Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kiná sa začínajú otvárať, ako budú fungovať? Prinášame prehľad obmedzení

Prevádzkovatelia si môžu vybrať, v ako režime budú fungovať.

13.01.2022 07:23
kino, sála, filmy, premietanie, kinematografia, Foto: ,
debata (2)

Vo štvrtok niektoré slovenské kiná po prvý raz privítajú návštevníkov po tom, čo boli od 25. novembra 2022 zatvorené. Uvoľnenie opatrení schválila v pondelok vláda (a Úrad verejného zdravotníctva SR k tomu vydal vyhlášku).

Prevádzkovatelia kín majú na výber, v akom režime svoje zariadenia otvoria – v nízkorizikovom režime alebo v režime so stredným rizikom.

Čo to konkrétne znamená?

Najmenšie riziko predstavujú kiná, kde sa nekonzumuje občerstvenie a môžu byť zaplnené 100 divákmi alebo do 50% kapacity. V tomto režime budú fungovať menšie kiná a klubové kiná, napríklad kino Lumiére v Bratislave. Kino Považan v Novom Meste nad Váhom napríklad na svojej stránke uvádza, že vstúpiť môže 145 divákov.

šťastní vs. šťastní, krajčiová, miezga, bolf, kubala, cinkota, hurajová, Čítajte aj Ani raz ste sa nezasmiali? Tak to ste sledovali nový komediálny seriál na Markíze

Pre multiplexy, ktorých príjmy sú závislé od predaja občerstvenia, platí, že môžu v kinosálach mať do 100 ľudí respektíve do 25% maximálnej kapacity kinosály. Pre tento variant so stredným rizikom sa môžu rozhodnúť aj iné kiná.

Kedy sa otvárajú kiná?

Kiná sa otvárajú postupne, niektoré vo štvrtok 13. januára (sieť multiplexov Cinemax po celom Slovensku, ale aj lokálne kiná ako Kino Mier Senec, ), iné v piatok (sieť bratislavských multiplexov CinemaCity alebo kino Lumiere), v sobotu (Kino Star Zvolen, Ster Century Cinema Košice aj Žilina) a ďalšie v priebehu nasledujúceho týždňa.

Ako to bude fungovať v kine?

Kiná budú fungovať v režime OP – návštevníci kín musia byť kompletne očkovaní (teda minimálne dvoma dávkami) alebo mať doklad o tom, že v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie Covid-19. Deti vo veku 12 rokov a menej sú považované za očkované.

Pri vstupe sa treba preukázať potvrdením o prekonaní ochorenia alebo o očkovaní a v priestoroch kina musia mať návštevníci štandardne respirátory.

Kiná prinesú filmy, ktoré boli odpremiérované pred uzatvorením (Klan Gucci, Duna, Eternals, King Richard, Venom 2..) alebo čerstvé novinky, ktorých premiéry boli odložené (Tri oriešky pre Popolušku, Spider-Man: Bez domova v špeciálnej predpremiére, Matrix Resurrections…).

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pandemické opatrenia #kiná pandémia