Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Súboj gigantov o Britney Spears! Dlho nikoho nezaujímala, teraz sa o ňu bijú

Netflix, Hulu aj FX vyrazili do boja s novými dokumentmi o opatrovníctve známej speváčky. Len pár dní pred súdom. Čo chcú dokázať?

25.09.2021 06:00
Britney Netflix Foto:
Netflix vyráža v utorok 28. septembra do boja s dokumentom Britney vs Spears.
debata (1)

Životný príbeh Britney Spears, ktorej sa venujú médiá pri každej možnej príležitosti, je ešte atraktívnejší po odhalení údajne nekalých praktík súvisiacich s jej opatrovníctvom. Filmové spoločnosti sa teraz predháňajú v tom, kto ako prvý niečo nakrúti a pustí do éteru.

Najskôr krátka rekapitulácia. V roku 2008 si po hospitalizácii speváčky na psychiatrii jej otec slávnej na súde presadil opatrovníctvo a stal sa správcom jej rozsiahleho majetku. V júni tohto roka Britney prehovorila pred súdom a zverejnila informácie, ktoré nikto netušil. Škandál, ktorý odkryl veľké problémy v rodine a aj potenciálne nedostatky v inštitúte opatrovníctva, si nedávno vyslúžil dokument s názvom Framing Britney Spears (Osloboďte Britney Spears). Film bol nominovaný na dve televízne ceny Emmy.

Teraz prichádzajú ďalšie dva dokumenty. V piatok sa dostal do éteru úplne nový film, ktorý je pokračovaním spomínaného Framing Britney Spears. Za jeho tvorbou stojí denník The New York Times a spoločnosti FX a Hulu a nesie názov Controlling Britney Spears. Snímku pripravoval rovnaký tvorivý tím, ako v prípade tej prvej – režisérka Samantha Starková spolu s reportérkou The New York Times a supervízorkou projektu Liz Dayovou.

People Britney-Spears Čítajte aj Veľká vec! Otec Britney Spearsovej sa vzdal správy jej majetku

Dokument prináša nové informácie prostredníctvom osôb, ktoré boli počas inkriminovaných 13 rokov zaangažované do života pop ikony. Mali možnosť vidieť a na vlastnej koži aj zažiť, ako prebiehalo opatrovníctvo. A ako Britney ovplyvnilo život.

V dokumente okrem iného vystupujú:

  • dlhoročný rodinný priateľ, ktorý cestoval s Britney počas prevažnej časti jej kariéry,
  • marketingový špexialista, ktorý pôvodne vytvoril imidž Britney Spears
  • právnik, ktorý pracoval pre otca Britney Spearsovej v záležitosti opatrovníctva
  • právnik, ktorého sa snažila Britney najať v počiatkoch opatrovníctva, aby ju zastupoval voči jej otcovi.

Pod neustálou kontrolou

Nový dokument Controlling Britney Spears nadväzuje na reportáž denníka The Times, ktorá odhalila informácie z tajnej správy Britney pre súdneho vyšetrovateľa. V nej speváčka povedala, že opatrovníctvo bolo „nástrojom na jej kontrolu a utláčanie“. Musela napríklad na nohe neustále nosiť monitorovacie zariadenie a mala obmedzenú osobnú slobodu.

Britney počas súdneho pojednávania v júni tohto roka prvýkrát verejne prehovorila o opatrovníctve. Uviedla, že doteraz o tom nehovorila preto, lebo si myslela, že by jej ľudia neverili. Jej reč na súde podľa režisérky dokumentu Starkovej motivovala ľudí z jej okolia, aby sa podelili sa o svoje príbehy, hoci to bolo pre nich riskantné. „Cítili povinnosť podporiť to, čo Britney hovorila, dôkazmi, ktoré mali, alebo okamihmi, ktorých boli svedkami,“ povedala Starková.

Britney Spears Čítajte aj Zaslúžim si žiť svoj život! Britney Spears bojuje pred súdom, fanúšikovia ju takto podporili

Novinárka The New York Times Liz Dayová, ktorá na projekte spolupracovala, dodala: „Situácia, v akej sa Britney ocitla, vyvoláva mnoho dôležitých otázok o systéme opatrovníctva ako takom a o tom, či funguje správne. Cítili sme, že je vo verejnom záujme to preskúmať.“

Aj Netflix má svoj dokument

Len pred pár dňami zverejnil Netflix dátum vysielania svojho utajovaného dokumentu, ktorým si chce pre seba odhryznúť kus koláča a zabojovať o pozornosť diváka. Informácie dátume uvedenia boli dlho tajené. Snímka s názvom Britney vs Spears (réžia Erin Lee Carrová) sa dostane do sveta v utorok (28. septembra). Súdne pojednávanie s Britney Spears sa má konať len o deň neskôr. Súd má prejednávať, aký bude ďalší osud Britney Spears a kto bude mať dohľad nad jej majetkom.

Netflix zverejnil upútavku na nový dokument Britney vs Spears.

Záujem o prípad je nesmierny. Nejde totiž len o samotnú speváčku a šokujúce informácie, ktoré zverejnila, ale aj o ďalšie možné obete zneužitia systému opatrovníctva. O prípadoch zneužitia inštitútu opatrovníctva hovoril aj film Ako v bavlnke (I Care a Lot), ktorý tento rok odvysielal Netflix.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Britney Spears #oseriáloch #Controlling Britney Spears #Britney vs Spears