Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Štartuje nový seriál: Volha je veľkým príbehom malého udavača vo víre televíznych estrád

Na obrazovku prichádza päťdielna miniséria Volha, ktorá otvára dvere do Československej televízie v dobe normalizácie. Prvá epizóda má premiéru dnes, v nedeľu 2. apríla, o 20.10 hod. na ČT1.

02.04.2023 06:00
Volha Foto:
Záber z nového seriálu Českej televízie Volha.
debata
lets dance, Čítajte aj Tvrdá rana pre Let's Dance: Nečakaná konkurencia zrazila šou na najnižšiu sledovanosť vôbec

Standa Pekárek má po vojne, prichádzajú normalizačné sedemdesiate roky a on si začína plniť svoje sny. V Československej televízii chce šoférovať volgu, jazdiť pre Hulizu – redakciu Humoru a ľudovej zábavy, a na natáčanie voziť Karla Gotta.

Päťdielny seriál je adaptáciou románu Karla Hynieho Volha, ktorý je napísaný neobyčajným a bizarným jazykom svojej doby. Rovnomenná miniséria je fiktívnym príbehom podľa zaručene skutočných udalostí. Dá sa vnímať ako svojrázna história Československej televízie s množstvom neuveriteľných, aj keď reálnych „historiek z nakrúcania“.

Video

Standa je obmedzený egocentrik, ktorý vyniká vo vymýšľaní drobných podvodov a trikov – ako si nakradnúť benzín, sfalšovať počet najazdených kilometrov, podviesť manželku, zbaviť sa konkurencie… Logicky sa preto stane spolupracovníkom ŠtB s krycím menom Volha a bez akýchkoľvek výčitiek svedomia donáša na všetkých svojich spolupracovníkov a pasažierov.

V hlavnej úlohe sa predstavia Kryštof Hádek, čerstvá držiteľka Českého leva Klára Melíšková, Anna Geislerová, Stanislav Majer, Jiří Dvořák, Jiří Lábus, Vanda Hybnerová či Bohumil Klepl. Postavy v seriáli sú fiktívne až na dve výnimky, jednou je rola Pavla Landovského a druhou rola Karla Gotta.

Volha Čítajte viac Chce šoférovať volgu a voziť Karla Gotta: Kryštof Hádek vo veľkom príbehu malého udavača
Zábery zo seriálu Volha Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Záber zo seriálu Českej televízie Volha.

O čom sú jednotlivé časti Volhy

1. Foxteriéry: Píše sa rok 1971. Čerstvý absolvent vojenskej základnej služby Stanislav Pekárek nastupuje ako šofér do Československej televízie. Hneď sa zorientuje a vyráža na prvé exteriérové natáčanie, kde získava prehľad o názoroch a fungovaní umeleckej komunity, ale aj princípoch socialistickej ekonomiky. Následná šmelina s benzínovými talónmi sa mu stáva osudnou. Štátna bezpečnosť to využíva a Standa podpisuje spoluprácu ako agent Volha. Má to aj svoje výhody, sen o automobile volga je na dosah.

2. Huliza: Roky normalizácie. Standovi je po protekcii z vyšších miest pridelená volga a nastupuje do redakcie Humoru a ľudovej zábavy (Huliza). Vo víre televíznych estrád, sexuálnych dobrodružstiev a hromadení finančných bonusov zabúda nielen na rodinu, ale aj na svoj faustovský údel. Laxná spolupráca s ŠtB mu neprechádza, a tak musí pritvrdiť. Opatrne začína udávať svojich spolupracovníkov. Lenže ani on nezostane bez poškvrny a je degradovaný na vrátnika. Je mu jasné, že späť do sedla sa dostane, len keď niekoho obetuje. Režisérka Válová je prvá na rade. Standa má vlastné ospravedlnenie: „Aj tak sú to všetko blbci, čo sa akurát nad nás, pracujúcich, povyšujú.“

Video

3. Televízia: V autodielňach zakladajú vodiči Brigádu socialistickej práce, ktorej cieľom je zájazd na hokejové majstrovstvá sveta vo Viedni. V exteriéroch sa Standa zoznámi so svojou budúcou ženou, čoskoro čakajú dieťa a sťahujú sa do nového bytu. Náramne sa mu darí, ale nie je to zadarmo. Jeho ďalšou obeťou je režisér Truhlář, ktorému sa stane osudnou jeho veľká vášeň.

4. Maestro: Sú zlaté osemdesiatky a obdobie spartakiády. Standa je šťastný, so sovietskymi vojakmi šmelí s farebnými televízormi a konečne mu do auta nastúpi Karel Gott. Standa je „king“. Netuší však, že si spravil mocného nepriateľa. Vidina zájazdu na šampionát vo Viedni je naraz preč. Protištátna činnosť produkčného Horáčka sa síce odohráva mimo Standovho zorného poľa, ale už je nebezpečne blízko.

5. Balba: Standov prvý výjazd na Západ. Digitálky, zahraničné autá, viedenský „Mexiko pľac“. Lenže aj tam musí plniť úlohy ŠtB. Niekde medzi natáčaním programu Stretneme sa na Vlachovke a reportáže z JZD Slušovice dôjde k zásadnému otrasu. Postupne ho opustí matka, syn i druhá manželka. A prichádza revolúcia. Eštebáci prezliekajú kabáty a agent Volha je razom nepotrebný. Ale aj pre neho má spoločnosť nové uplatnenie. Tri autá, dva farebné televízory a stabilné zamestnanie predsa nemôžu byť prehrou. Ako hovorí Standa: „Kto toto má?“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anna Geislerová #Česká televízia #Kryštof Hádek #Stanislav Majer #Volha