Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS prináša najsledovanejší český seriál minulého roka. Nakrútil ho slovenský režisér

Seriál je dramatizáciou skutočných kriminálnych prípadov z obdobia po rozdelení Československa.

12.01.2023 10:45
Devadesátky, Deväťdesiatky Foto:
Devadesátky (Deväťdesiatky) sa stali naúspešnejším seriálom Českej televízie v roku 2022.
debata

Uplynulý rok na obrazovkách Českej televízie v seriálovej tvorbe suverénne dominovala kriminálka Devadesátky (Deväťdesiatky), ktorá vznikla v réžii Petra Bebjaka. V priemere ju pozeralo až 2,3 milióna divákov, čím sa stala najsledovanejším pôvodným seriálom všetkých českých televízií od roku 2004.

Kriminálny seriál si môžu pozrieť slovenskí diváci na Jednotke RTVS od 9. januára.

O čom sú Devadesátky (Deväťdesiatky)

Šesťdielna miniséria je dramatizáciou skutočných kriminálnych prípadov, ktoré vyšetrovalo 1. oddelenie pražskej kriminálnej polície a ktoré sa stali po rozdelení Československa, v rozmedzí rokov 1993 až 1995.

Je všeobecne známe, že situácia po Nežnej revolúcii priniesla strmý nárast kriminality a deväťdesiate roky boli nesmierne násilné a kruté. Polícia na tieto podmienky nebola vôbec pripravená, ani vybavená a jej úloha bola nesmierne náročná.

Osobné linky hlavných postáv sa síce nezakladajú na realite, ale skutková podstata činov a spôsob ich odhalenia ostávajú autentické. Na tvorbe scenára sa podieľali tvorcovia Josef Mareš a Matěj Podzimek. Josef Mareš je bývalý vedúci 1. oddelenia a na niektorých prípadoch osobne pracoval.

Hlavné úlohy stvárňujú Martin Finger, Ondřej Sokol, Kryštof Bartoš, Vasil Fridrich, Robert Mikluš, Patricie Pagáčová, Kateřina Marešová a ďalší.

Úspešný na Slovensku aj v Česku

Peter Bebjak Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Peter Bebjak Peter Bebjak

Peter Bebjak patrí k najúspešnejším slovenským režisérom. Z jeho tvorby sú na Slovensku najznámejšie seriály Za sklom, Slovania či Herec, najnovším počinom bola vianočná rozprávka Krakonošovo tajomstvo, ktorá vznikla v koprodukcii TV JOJ a Českej televízie, kinohitmi sa stali filmy Trhlina alebo Čiara.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Peter Bebjak #Deväťdesiatky