Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Temný, bezútešný, znepokojivý a najmä originálny! Nový Batman je odsúdený na úspech

Warner Bros. spolu s DC Comics sa roky márne snažia dobehnúť konkurenčný Marvel a nakrúcajú sa filmy o superhrdinoch v klasickej komerčnej šablóne, ktorú si diváci žiadajú. Chcú nablýskaných hrdinov, ktorí bojujú so silným nadprirodzeným nepriateľom, pričom všetko je prešpikované dychberúcimi vizuálnymi efektmi. Všetko je vopred nalinkovaný, bez väčších prekvapení. Každému je jasné, kam smerujú pointy celého príbehu. Publikum v minulej dekáde zabudlo, že vyobrazenie (anti)hrdinov sa dá spracovať aj inak – neotrepane, s nápadom.

Zabudnite na klasický superhrdinský film. Toto... Foto: Warner Bros.
batman, the batman, Zabudnite na klasický superhrdinský film. Toto je klasická temná kriminálka.

A najnovšia snímka The Batman je toho dôkazom. Režisérovi sa podarilo vytvoriť film, ktorý je umeleckým dielom s veľkou pridanou hodnotou. Nemá nič spoločné s predchádzajúcimi filmami, je to samostatný príbeh, so samostatným pozadím, čím sa tvorcom rozviazali ruky a mohli tak vytvoriť originálny scenár, ktorý išiel ruka v ruke so zaujímavým vizuálnym zobrazením plným symbolov. Je evidentné, že režisér mal celý film premyslený do posledného detailu. Do sýtosti sa „najedia“ aj fajnšmekri, ktorí sa len cez prsty prizerajú na filmy tohto žánru. The Batman je úplne iná filmová liga.

Nový Batman je temná kriminálka! Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Catwoman si v tejto variácii zahrala Zoë Kravitz.
lets dance, Čítajte aj Jar na Markíze: Ďalšie zmeny vo vysielaní prinesú premiérový program

Absolútnou devízou filmu je, že je reálny vo všetkých ohľadoch. Zabudnite na nejakého mimozemského nepriateľa. Problémy, ktoré rieši hrdina sú rýdzo pozemské – korupcia, chudoba, sociálne rozdiely, občianska nespokojnosť, prehnitý systém. Pričom aj sám Bruce Wayne má ďaleko od excentrického miliardára, ktorý si v meste vybudoval dve osobnosti. Tentokrát je Wayne znepokojivo zlomená, tichá existencia, ktorá sa nevyrovnala s chladnokrvnou vraždou svojich rodičov. Taký je aj Batman.

Ten síce bojuje so zločinom, avšak je povahovo iný, akosi zvláštne udupaný, čo v priebehu filmu mení a dokonca sa stane čosi nemysliteľné. Vyjde na denné svetlo. Razom po prvých minútach filmu je každému jasné, že tento film bude originálny. A to sa v súčasnej komerčnej kinematografii nevidí tak často. Navyše je nakrúcaný v reálnych exteriéroch, zelené plátna a umelo vytvorené prostredie sa využívalo minimálne. V tomto filme je takýchto scén minimum. A to je len dobre!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Pattinson #Warner Bros. #Zoe Kravitz #DC Comics #The Batman