Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Lesk a bieda Don't Look Up. Čo chýba najúspešnejšiemu film Netflixu posledných týždňov k dokonalosti?

Satirická komédia láme rekordy sledovanosti, kritikov až tak neohúrila.

09.01.2022 11:06
Dont look up2 Foto:
V katastrofickej komédii Don´t Look Up účinkujú známe tváre, hlavné úlohy si zahrali Leonardo DiCaprio a Jennifer Lawrence.
debata (4)

Film amerického režiséra Adama McKaya Don’t Look Up (K zemi hľaď!) je v posledných týždňoch zaujímavým fenoménom. Je metaforou na klimatickú krízu a napriek tomu sú ochotní bežní diváci film sledovať. Satirická komédia patrí od svojej premiéry na Netflixe (na Štedrý deň uplynulého roka) k najpopulárnejším.

Dôvodom je komediálny žáner a úderka najvychytenejších hollywoodskych hercov.

Krátke zamyslenie na úvod. Čo by ste urobili, keby vám dvaja vedci v mediách trvdili, že do našej planéty narazí kométa a dôjde k jej zániku? Prepli by ste na iný program, lebo tam sú viac v pohode ľudia, ktorí na vás nechrlia desivé správy? Uverili by ste najvyššej politickej autorite, že o nič nejde? Alebo by ste si radšej na sociálnych sieťach listovali fotografiami celebrity celoštátneho významu, lebo má za sebou nie práve elegantný rozchod s priateľom?

Matrix 4 Čítajte aj Matrix znova rozdáva farebné pilulky. Bol naozaj dobrý nápad vzkriesiť Nea a Trinity?

Dvaja takíto mesiáši z vedeckých kruhov prinášajú svetu apokalyptické správy aj vo filme Don’t Look Up. Na rozdiel od mnohých samozvaných prorokov sú ale títo akademici, ktorí svoje tvrdenia opierajú o vedecké podklady. Astronóm Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) a jeho študentka Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) sa po zistení, že Zem bude o niekoľko mesiacov vygumovaná z galaxie, snažia zalarmovať celý svet.

Začínajú u prezidentky USA Jeanie Orleanovej (Meryl Streepová), ktorá sa k problému postaví podobne, ako by to zrejme urobili niektorí predchádzajúci reálni americkí prezidenti. Odložiť, prehodnotiť, ako by sa dala situácia speňažiť, a ak to je príliš nepríjemné, zamiesť pod koberec Oválnej pracovne a poprieť, že niečo sa deje.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Jennifer Lawrence #Leonardo DiCaprio #netflix #Don't Look Up #Adam McKay