Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Mimoriadna udalosť uväzní postavy v splašenom vlaku. Nič nie je vymyslené, hovorí režisér Jiří Havelka

Rozhovor so známym českým hercom a režisérom a jeho novom filme.

23.02.2022 13:25
Herec Jiří Havelka Foto: ,
Herec a režisér Jiří Havelka.
debata

Snímka Vlastníci českého režiséra, herca a scenáristu Jiřího Havelku bola v roku 2019 jednou z najvýraznejších komédií v domácej Českej republike, ale aj u nás. Plejáda zaujímavých hercov, vrátane Vojtěcha Koteka, Terezy Ramba, Dagmar Havlovej a ďalších podala výborné výkony, ktoré boli aj ocenené. Českého leva v kategórii najlepší scenár získal aj autor Jiří Havelka za príbeh, ktorý zažil na vlastnej koži počas ťaživých a neraz absurdných stretnutí Spoločenstva vlastníkov bytov.

Po úspechu prvého hraného filmu prichádza úspešný tvorca s novinkou, snímkou Mimoriadna udalosť. Opäť ide o komédiu, ale tentoraz námetom k jej napísaniu nebol osobný zážitok, ale novinová správa. O tom, ako sa jeden lokálny vlak samovoľne rozbehol a štvrťhodinu s pasažiermi uzamknutými vo vnútri išiel bez rušňovodiča.

bez servítky, Čítajte aj Jojka vedie aj v podvečer! Bez servítky naplno prebralo víťaznú štafetu

Na základe tohto námetu Jiří Havelka spolu so scenáristom Davidom Dvořákom napísali scenár, v ktorého centre stoja najmä postavy uväznené vo vlaku a každá z nich sa snaží vyrovnať so vzniknutou situáciou po svojom. Aj samotné postavy boli inšpirované skutočnými osobami.

„Nie je tam nič vymyslené, ale nestalo sa to nikdy takto v jednom vagóne všetko naraz,“ hovorí Jiří Havelka v rozhovore, ktorý si môžete pozrieť vo videu pod článkom.

Pozrite si trailer k filmu:
Video

Režisér zdôrazňuje, že film má podtitul Podľa neskutočnej udalosti. „Ona je to síce skutočná udalosť – vlak mal poruchu a rozbehol sa sám, bez rušňovodiča, opačným smerom a rušňovodič sa snažil vlak dobehnúť, no nemohol sa doňho dostať, pretože dvere boli bezpečnostným systémom blokované. To sa stalo, ale pre nás to je nejaká odrazová plocha, nie k sociálnej sonde ľudského správania, ale k odhaleniu nejakých mechanizmov na základe hry, herného princípu. Takže my sme si ťahali veci do toho scenára, odkiaľ sme chceli.“

Prečítajte si úryvok z rozhovoru:

Boli niektoré postavy odpozorované aj z ciest vlakom? Trochu áno, teraz si uvedomujem, že spoluscenárista David Dvořák veľa cestuje vlakom, tak niektoré áno. Ale skôr ide o osoby z blízkeho okolia alebo sú známe z nejakých káuz, ktoré dosiahli určitú medializáciu. Je tam napríklad postava Inžiniera Kraivanova, ktorú hrá Jaroslav Plesl. Ide pôvodne o známu postavu, majiteľa pohrebného ústavu Ivana Genova, účinkoval aj v rôznych televíznych šou. Vyrábal luxusné rakvy a štylizoval sa do 30. rokov, chodil nalíčený ako zo starého filmu. Ten už, žiaľ, zomrel, bol z obce Uhlířske Janovice, ktoré sú blízko miesta, kde scenárista David Dvořák žije. Dosadili sme si ho do vagónu dohromady s postavami, ktoré ho nikdy nestretli a to už nie je podľa skutočnej udalosti."

film Belfast, Kenneth Branagh Čítajte aj S láskou rozpráva o drsnom detstve v Belfaste. Životopisný film Kennetha Branagha zbiera ceny

Niečo ste nakrúcali v exteriéroch, ale väčšinu scén s hercami ste točili v ateliéroch. Pre hercov muselo byť náročné si predstaviť, že sedia vo vlaku. Pomáhal tomu technologický systém, ktorým sme to nakrúcali. Popri skutočnom vagóne, ktorý stál v ateliéri, boli postavené veľké ledkové steny. Čiže nie green screen, ale veľké monitory, na ktoré sa premietalo pozadie, ktoré sme si predtým nakrútili. Tie steny boli obrovské a bolo tam celé jedno ajťácke oddelenie, ktoré tú umelú realitu za oknami vytváralo a prispôsobovalo nakrúcaniu. Spočiatku bolo aj pre hercov ťažké si na to zvyknúť, pretože keď sedíte a hýbe sa pozadie, motá sa vám hlava. Ale potom sme pridali ešte to, že dvaja mohutní chlapi zarazili trámy pod nápravy toho vagónu a stále na nich poskakovali. Tým sa vagón rozkýval a dostali sme tam ten iluzívny pohyb idúceho vlaku. Potom sa to vyrovnalo a už nám nebolo tak zle.

Celý rozhovor nájdete vo videu:

Video
Rozhovor s režisérom Jiřím Havelkom o jeho novom filme Mimoriadna udalosť.

Vo filme hrajú Jana Plodková a Igor Chmela, Jenovéfa Boková, Jaroslav Plesl, Václav Kopta, Alois Švehlík a ďalší. Film Mimoriadna udalosť premietajú v slovenských kinách od 24. februára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #Jiří Havelka #film Mimoriadna udalosť