Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ktoré filmové hviezdy milovali Slováci za socializmu?

Funes či Sandokan?

17.11.2021 06:00
Claude Gensac, Louis de Funès Foto:
Claude Gensac a Louis de Funès v komédii Žandár sa žení.
debata (15)

Nežná revolúcia priniesla nielen veľké politicko-spoločenské zmeny, znamenala aj veľký boom v oblasti filmového priemyslu. Pre samotnú slovenskú filmovú tvorbu sa začalo nové obdobie, ktoré nebolo vyslovene jednoduché. Obrovský plus znamenala sloboda vo vyjadrovaní, avšak zánikom filmových štúdií na Kolibe stratili filmári svoje profesionálne zázemie a to im prácu skomplikovalo.

No diváci získali prístup k zahraničným filmom, k zakazovanej západnej produkcii. Do kín aj do televízie prišlo veľa kvalitných filmov z medzinárodnej produkcie, ale ešte väčšie množstvo treťotriednych brakov. Dianie na filmovom trhu sa radikálne zmenilo, už ho neriadil Ústredný výbor KSČ s rôznymi svojimi komisiami, ale neviditeľná ruka trhu. Teda divák.

Perinbaba Čítajte aj Perinbaba a dva svety príde do kín až v roku 2022! Pozrite sa na zábery z filmu v klipe Mekyho Žbirku

Do roku 1989 malo na Slovensku zásadné postavenie niekoľko kľúčových hereckých hviezd. A čím menšia konkurencia, tým silnejšie toto postavenie bolo. Samozrejme, netreba zabúdať na silné zázemie slovenských a českých hercov, ktorí účinkovali vo filmoch a televíznych inscenáciách z domácej produkcie.

Spomínate si, ktoré zahraničné hviezdy boli u nás najobľúbenejšie za socializmu? Dodnes majú svojich fanúšikov (aj vďaka reprízam v televíziách).

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #filmy #mall.tv #Mediaklik