Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Po Ivete mieri ďalší Hřebejkov seriál na slovenské obrazovky. Tentokrát do RTVS

Premiéru má na Jednotke už dnes, v nedeľu 16. apríla o 20.30 hod.

16.04.2023 06:00
Božie mlyny Foto:
Eliška Křenková, Martin Myšička a Vincent Navrátil stvárňujú hlavné postavy v seriáli Božie mlyny.
debata
Patrik Herman Čítajte aj Patrik Herman sa vracia na obrazovku. Bude moderovať vlastnú reláciu

Len v úvode tohto roka zožal na TV JOJ mimoriadny úspech seriál Iveta režiséra Jana Hřebejka a už na slovenské obrazovky mieri jeho ďalší seriál. RTVS uvedie šesťdielnu kriminálnu minisériu Božie mlyny, ktorý nakrútila a uvádzala pred dvomi rokmi Česká televízia. Premiéru bude mať v nedeľu 16. apríla večer, Jednotka ho uvedie v dvoch epizódach za sebou.

elizabeth olsen, love and death, Čítajte aj Apríl na HBO Max: Filmová premiéra nabitá hviezdami a seriál, ktorý musíte vidieť

Režisér Jan Hřebejk sa po niekoľkých úspešných detektívkach ako Rédl, Prípad pre exorcistu alebo sériách Miesto zločinu opäť vrátil ku kriminálnemu žánru. Tentokrát však skombinoval triler s tradíciou českej kriminálnej komédie a do príbehu pridal viac humoru a nadsádzky.

Božie mlyny melú a melú

Dej scenáristov Janka Kroupu a Jana Drbohlava prináša na scénu partiu pomstiteľov, ktorí postrčia kolesá pomyselných božích mlynov dopredu. Spravodlivosti pôjdu s dôvtipom naproti Martin Myšička, Vincent Navrátil, Eliška Křenková, pomáhať im bude Robert Nebřenský.

Eliška Křenková a Vincent Navrátil v seriáli... Foto: ČT
Božie mlyny Eliška Křenková a Vincent Navrátil v seriáli Božie mlyny.

V netradičnom, komediálno-kriminálnom seriáli sa príbeh začína práve v momente, kedy ostáva nepotrestaný zločin. Partii hlavných hrdinov zloženej z vysokoškolského profesora, mladého študenta kriminalistiky, novinárky a policajného kapitána sa nechce opäť otvárať prípad, ktorý je nesmierne náročné vyriešiť. Naopak, snažia sa navodiť takú situáciu či pascu, ktorá by viedla k dolapeniu zločinca a jeho spravodlivému potrestaniu.

„Zločin sa stane na začiatku – divák vie, k čomu došlo, vie, kto je páchateľ ešte pred úvodnými titulkami. Zároveň sa dozvie, že ten človek nie je potrestaný a spravodlivosť je na neho krátka. A ústredná trojica predstavuje svojím spôsobom pomstiteľov,“ popisuje zápletku seriálu režisér.

streamovacie služby, TV Čítajte aj Prieskum: Televízia alebo Netflix, HBO či Voyo? Polovica Slovákov si už platí aspoň jednu videoslužbu

Božie mlyny vychádzajú zo skutočných káuz, s ktorými sa počas svojej novinárskej kariéry stretával investigatívny novinár Janek Kroupa. V scenári však prípady kombinoval, postavy zamenil a ich charaktermi sa nechal len voľne inšpirovať.

Ústrednú trojicu pomstiteľov bezprávia hrajú Martin Myšička ako univerzitný profesor Karel Fait, Eliška Křenková ako novinárka Markéta Stránská a Vincent Navrátil predstavujúci študenta kriminalistiky Alexa Brauna. Celej partii pomáha v honbe za potrestaním zločincov Robert Nebřenský z pozície policajného kapitána Martina Dobeša.

Matěj Ruppert a Jiří Maryško v seriáli Božie... Foto: ČT
Božie mlyny Matěj Ruppert a Jiří Maryško v seriáli Božie mlyny.

V prvej epizóde s názvom Povraz je kriminálnikom Matěj Ruppert. Speváka kapely Monkey Business diváci uvidia v role malého českého mafiána Matyáša Válka. Spevák naspieval spolu Eliškou Křenkovou, Martinom Myšičkom a ďalšími aj ústrednú pieseň k seriálu. Pozrite si celý videoklip:

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Jan Hřebejk