Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Lesk a bieda Don't Look Up. Čo chýba najúspešnejšiemu film Netflixu posledných týždňov k dokonalosti?

Megahviezdy uchvátené témou

zväčšiť V katastrofickej komédii Don't Look Up... Foto: Netflix
Dont look up V katastrofickej komédii Don't Look Up účinkuje Jonah Hill (zľava), Leonardo DiCaprio, Meryl Streepová a Jennifer Lawrence.

Režisér, scenárista a producent Adam McKay bol od začiatku svojej kariéry známy výraznou inklináciou k ľahšiemu komediálnemu žánru, od ktorého sa odchýlil satirickým filmom o americkej hypotekárnej kríze Stávka na neistotu (The Big Short), za ktorý získal Oscara ako spoluautor adaptovaného scenára. Jeho neskorší biografický film Viceprezident o kontroverznom politikovi Dickovi Cheneym, už zostal iba pri nomináciách. Najnovšie sa vrátil k satire a kritike americkej spoločnosti.

Patrí medzi ostrieľaných hollywoodskych filmárov a vďaka čomu sa mu podarilo dať dohromadu solídnu partiu špičkových megahviezd, ktoré uchvátila téma a posolstvo projektu.

Film je alegóriou na klimatickú krízu, ukazuje prstom na zaslepenosť a ignoráciu akútnych eokologických problémov, ktorým v dôsledku egoistického správania ľudstvo čelí. Ďalšou témou je manipulácia verejnej mienky zo strany politických špičiek a médií, priepastné sociálne rozdiely, bezbrehý vplyv multimilonárov typu Musk či Zuckerberg, zneužívanie zdrojov nerastných surovín… Obsadenie Leonarda DiCapria, známeho zeleného aktivistu, je v tomto smere trefou do čierneho. Z hľadiska zvolených tém je film výborne napísaný, dáva rany na všetky strany.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Jennifer Lawrence #Leonardo DiCaprio #netflix #Don't Look Up #Adam McKay