Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kritici nešetria ódami na nového Spider-mana! A Slováci? Máte smolu, kiná sú zavreté

Nebyť nariadenia vlády, dnes by fanúšikmi očakávaný tretí Spider-man začal vládnuť slovenským kinám. Takto ho uvidí zvyšok sveta a my nie. A je veľmi otázne, kedy sa kiná na Slovensku otvoria. Nateraz je "premiéra" snímky Spider-man: Bez domova posunutá na 13. januára 2022.

16.12.2021 10:10
spider-man, spiderman, tom holland, zendaya, Foto:
Vo štvrtok vstupuje do kín vytúžené vyvrcholenie trilógie o Spider-manovi. Na Slovensku nie, sú zavreté kiná.
debata (1)
Matrix Resurrections 01 Čítajte aj Otvoria slovenské kiná ešte tento rok? Dôsledky môžu byť fatálne, hovorí zástupca multiplexov

Teda na čas, keď už internet bude plný odhalení a pointa filmu dávno vyzradená. Práve tento film je pre fanúšikov Spider-mana kľúčový. Ide totiž o ukončenie trilógie s Tomom Hollandom a pôvodne to malo byť zbohom aj pre Marvel Cinematic Universe, pavúčí muž sa mal opäť porúčať k štúdiu Sony. Našťastie sa pred pár dňami ukázalo, že Sony „dostalo“ rozum a chce pripraviť ďalšiu trilógiu s pôvodným obsadením a samozrejme pod taktovkou Marvelu. Dôvod je prozaický – obrovský úspech súčasných filmov.

Toto sa však v čase nakrúcania nevedelo a tak si tvorcovia pripravili epické vyvrcholenie, mnohí hovoria, že Spider-man: Bez domova bude mať dopady ako film Avengers: Endgame. Mesiace fanúšikov mátajú kusé spoilery o možnom príbehu.

Základná premisa bola vopred jasná. Peter Parker alias Spider-man prichádza za Dr. Strangeom, aby vytvoril kúzlo, ktoré by zariadilo, že si svet nebude pamätať, kto je Spider-manom. Pretože na konci dvojky záporák Mysterio vyzradil svetu, kto sa skrýva pod maskou pavúčieho muža. A svet sa rozdelil. Kým jeden tábor má Spider-mana za hrdinu, ten druhý za gaunera, čomu napomáhajú aj médiá. Peter zažíva peklo v živote a rozhodne sa ho riešiť. Lenže kúzlo sa nevydarí a Dr. Strange nechtiac naruší multivesmír, ktorý sa začne prepájať. Čoho následkom bude príchod mnohých postáv.

and just like that, sex v meste, Čítajte aj Pokračovanie Sexu v meste šokovalo! Prvá epizóda ovalila poriadnymi zvratmi

Potvrdilo sa, že vo filme sa objavia nepriatelia z ostatných verzií filmu, teda stane sa to, o čom každý komiksový fanúšik sníva. Spoja sa multivesmíry. Lenže najväčšou otázkou naďalej zostáva, či na pomoc v boji proti mocným záporákom, prídu aj pavúčí muži z ostatných realít. A samozrejme nechýba dilema, ako sa táto trilógia uzavrie. Bude to happyend alebo bude mať tragické následky?

FANTASTIC BEASTS: THE SECRETS OF DUMBLEDORE Čítajte aj Fantastické zvery opäť prichádzajú! Pozrite si nový trailer so slovenským dabingom

Čo hovoria prvé reakcie?

V zámorí videli film prví kritici a novinári pred pár dňami a nešetria chválou. Hovoria o epickej, emočnej akčnej jazde. Skvelom vyváženom a neraz odvážnom scenári, čo nie je pri filmoch od Marvelu úplne zvykom. Diváci majú čakať ešte viac, ako dúfali a splnia sa im, neraz, aj tie najodvážnejšie priania. Niektorí kritici hovoria o treťom Spider-manovi ako o veľkolepom blockbusteri, v ktorom nechýba ani povestný humor charakteristický pre tieto filmy.

ján koleník, DOC, doc, Čítajte aj Markíza chystá novú lekársku drámu s Koleníkom! Bude to hit tohtoročnej zimy?

Film údajne srší skvelou prácou s emóciami, nostalgiou, jednoducho dokonale prepája všetky verzie filmov. Preto by si fanúšikovia tohto hrdinu mali pamätať aj ostatné snímky z minulosti. Režisér Jon Watts dostal pochvalu, že odviedol fantastickú prácu.

Už teraz má film na Rotten Tomatoes hodnotenie 8,1/10 a to do amerických kín vstúpi v piatok a do európskych postupne do štvrtka alebo víkendu. Celý svet bude mať v najbližších hodinách možnosť postupne vidieť jeden z najočakávanejších filmov tohto roka.

Nateraz jediným negatívom, ktorí kritici vyčítajú filmu, je účasť veľkého množstva postáv, ktoré tvorcovia do 148 minút trvajúceho filmu vtesnali. Tým pádom sa veľa charakterov nemá šancu rozvinúť a spoliehajú sa na to, že ich diváci poznajú z minulosti.

A, samozrejme, nechýbajú dve potitulkové scény, o ktorých sa hovorí, že doslova zadupú nadšených divákov do sedačiek v kine. Podľa všetkého sa otvorí úplne nový svet a zápletky, ktoré Spider-man bude musieť riešiť a je teda jasné, že nová trilógia bude položená na nových, originálnych základoch.

A čo Slovensko?

Kým USA a Európa má kiná otvorené, Slovensko je svetový unikát – opäť. Vláda považuje návštevu kina za hromadné podujatie, tým pádom, zostávajú naďalej zatvorené. Tí, ktorí sa nevedeli dočkať, že si pred Vianocami pozrú film Spider-man: Bez domova a vyhnú sa odhaleniam na internete, ktoré im zruinujú zážitok, majú jednoducho smolu. Nateraz neprebiehajú ani len diskusie o možnom uvoľňovaní opatrení pre segment kultúry.

kobra 11, Čítajte aj Nepredstaviteľné sa stáva skutočnosťou: Kultová Kobra 11 končí... alebo nie?

Vo vzduchu navyše visí ďalšia hrozba v podobe nového variantu koronavírusu a odborníci hovoria, že omikron preberie „nadvládu“ do niekoľkých týždňov. Nákazlivejšia verzia preto môže prekaziť potenciálnu záchranu kín v najbližších týždňoch alebo mesiacoch. Je teda celkom možné, že padne aj januárové uvedenie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sony #Marvel #Spiderman #koronavírus #Spider-Man: Bez domova