Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zima a severský film idú k sebe. Pozrite sa, aké nadupané snímky to k nám zaveje

Prichádza to najlepšie zo škandinávskej produkcie. Chystá sa prehliadka SCANDI, tentoraz má šťastie.

22.01.2022 06:00
Margrete Foto:
Margrete - Kráľovná severu prináša príbeh panovníčky zo 14. storočia.
debata (1)

Koniec januára už tradične patrí severským krajinám a ich originálnej kinematografii. Od pondelka do nedele prebieha na Slovensku ôsmy ročník prehliadky súčasného severského filmu SCANDI.

Diváci sa môžu tešiť na bohatý filmový program naplnený festivalovými predpremiérami, žánrovými titulmi, ale aj na legendárne nemé filmy zo Švédska.

Hoci organizátori festivalov to majú posledné roky sťažené, SCANDI má tento raz šťastie. Vďaka otvoreniu kín sa prehliadka severských filmov dostane aj na veľké plátna, medzi živých divákov.

Bude kombináciou živých premietaní v kamenných kinách (najnovšie snímky z roku 2021) a projekcií vo virtuálnej kinosále na portáli Edisonline (trochu staršie žánrové filmy, ktoré budú zároveň premietať aj v niektorých vybraných kinách). Podstatou je, že ponuka filmov v kinách bude iná ako v on-line. Bonusom sú nemé filmy z 20. rokov minulého storočia, ktoré sa dajú vidieť v kinách, ale je k nim pripravený aj sprievodný program v Kine Film Europe.

„Máme nadupaný line-up filmov so súčasnými témami, ktoré rezonujú nielen škandinávskou, ale aj globálnou a, samozrejme, slovenskou spoločnosťou,“ hovorí kreatívny riaditeľ prehliadky Dominik Hronec.

„Tak schválne, sú vám tieto témy povedomé? Žena ako silná líderka národov vo filme Margrete – Kráľovná severu, právo ženy mať či nemať dieťa vo filme Ninjababy, kríza mužskej maskulinity vo filmoch Divoch a Tigre, seniorská samota vymenená za dobrodružstvo vo filme Oceľové dámy, bremeno slávy detskej hviezdy filmu Smrť v Benátkach v dokumente Najkrajší chlapec na svete a v neposlednom rade život minority v minorite v animovanom dokumente nominovanom na Oscara – Utiecť, ktorý je pre mňa osobne jeden z najlepších filmov roka 2021,“ hovorí Dominik Hronec.

Margrete – Kráľovná severu

Kľúčovým a otváracím filmom prehliadky je historická dráma z obdobia 14. storočia** Margrete – Kráľovná severu** s výbornou herečkou Trine Dyrholm, ktorá sa objaví v úlohe kráľovnej Dánska, Švédska a Nórska. Snímka si posvieti na nevyriešenú záhadu severských dejín, ktorá sa týka jednej z najmocnejších žien v európskych dejinách. Nakrútila ju svetoznáma režisérka Charlotte Sieling, ktorá sa preslávila seriálmi ako The Killing, Most či americký seriál Homeland (V mene vlasti).

Upútavka na film Margrete - Kráľovná severu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #filmová prehliadka #Scandi