mala len okolo 16 stupňov a vonku bolo najviac 20, pri nočných scénach sa dostali teploty pod 10 stupňov Celzia. Po každej „ostrej“ si herci museli dávať páperové bundy, aby sa zohriali. „Ale mali sme aj šťastie: to, že sme nakrúcali mimo turistickej sezóny znamenalo, že nádherné lokácie ako Rovinj, ktoré sú v lete plné turistov, boli v podstate prázdne, čo je pre našu prácu veľkou výhodou. A že sa v tom čase práve končil lockdown a ešte sa tak veľa nenakrúcalo, umožnilo nemožné: táto silná herecká zostava mala čas a herci nemuseli pendlovať medzi divadlom a televíziou, takže sme konečne zažili filmovačku, kde sú všetci na jednom mieste a k dispozícii iba pre tento projekt,“ hovorí Adriana Kronerová.

Všetko sa začína na Silvestra

Šťastný nový rok 2 sa začína na Silvestra, keď Marek (Ján Koleník) požiada Hanu (Táňa Pauhofová) o ruku. Jej súhlas rozpúta bláznivý kolotoč udalostí, predchádzajúci ich svadbe v nádhernom prostredí pri „československom“ mori v Chorvátsku.

zväčšiť Šťastný nový rok 2 sa začína na Silvestra, kedy... Foto: Martin Črep
Stastny novy rok 2 Šťastný nový rok 2 sa začína na Silvestra, kedy požiada Marek (Ján Koleník) Hanu (Táňa Pauhofová) o ruku.

Trojica Haniných priateliek (Antónia Lišková, Zuzana Norisová, Gabriela Marcinková) a ich rodiny opäť vnášajú do zdanlivo jednoduchej prípravy svadby dobrodružstvo, napätie, zábavu a niekedy aj drámu.

Všetci nechtiac robia všetko pre to, aby zamilovanej dvojici svadbu skomplikovali, alebo ich vlastným príkladom odradili, až tak, že k nej skoro ani nedôjde… Hereckú zostavu prvého filmu (Emília Vášáryová, Jiří Bartoška, Tomáš Maštalír, Marek Majeský a ďalší) dopĺňajú Dagmar Havlová a Jozef Vajda v úlohách Marekových rodičov. Zahraničie zastupujú zvučné mená – taliansky herec Marco Bonini a Chorváti Toni Gojanović a Goran Bogdan.

Viac priestoru pre mužov, bonus je Dagmar Havlová

zväčšiť Herečka Dagmar Havlová na zábere z filmu... Foto: Martin Črep
210528 MC SNR2 9339 Herečka Dagmar Havlová na zábere z filmu Šťastný nový rok 2.

V druhej časti dostali väčší priestor aj mužské postavy, hovorí Jakub Kroner. „To pridáva filmu podľa môjho názoru na komickosti, ale aj odkryje viac z ich charakterov,“ dodáva režisér.

Podľa producentky tvorili herci v súkromí rovnako príjemnú zostavu ako ich postavy vo filme: „Myslím, že to dalo výsledku veľmi krásnu energiu a verím, že sa to prenesie aj na diváka v kine. Keďže máme vo filme svadbu, potrebovali sme kasting doplniť o postavy rodičov Hany a Mareka. Som veľmi rada, že sa nám podarilo pre ne získať skvelých hercov: Dagmar Havlovú, Jozefa Vajdu a Mareka Vašuta, ktorí sa okamžite stali neoddeliteľnou súčasťou pôvodnej zostavy,“ vysvetľuje.

Do „jednotky“ tvorcovia obsadili maďarských hercov Ervina Nagya a Sandru Borbély, teraz sa diváci môžu tešiť na Marca Boniniho z Talianska, Toniho Gojanovića a Gorana Bogdana z Chorvátska.

„Pre mňa je veľmi dôležité, aby aj malé úlohy hrali vynikajúci herci, lebo to dodáva filmu neopakovateľnú atmosféru a kvalitu. Bolo zaujímavé pracovať na pľaci naraz niekedy až s piatimi národnosťami hercov, aj keď komunikačným jazykom bola angličtina,“ vraví režisér.

Herečka Dagmar Havlová a herec Jozef Vajda na... Foto: Martin Črep
Dagmar Havlová, Jozef Vajda, Šťastný nový rok: Dobro došli Herečka Dagmar Havlová a herec Jozef Vajda na zábere z filmu Šťastný nový rok: Dobro došli.

Zaujímavé je, že vo filme nebudú dabovaní a ich výkony odznejú v originálnej jazykovej verzii. „Verím, že divák ocení túto autentickosť, ktorá je rovnaká ako v živote, keď sa často musíme s cudzincami dohovoriť všetkými možnými prostriedkami a iba hádame, čo nám chcú povedať,“ hovorí Jakub Kroner.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jakub Kroner #Šťastný nový rok #Adriana Kronerová