Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

České levy ovládol Zátopek. Filmári vzdali hold Ukrajine

Jedna soška sa ušla aj filmu slovenského režiséra Martina Šulíka Muž so zajačími ušami.

06.03.2022 07:35
Zatopek1 Foto:
Václav Neužil ako Emil Zátopek a Martha Issová ako jeho manželka Dana ako vystrihnutí z propagandistickej príručky.
debata

Drvivým víťazstvom filmu Zátopek sa skončil 29. ročník filmových cien Český lev, ktorý získal sošky napríklad za réžiu, hlavný mužský herecký výkon, strih, masky a filmovú scénu. Celkovo bol úspešný v siedmich z trinástich nominácií. Ceny sa odovzdávali v sobotu večer v Dvořákovej sieni pražského Rudolfina. Večer bol venovaný Ukrajine a zaznela aj výzva vylúčiť ruských filmárov z českých kín.

Najcennejšiu sošku získal film Zátopek. Jeho producentom Kryštofovi Muchovi a Davidovi Ondříčkovi ju odovzdával režisér Václav Marhoul.

Aj on spomenul statočný boj Ukrajincov proti ruským okupantom, a to v súvislosti s vlastnou snímkou z roku 2019. „Pomaľované vtáča sme točili na Ukrajine. Každé ráno sa prebúdzam a myslím na ľudí zo svojho štábu, že sú niekde na fronte,” uviedol režisér a producent Marhoul.

Filmy, ktoré získali Českého leva Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Pavla Gajdošíková ako hlavná predstaviteľka...

Ako prvá bola v sobotu večer vyhlásená cena za najlepší mužský výkon vo vedľajšej úlohe. Získal ju Oldřich Kaiser za film Muž so zajačími ušami, ktorý nakrútil slovenský režisér Martin Šulík s slovensko-českej koprodukcii.

Betlehemske svetlo, Sverak Čítajte aj Nič lepšieho než humor proti smútku nemáme, hovorí Zdeněk Svěrák o novej komédii Betlehemské svetlo

Herečka Antonie Formanová si prevzala sošku leva za výkon vo vedľajšej ženskej úlohe vo filme Okupácia. Snímka režiséra Michala Nohejla mala 14 nominácií na Českého leva a celkovo si odniesla tri ceny. Okrem vedľajšej ženskej úlohy ešte snímka získala cenu za scenár a najlepšiu filmovú hudbu. Vo filme naruší večierok hercov po predstavení príchod podguráženého ruského dôstojníka, snažiaceho sa predať kanister armádneho benzínu a párty sa zvrhne. Zábavná hra v pití vodky sa mení na pascu.

Večer patril ale predovšetkým Zátopkovi. České levy získalo viacero filmárov, ktorí sa podieľali na jeho natáčaní. David Ondříček si z Rudolfina odniesol domov prestížnu sošku za réžiu, za najlepší výkon v hlavnej mužskej úlohe si podľa očakávania prevzal Václav Neužil, ktorý stvárnil Zátopka. Film získal České levy za kameru aj strih, za najlepšie kostýmy a najlepšiu filmovú scénu.

Najlepší výkon v hlavnej ženskej úlohe podala podľa akademikov Pavla Gajdošíková vo filme Chyby, ktorý režíroval Jan Prušinovský.

Slávnostným večerom sa opakovane niesli odkazy smerované Ukrajine, ľuďom, ktorí ju bránia proti ruskej agresii. „Nie je to iba Putin, kto začal vojnu. Veľká časť ruského národa všetko podporuje, alebo mlčí. Vieme, že najhoršie veci na svete sa dejú kvôli ľahostajnosti… Sú medzi nimi bohužiaľ aj umelci, vrátane zástupcov ruskej kinematografie,“ pripomenul hneď na úvod večera ukrajinský veľvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnisa.

seriál ZATO, Netflix Čítajte aj Netflix stopol svoje nové ruské seriály. Na Annu Kareninu aj mysterióznu sériu ZATO si treba počkať

Konkrétne menoval Nikitu Michalkova, blízkeho priateľa Vladimira Putina. Následne požiadal, aby boli ruskí filmári a ich tvorba vylúčení z českých kín, z českej kinematografie.

Slávnostné odovzdávanie cien vysielala naživo Česká televízia. Moderátor večera, herec a režisér Jiří Havelka, v úvode ceremoniálu vyzval publikum na potlesk za Ukrajinu.

Herečky na cenách Český lev podporili Ukrajinu Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Eva Josefíkov na udeľovaní cien Český lev.

„Ukrajina bojuje proti ruskej agresii. Vojaci bojujú aj za nás… Sú to učitelia, lekári aj filmári,“ uviedol s tým, že po celú dobu priameho prenosu bude možnosť prispievať na humanitárnu zbierku v prospech napadnutej krajiny. Za zbierkou stojí organizácia Člověk v tísni. Vyzbieralo sa zatiaľ 1,16 miliardy českých korún a počas udeľovania Českých levov na konto pribudlo ďalších viac ako päť miliónov korún.

debata chyba
Viac na túto tému: #Český lev #film Zátopek