Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Oscarovej režisérke kritici za jej nový film o superhrdinoch riadne naložili...

Môže nakrútiť nezávislá režisérka kasový trhák? Eternals označujú niektorí za najhorší film od Marvelu.

03.11.2021 08:32
ETERNALS Foto:
Ikaris (Richard Madden) a Sersi (Gemma Chan) v Eternals.
debata

Najnovšia marvelovka Eternals, ktorá sa dostane do kín vo štvrtok, je jedným z najočakávanejších komerčných filmov tejto jesene. Vo fiktívnom svete Marvel Cinematic Universe sa v jeho štvrtej fáze objavujú úplne nové postavy, veční superhrdinovia Eternals.

Na Zem prišli pred tisíckami rokov z planéty Olympia, aby ochránili ľudstvo pred jeho najväčším nepriateľom – netvormi Deviantmi. Tisícky rokov žili v utajení, no po udalostiach v Avengers: Endgame nečakaná tragédia prinúti desať nesmrteľných vyjsť z tieňa. Aby sa znovu stretli proti najstaršiemu nepriateľovi ľudstva, Deviantom.

Duna 4 Čítajte aj Epické sci-fi kraľuje na vrchole rebríčka návštevnosti. K úspechu mu zrejme dopomohli aj piráti

Je známe, že nových superhrdinov tvarovala do výslednej podoby režisérka Chloé Zhao, ktorá sa podieľala aj na scenári. Režisérka čínskeho pôvodu, ktorá študovala v Londýne a v New Yorku, nedávno získala za svoj film Krajina nomádov (Nomadland) dvoch Oscarov. Bolo zrejmé, že filmárka s orientáciou na artové a nezávislé filmy uchopí materiál po svojom. Vo vzduchu visel otáznik, či môže režisérka ako Chloé Zhao nakrútiť riadny blockbuster o superhrdinoch. Mnohí zahraniční kritici tvrdia, že nie. Vo svojich recenziách ju zadupali pod čiernu zem.

Marvelovka The Eternals prichádza do kín Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Vľavo Sprite (Lia McHugh) a vpravo Sersi (Gemma...

Najhorší z doterajších filmov od Marvelu?

Celkové hodnotenie na stránke Rotten Tomatoes je na úrovni 55% a The Eternals tak zatiaľ má najhoršie hodnotenie zo všetkých filmov od Marvel Studios. Medzi najslabšie filmy podľa kritikov doteraz patril Thor: Temný svet z roku 2013, ktorý získal priemerné hodnotenie 66%.

Jedni hovoria, že Chloé Zhao dala do Eternals príliš veľa zo svojho rukopisu a málo z marvelovskej šablóny, film je príliš melancholický, roztrieštený, chaotický. Ďalší ale hodnotia pozitívne, že marvelovský filmový vesmír sa posunul do úplne inej roviny, hrdinovia sú viac rozkreslení, majú problémy ako bežní ľudia.

V britskom denníku The Guardian napríklad o filme napísali: „Nie je to úplne nudné – vždy je tu niečo nové, čo sa dá pozerať –, ale nie je ani mimoriadne vzrušujúce a chýba mu svieži vtip z najlepších filmov Marvelu.“

tvoja mini tvár znie povedome, Čítajte aj Nemocnica s absolútnym rekordom, Markízu rozniesla na kopytách aj s jej novou šou

Kritik z eFilmCritic.com píše: "Zhao je nepopierateľne nadaná filmárka, no Eternals tieto dary nevyužíva efektívne a na konci sa nedá zbaviť pocitu, že ju to celé pri natáčaní unavilo tak, ako budú diváci unavení pri sledovaní.

Na stránke Little White Lies píšu: „Sú tam neobrúsené hrany, ale mali by sme si vážiť nablýskaný trhák, ktorý má čo povedať.“

Recenzent z New York Post zase tvrdí: „Chloé Zhao čerstvo po získaní Oscara za najlepšiu réžiu vo filme Krajina nomádov pozdvihla jeden z najhorších filmov MCU za posledné roky.“

Pozrite si upútavku k filmu Eternals.

V konečnom dôsledku sú rozhodujúci diváci, ktorí si vytvoria svoj vlastný názor. Netreba zabúdať aj na fakt, že európsky divák je trochu odlišný od amerického. Uvidíme, či to bude platiť aj v prípade najnovšieho filmu od Marvel Studios. Film má na Slovensku premiéru 4. novembra, v USA o deň neskôr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #The Eternals #Chloé Zhao