Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Epické sci-fi kraľuje na vrchole rebríčka návštevnosti. K úspechu mu zrejme dopomohli aj piráti

Duna sa drží na špičke už druhý víkend po sebe, hoci na internete ešte pred premiérou kolovali nelegálne kópie vo výbornej kvalite.

02.11.2021 07:00
Duna 4 Foto:
Jedna z hlavných postáv Duny, Lady Jessica (Rebecca Fergusonová) bola vychovaná rádom Bene Gesserit a má špeciálne schopnosti.
debata

Uplynulý víkend film zarobil viac ako 15 miliónov dolárov a celkový zárobok tak dosiahol v USA a Kanade takmer 70 miliónov dolárov. Celosvetovo sa zárobok tohto sci-fi blíži k sume 300-miliónov dolárov.

Pre Legendary Entertainment spolu s Warner Bros. je to potvrdenie, že minulotýždňové rozhodnutie nakrútiť aj druhú časť epického filmu bolo správne. Hoci bol film založený na rovnomennom nadčasovom románe Franka Herberta z roku 1965 vopred rozdelený na dve časti, ktoré sa mali nakrúcať súbežne, producenti si do poslednej chvíle nechávali otvorené vrátka. Čakali na to, či nebude finančným prepadákom.

Timothée Chalamet, duna, film Duna, Čítajte aj Seriózna rozprávka pre dospelých. Obstojí Duna u bežného diváka?

Fakt, že samotný film je nazvaný Duna časť 1 a dvojka by už v prípade nepriaznivých ohlasov neprišla, by bol menej čudný, ako investície do neziskového projektu. Akonáhle sa film po prvom víkende vyšvihol na prvú priečku “box office”, začali kuť železo za horúca a fanúšikov navnadili aj na dvojku.

Situácia je zaujímavá o to viac, že návštevnosť Duny v kinách bola ohrozená dvoma významnými skutočnosťami.

Nový film Duna Denisa Villeneuvea Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Hlavný "záporák" vo filme Duna v podaní...

Prvou bolo, že film uviedli naraz v kinách a na streamovacej platforme HBO Max. Duna toto hybridné uvedenie ustála a v kinách si vybojovala svoje miesto vo vedení. Čo ale bolo omnoho znepokojivejšie, bol únik high definition verzie, ktorá kolovala po internete. Pre producentov, ktorí investovali do nakrútenia filmu 165 miliónov dolárov, bol tento fakt podobným zážitkom, ako keby skočili do papule púštneho červa a čakali, či to prežijú.

Mnohé torrentové stránky po celom svete mali k dispozícii kvalitné kópie filmu, dokonca aj s početnými jazykovými verziami titulkov, vrátane španielskej, dánskej alebo českej.

Samotná skutočnosť, že sa do sveta dostanú kópie a sú nelegálne šírené, nie je pri blockbusteroch až taká nezvyčajná. Neštandardné však je, že uniknú v takej vysokej kvalite a ešte pred uvedením do kín či na streamovacie platformy. Vyzerá to, že už odzvonilo časom, kedy na internete rotovali roztrasené verzie filmov, ktoré “filmoví nadšenci” nahrávali potajomky v kinách. Dnes sa to už robí vo veľkom štýle, aj piráti už šíria kvalitu.

Video zo zákulisia filmovania Duny. Ako vznikali masky, prečo vyzerá baron Harkonnen tak, ako vyzerá?

Hoci práve piráti prispievajú k stratám filmového priemyslu, tu došlo k veľmi nezvyčajnej situácii. K úspechu v kinách totiž možno dopomohli samotní piráti. Podľa diskusie na jednej z podstránok o pirátskych verziách filmov na sociálnej siete Reddit, práve nelegálni šíritelia dopomohli Dune k masívnemu úspechu v kinách. Niektorí píšu, že hoci film nelegálne šírili, je treba si ho pozrieť v tej najvyššej možnej kvalite v IMAXe. Okrem iného aj preto, aby si boli istí, že vznikne druhá časť…

Nedávna správa z Global Innovation Policy Center odhaduje, že americká ekonomika stráca každý rok 29,9 až 71 miliárd dolárov v dôsledku pirátstva. V prípade Duny to možno nebol až taký veľký problém, ako sa predpokladalo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #piráti #oseriáloch #Duna