Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Christopher Nolan nakrúca drámu o otcovi atómovej bomby. Bude to asi posledný film tohto druhu

Do oscarového režiséra a jeho nového projektu investujú 100 miliónov dolárov.

21.11.2021 06:00
YE Film Box Office Foto:
Režisér Christopher Nolan na 71. ročníku filmového festivalu v Cannes v roku 2018.
debata

Oscarový režisér Christopher Nolan má vďaka svojim úspechom dvere u filmových štúdií dokorán otvorené. Do režiséra britského pôvodu sú ochotní v Hollywoode investovať, hoci iným by ich už dávno pred nosom zabuchli.

Vďaka tomu získal Nolan od Universal Pictures rozpočet 100 miliónov dolárov na historickú drámu Oppenheimer o fyzikovi J. Robertovi Oppenheimerovi, ktorá sa sústreďuje na vytvorenie atómovej bomby. Na filmových plátnach sa má objaviť až v roku 2023.

Red Notice1 Čítajte aj Netflix zaplatil najväčšie hviezdy a toto je výsledok...

Režisér sa nerozišiel v najlepšom so svojim „dvorným“ filmovým štúdiom Warner Bros. a tak pre svoj film hľadal nového partnera. Nakoniec sa dohodol s Universal Pictures. V hlavnej úlohe sa podľa magazínu predstaví herec Cillian Murphy.

Herec Cillian Murphy. Foto: SITA/AP, Charles Sykes
Cillian Murphy Herec Cillian Murphy.

V súčasnosti je veľmi zriedkavé, že filmové štúdiá investujú taký veľký rozpočet do projektu, ktorý nie je založený na komiksových postavách, populárnych figúrkach z hračkárstiev alebo na trendových románoch, ako je to napríklad pri Jamesovi Bondovi či Dune. Preto je to v Hollywoode pravdepodobne jeden z posledných filmov tohto druhu.

Filmy, ktoré nestoja na existujúcej a overenej mustre, s vybudovanou základňou fanúšikov, sú riskantnou investíciou samé osebe. Navyše, pri náročnejších filmoch je veľmi nízky potenciál pre tvorbu merchandisingu, čiže spotrebného tovaru súvisiaceho s filmami a tým sa opäť zužujú možnosti pre zisky filmových a distribučných spoločností.

Ťažko si predstaviť, že by si v hračkárstvach deti túžobne obzerali figúrky J. Roberta Oppenheimera alebo si kupovali tričká s jeho podobizňou.

Herec John David Washington na zábere z filmu... Foto: SITA/AP, Melinda Sue Gordon
Herec John David Washington na zábere z filmu Tenet. Herec John David Washington na zábere z filmu Tenet.

V prípade Christophera Nolana sa však filmové štúdio Universal Pictures spolieha na silnú fanúšikovskú základňu režiséra a jeho schopnosť urobiť z každého materiálu svetový blockbuster. Tak, ako to bolo v prípade filmov Počiatok, Dunkerk, Návrat temného rytiera, Interstellar či posledného filmu Tenet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Christopher Nolan #Mediaklik #Oppenheimer