Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Slovenskí filmári na Ukrajine: Lákajú ich silné témy, ale aj výhodnejšie podmienky pre nakrúcanie

Pozrite sa, ktoré hrané filmy, dokumenty či seriály sú prepojené s našimi susedmi.

26.02.2022 07:00
Tomáš Maštalír Foto:
Vo filme Čiara ocenenom za réžiu na festivale v Karlových Varoch stvárnili šéfa pašeráckeho gangu Tomáš Maštalír a jeho filmovú matku si zahrala Emília Vášáryová.
debata (2)

Slovenských filmárov to už dlho ťahá na Ukrajinu. Dokumentaristov zaujímajú silné témy, ktoré sú s našou susednou krajinou spojené a pri nakrúcaní hraných filmov či seriálovej tvorbe ide okrem samotných tém často aj o finančne výhodnejšie podmienky produkcie. Prečítajte si, čo naši filmári vytvorili u našich východných susedov. Zoradené sú od najnovších po najstaršie.

Cenzorka, r. Peter Kerekes (2021)

Slovenský režisér šesť rokov navštevoval Ukrajinu, aby pripravil tému pre svoj film a nakrútil ho. Vznikol v spolupráci s Ivanom Ostrochovským, ktorý okrem kooperácie na scenári film aj produkoval. Peter Kerekes sa pohyboval v prostredí ženských väzníc a svoj príbeh pripravoval za pochodu, aj v spolupráci s väzenkyňami.

Peter Kerekes Čítajte viac V ženskej base sme nenakrúcali nahotu, hystériu ani bitky, hovorí režisér oceňovanej Cenzorky

Film so silnou výpovednou hodnotou vznikal v autentickom prostredí väznice č. 74 v Odese, kde žije viac ako stovka žien. Lesja spáchala zločin z vášne a za múrmi tohto zariadenia má stráviť sedem rokov. Prvé tri roky aj so svojím synčekom, ktorého čerstvo po príchode do väzenia porodila. Potom musí, rovnako ako ostatné matky-kriminálničky, dieťaťu nájsť domov za bránami väzenia, inak skončí v ústavnej starostlivosti.

Film získal cenu Orizzonti za najlepší scenár na MFF Benátky a má jedenásť nominácií na národné ceny Slnko v sieti.

Milan Kňažko, herec a politik Čítajte aj Ako na dianie na Ukrajine reagujú Kňažko, Hrycová či Feldek?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina