Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najlepšie fantasy filmy? Pozrite sa, či je medzi nimi aj váš favorit

Nechajte sa inšpirovať, čo si (znovu) pozrieť.

23.12.2021 06:00
Kolaz top fantasy filmy Foto:
debata

Čarovné meče, ohnivé čaše, magické prstene a nadprirodzené bytosti… Prečo je žáner fantasy taký obľúbený? Je úžasné vypnúť a odpútať sa od bežných starostí, hlavu si zamestnať niečím nereálnym, nadpozemským. Veď ľudia si rozprávali príbehy s nadprirodzenými javmi od nepamäti, tak prečo s tým teraz prestávať?

Eskapády z bežného života sú v rozumnej miere vítané a obohacujúce a filmové štúdiá sa do týchto dobrodružstiev púšťajú s nadšením.

priatelia, Čítajte aj Najlepšie seriály tohto roka podľa Mediakliku! Tieto hity nás totálne ohúrili

Portál Rotten Tomatoes vyhodnotil filmy žánru fantasy podľa vlastného vzorca (zahŕňa aj hodnotenie kritikov a filmových fanúšikov) a vyšiel z toho rebríček nabitý impozantnými veľkofilmami, ale aj umelecky ladenými snímkami. Prinášame vám top desať filmov z tohto rebríčka. Pozrite, či je medzi nimi aj váš favorit. A možno vás inšpirujeme pozrieť si počas sviatkov aj niečo iné ako typické vianočné filmy.

10. Pán prsteňov: Návrat kráľa (2003)

Dychberúce vyvrcholenie trilógie fantasy klasiky spracovanej podľa knižnej predlohy J.R.R. Tolkiena, ktoré spracoval novozélandský režisér Peter Jackson. Trvalo mu desať rokov, kým sa pripravil na nakrúcanie trilógie a bezpochyby to stálo za to.

V tretej časti sa putovanie jednotlivých členov Spoločenstva prsteňa dostáva do záverečnej fázy. Nastane čas rozhodujúcej bitky o prežitie v Stredozemi. Gandalf sa s Aragornom snaží odvrátiť pozornosť Sauronovej armády, aby sa hobiti Frodo (Elijah Wood) a jeho verný priateľ Sam (Sean Astin) v sprievode Gluma (Andy Serkis) mohli dostať hlboko do Mordoru. Tam musia v ohni Hory osudu zničiť magický psrteň. Jedine tak bude sila mocného pána temnôt Saurona zlomená.

9. Pán prsteňov: Dve veže (2002)

Pokračovanie úspešnej prvej časti Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa. Epické fantasy z dielne režiséra Petra Jacksona nadväzuje na úvodnú časť a prináša vybalansovanú nálož napínavej akcie a silného príbehu.

imelda staunton, the crown, koruna, Čítajte aj Blíži sa vojna medzi Alžbetou II. a Netflixom? Stúpil jej seriál Koruna na otlak?

Frodo ako nekorunovaný vodca zvláštnej, špeciálne pre túto neľahkú úlohu vytvorenej deväťčlennej skupinky, zastupujúcej záujmy hobitov, elfov, čarodejníkov, trpaslíkov i ľudí, pokračuje po prvých bolestných stratách priateľov sám, sprevádzaný len verným Samom v ceste na vrchol sopky – aby tu prsteň raz a navždy zničil. Objavuje sa tu nezabudnuteľná postavička Gluma (v našich končinách známa aj ako Gloch), ktorú stvárnil herec a režisér Andy Serkis (nakrútil napríklad Venom 2).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fantasy #Harry Potter #Pán prsteňov #filmový rebríček