Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ďalší bojkot pre Rusko! Festival v Cannes odmietne oficiálne ruské delegácie

Do Cannes tento rok pozvánku nedostanú. Iné festivaly vyhadzujú ruské filmy z programu. Nie všetci organizátori festivalov sú ale s bojkotom stotožnení, v Rusku sú aj mnohí filmári v opozícii proti režimu, upozorňujú.

02.03.2022 05:00
Francúzsko film festival Cannes koronavírus... Foto: ,
Oficiálny plagát 71. ročníka medzinárodného filmového festivalu v Cannes na priečelí festivalového paláca v roku 2018.
debata (1)

Prestížny festival vo francúzskom meste Cannes, ktorý je prestížnym celosvetovým podujatím, tento rok nebude akceptovať delegácie z Ruska. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré zverejnil festival na svojej webovej stránke.

Ako pripomína magazín Deadline, ide ale o opatrný krok, festival sa nepridáva k bojkotu ruských filmov, ku ktorým v utorok vyzvala ukrajinská filmová akadémia.

SLEDUJTE OVERENÉ ONLINE SPRAVODAJSTVO NA PRAVDA.SK: Na Kyjev sa valí kolóna s dĺžkou až 64 km, Putin nasadil 120-tisíc mužov

Vo svojom vyhlásení vedenie festivalu vyjadrilo solidaritu a uviedlo, že tento rok „neprivíta oficiálne ruské delegácie a nebude akceptovať ani prítomnosť ľudí spojených s ruskou vládou,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Zároveň festival vyzdvihol odvahu všetkých Rusov, ktorí riskovali a protestovali proti napadnutiu a invázii na Ukrajinu, vrátane umelcov a filmárov, ktorí nikdy neprestali bojovať proti súčasnému režimu.

Batman, Čítajte aj Ruskí diváci majú smolu! Pre inváziu na Ukrajinu neuvidia najnovšie filmové hity

Agresívne útoky ruskej vlády a jej prezidenta Putina na Ukrajinu v uplynulých dňoch odsúdili aj ďalšie európske festivaly, Glasgow Film Festival napríklad z programu odstránil dva ruské filmy, festival v Stockholme zase nebudú premietať žiadne ruské filmy financované za pomoci štátu.

Iné festivaly, ako napríklad festival v Locarne, sú zdržanlivejšie a k bojkotu sa nepridávajú. Upozorňujú, že v Rusku sú filmári, ktorí sa nestotožňujú s režimom a svojou tvorbou odsudzujú oficiálnu kremeľskú politiku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Cannes #vojna na Ukrajine #bojkot Ruska